CCIA BRĂILA SOLICITĂ ANALIZA ÎN REGIM DE URGENȚĂ DE CĂTRE GUVERN A MĂSURILOR DE MAXIMĂ PRIORITATE PENTRU MEDIUL DE AFACERI

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, reprezentant autorizat al comunităţii de afaceri brăilean prin intermediul CCIR în Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM), solicită analiza în regim de urgență și adoptarea sau comunicarea unui punct de vedere din partea factorilor de decizie cu privire la o serie de măsuri pe care mediul de afaceri local le-a semnalat până acum ca fiind de maximă prioritate.

Într-un comunicat de presă semnat de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, Ștefan Fusea, se arată care sunt măsurile respective: „ 1.Revenim asupra necesității achitării acum a datoriilor mai mari de 6 luni față de contractorii care și-au achitat integral îndatoririle contractuale asumate. Repetăm, în acest moment trebuie să o facă imediat, acest lucru devine imperios și salvator pentru zeci, dacă nu chiar sute de firme și afaceri oneste, care sunt acum efectiv puse cu spatele la zid. Având în vedere decizia Uniunii Europene de suspendare a Pactului de Stabilitate și Creștere, Guvernul României are libertatea de a acționa.

2.Ținând cont de creșterile de prețuri la unele produse alimentare cu termen lung de conservare (zahăr, ulei, făină, mălai, cartofi și alte legume), solicităm eliminarea din contractele furnizorilor cu beneficiarii, a constrângerii de renegociere a prețurilor și tarifelor pentru prestările servicii. Facem și un apel și către procesatorii din industria alimentară, să nu scoată din producție (ambalare) produsele ieftine, necesare pentru aprovizionarea spitalelor, penitenciarelor și a altor consumuri colective (ex. catering). La furnizori și pe rafturile magazinelor se găsesc numai produse din gama de calitate superioară și la prețuri ridicate!

3.Legea nr. 24/2020 a modificat art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind nivelul valorii nominale a tichetelor de masă, până la 20 lei pentru O MASĂ. Foarte bine, dar alocația de masă pentru un bonav internat în spital a rămas de 10 lei/zi (3 mese).  Propunem actualizarea valorii alocației, la valoarea tichetului de masă zilnic.

4.Solicităm decontarea și suportarea cheltuielilor înregistrate de firme cu materialele necesare combaterii răspândirii COVID–19 (măști, mănuși, dezinfectanți etc.) din Fondul Național de Sănătate, în baza facturilor de aprovizionare.

Sfătuim, în continuare, pe toată lumea, să respecte măsurile impuse sau recomandate de decidenți și de medici, ba chiar să-și autoimpună măsuri și mai drastice pentru autoprotecție precum și pentru protejarea celor dragi.

Cei care au un serviciu care nu poate fi întrerupt să-și ia toate măsurile de protecție, dar să continue să-și facă datoria pentru că economia nu se poate opri!

CCIA Brăila solicită firmelor membre și nemembre să transmită problemele cu care se confruntă, sugestii, posibile soluții, orice sugestie cu privire la măsurile luate sau ce trebuie luate în contextul crizei corona-virusului pe adresa de e-mail: office@cciabr.ro, pentru a putea continua centralizarea, consolidarea și comunicarea de probleme și măsuri către Camera României în vederea obținerii de la guvernanți a unor măsuri eficiente și sustenabile”.