CHIRIAC: EU NU FAC GOLANII, CUM SPUN EI. GOLANIILE LE-AU FACUT EI INAINTE SI AU VRUT SA FACA GOLANII SI CU MINE. EU NU SUNT DE ACORD!

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), a raspuns in cadrul unei conferinte de presa la intrebarile ce i-au fost adresate in cadrul celei mai recente sedinte a Consiliului Judetean, cu privire la o serie de achizitii publice care i s-au parut suspecte consilierului Stefan Catalin Iordache (PND).

Iordache a cerut lamuriri cu privire la urmatoarele cheltuieli: *realizare material de promovare si informare pentru proiectul Silistraru – Unirea – Gropeni, material care a costat 360 milioane lei vechi; *servicii lunare de asistenta si suport pentru produsul Portalul Judetului Braila, in valoare de 1.500 lei pe luna, fara TVA; *echipament multifunctional A3, tehnologie laser color de 3 miliarde lei vechi, fara TVA; *servicii spalatorie masini incepand cu 29 lei/masina, pana la 32,77 de lei/masina, fara TVA; *abonament de televiziune prin satelit si un copiator pentru Centrul Militar Judetean.

In ceea ce-l priveste, presedintele Chiriac a explicat: “Mare parte dintre aceste cheltuieli sunt din proiecte europene, sunt asumate, sunt eligibile. Aceste sume sunt prinse in cadrul proiectului si trebuie facute.

Copiatoarele respective… Dom’le, copiatoarele de 3 miliarde lei vechi sunt o achizitie pe SICAP. Sunt procedurile indeplinite de cei de la Achizitii, astfel incat sa ia un echipament bun, prin care sa se desfasoare activitatea mai multor directii: un copiator multifunctional.

Referitor la Centrul Militar Judetean: si ei lucreaza doar cu documente, pentru ca tin evidenta tuturor barbatilor sau femeilor care au facut stagiul militar. Si Doamne fereste, daca se intampla ceva, ei fac mobilizarea. Dar poate domnul Iordache a facut Armata acasa si habar nu are ce se intampla… Sau cred ca nu a facut-o deloc. Conform legii, Centrul Militar este structura din partea Consiliului Judetean si noi il finantam. Este o unitate militara. Asa e legea!”.

Intrebat despre preturile platite de CJ pentru spalatul masinilor, Chiriac a spus: “Presupun ca au fost oferte si s-a luat oferta cea mai buna; poate ca acele spalatorii au trimis oferta mai mare fata de ce au in public. Aia este oferta cea mai mica!

Dvs credeti ca CJ Braila are o flota de vreo 200 de masini? Nu. Are sapte masini! Referitor la ce a spus domnul Iordache, 15 lei este doar exteriorul, da? 35 lei dau eu la masina mea personala, plus 5 lei celui care spala, deci 40 lei, interior si exterior! Este interior si exterior spalarea la 32 lei. Daca pui si TVA-ul, te duci exact in 35, 38 lei. Asta este motivul. Domnule, putem sa si reziliem contractul! O sa verific cine l-a facut si cum, pe procedura. Dar mai este o chestie: daca procedura nu a fost corecta, le-am spus de fiecare data: au organele competente. Nimeni nu s-a autosesizat pana acum, Politie, Parchet! Sa spuna, dom’le, unde este frauda pe care am facut-o eu!”.

Chiriac a spus ca Iordache i-a mai facut plangere penala si s-a soldat cu NUP (neinceperea urmaririi penale) si ca atare, are de gand sa faca plangere prealabila impotriva acestuia, dar si a altora, care ar proceda la fel ca Iordache, pentru ducerea in eroare a organelor judiciare. Presedintele CJ a dat asigurari ca el nu face “golanii”: “Nu ne mai jucam cu ei! Au impresia ca ma intimideaza? N-o sa fiu intimidat, pentru ca eu stiu ce am facut, dorm linistit cu capul pe perna, nu am furat un leu, nu am intrat in cardasie cu ei. Pentru ca ei aveau niste carari batatorite pe aici; acele carari au fost arate, nu mai sunt carari. Aveau cateva robinete deschise la banii publici. Acele robinete au fost inchise, iar banii sunt redirectionati acolo unde trebuie brailenilor: infrastuctura si sanatate.

Eu am fost obrazat, am crezut ca acest circ este doar pentru a-si face Iordache publicitate, dar lucrurile au escaladat. Pana la urma si rabdarea mea a avut o limita.

Eu am fost o tinta pentru ei. Golaniile le-au facut ei inainte si au vrut sa faca golanii si cu mine. Eu nu sunt de acord cu acest lucru!”.

L-am intrebat pe Chiriac care sunt, concret, acele “robinete deschise la bani publici” la care face referire.

“Dati-mi voie sa nu comentez, astept miscarile lor. Sunt niste miscari politice. Stiu foarte bine anumite aspecte, pe unde mergeau ei pentru a sifona banii publici si cararile, si ei sunt foarte deranjati”, a raspuns Chiriac.

L-am intrebat, de asemenea, cine sunt “ei”, cei care au beneficiat de acele robinete deschise la banul public si au facut “golanii”.

“Se stiu ei foarte bine; cei mai guralivi, nu va dati seama?”

L-am mai intrebat pe seful judetului de ce nu sesizeaza organele competente, daca stie ca acei “ei” au facut lucruri ilegale.

“Au facut inainte!”.

“Si s-au prescris faptele lor sau ce?”

“Nu stiu. Au venit sa-mi sugereze ca ar fi bine sa facem asa. Eu fac ce este corect, pe lege”.