DEPUTATUL VARGA: GUVERNUL A SIMPLIFICAT PROCEDURILE DE ACORDARE A ȘOMAJULUI TEHNIC

Deputatul brăilean Vasile Varga (PNL) anunță că în urma consultărilor cu mediul privat, Guvernul Orban a simplificat procedurile de acordare a șomajului tehnic.

Varga precizează într-un comunicat de presă: „Una din cele mai importante decizii este aceea că angajatorii nu mai trebuie să avanseze din propriile resurse financiare plățile către angajații care beneficiază de șomaj tehnic. Plățile se vor face direct de către AJOFM, după 15 zile, în loc de 30 de zile, așa cum era prevăzut inițial. Indemnizația de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

O primă tranșă se va deconta la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, urmată ca cea de a doua tranșă de plăți să fie făcută la începutul lunii mai, pentru perioada 1 – 16 aprilie. Pentru a câștiga timp și pentru a elimina eventualele disfuncționalități cauzate de birocrație, angajatorii pot depune cererile și on-line.

Angajatorii care vor primi sume pentru plata angajaților trecuți în șomaj tehnic au obligația să le vireze în maximum trei zile din momentul încasării acestora. Cele mai afectate domenii de șomajul tehnic sunt cele care și-au întrerupt activitatea ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență: hotelierii, alimentația publică, transportatorii, saloanele de frizerie, coafură și multe alte domenii.

O altă prevedere importantă o reprezintă facilitățile acordate altor categorii de profesioniști, cluburi sportive, persoane fizice, întreprinderi individuale, PFA. Și aceștia vor primi 75% din salariu mediu brut pe țară, în baza unei declarații pe propria răspundere”.