ÎN PREZENT, ÎN JUDEȚUL BRĂILA SUNT ÎN CARANTINĂ 167 DE PERSOANE, IAR ALTE 1500 DE PERSOANE SUNT ÎN IZOLARE VOLUNTARĂ LA DOMICILIU, SUB MONITORIZARE MEDICALĂ

În prezent, la nivelul județului Brăila sunt în carantină instituționalizată 167 de persoane, 1500 de persoane sunt în izolare voluntară la domiciliu, sub monitorizare medicală și 184 de persoane și-au încheiat perioada de autoizolare.

Precizăm că până acum, Direcția de Sănătate Publică Brăila a aplicat 6 amenzi, respectiv 4 a câte 10.000 de lei și 2 a câte 20.000 de lei, pentru nerespectarea autoizolării voluntare la domiciliu.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane, polițiștii au aplicat până în prezent 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.200 de lei.  Pe această cale, reamintim persoanelor aflate în izolare la domiciliu, care părăsesc locația în care au fost plasate, fără aprobarea autoritățile competente, că sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază, potrivit art.7 din Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020.  Totodată, persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile, cu precizarea că aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.

Amintim, de asemenea, că în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz.  Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până astăzi, 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate și externate. Până astăzi, 23 martie, 5 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat. De asemenea, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane și alte 72.247 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 ani și 76 de ani.