SENATORUL ROTARU ȘI DEPUTATUL NIȚĂ CRITICĂ ORDINUL ANSVSA CARE VIZEAZĂ CREȘTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRANILOR ȘI CARE A STÂRNIT CONTROVERSE

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru și parlamentarul Nicu Niță (PSD), membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, consideră că ordinul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care vizează reguli generale de biosecuritate în creșterea suinelor – aflat în această perioadă în dezbatere publică -, va face, practic, imposibilă creșterea porcilor în gospodăriile țăranilor, pentru consumul propriu.

În ciuda declarațiilor ministrului de resort, Adrian Oroș, care a spus că nu se pune problema de a interzice sau a limita creșterea porcinelor în gospodăriile populației, ci doar de a stabili niște reguli minimale de bună practică în creșterea acestor animale, social-democrații spun că e vorba de mai mult decât atât.

Astfel, Nicu Niță a declarat că zilele trecute, la audierea ministrului Agriculturii în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, s-au pus întrebări în legătură cu intențiile liberalilor pe tema creșterii porcilor în gospodăriile țăranilor, iar răspunsurile primite au fost unele evazive.

„Partidul Social Democrat  – și foarte mulți colegi – nu au fost de acord cu ordinul respectiv. Noi nu suntem de acord ca țăranii să nu poată crește porci în gospodăriile lor”, a spus deputatul brăilean.

La rândul său, Ion Rotaru a comentat că, de fapt, „este vorba despre niște interese majore economice. Noi nu trebuie să fim în niciun fel producători de ceva, să recunoaștem lucrul ăsta – și dacă nu o recunoaștem, înseamnă că greșim.

Dar trebuie să plecăm în cazul de față de la tradiție: țăranul român a crescut întotdeauna un porc. Nu poți să dai un ordin prin care spui că nu mai are voie să facă reproducere în gospodăria proprie, cum nu mai are voie nici măcar să se aprovizioneze din altă sursă.

E adevărat, e o problemă, ea trebuie gestionată ca atare, în ideea nu neapărat să aplicăm ceea ce este în Germania, unde nu mai cresc porci sau nu au crescut vreodată; să plecăm de la realitatea poporului român, de la realitățile României.

Eu cred că este o greșeală și lucrurile trebuie gestionate prin măsurile sanitar-veterinare care pot fi luate, prin izolare, prin a găsi temporar niște restricții, dar nu pe a merge pe ideea asta, care mie mi se pare absurdă la momentul ăsta”.