B. BOTEA: ESTE NECESARĂ SUSPENDAREA TRANSPORTULUI PUBLIC DE PERSOANE ÎN BRĂILA, PE DURATA STĂRII DE URGENȚĂ. FIRMA „BRAICAR” NU E CAPABILĂ SĂ IGIENIZEZE AUTOBUZELE. MAI MULT, ÎN AUTOBUZE SE CIRCULĂ FĂRĂ MĂȘTI

Consilierul municipal Bogdan Botea (PND) susține că ordinul prefectului Brăilei, Cătălin Boboc, privind creșterea frecvenței circulației mijloacelor de transport este o mare greșeală, care ar putea avea efecte dramatice legate de creșterea cazurilor de infecții cu coronavirus.

Mai exact, Botea face referire la Ordinul prefectului care stipulează, printre altele:

„*Primăria Brăila, prin <<Braicar>> SA, va mări frecvența circulației mijloacelor de transport pe traseele principale cu o statistică a traficului mai ridicată, prin relocarea mijloacelor de transport alocate rutelor mai puțin aglomerate;

*Primăria Brăila se va asigura că firmele care au licențe de transport persoane pe raza municipiului respectă normele impuse cu privire la protejarea și siguranța cetățenilor;

*Primăria Brăila, prin <<Braicar>> SA, va solicita operatorilor economici cu peste 99 de angajați de pe raza municipiului, programul de lucru al personalului/turelor și va lua măsuri pentru mărirea capacității de transport public pe perioada afluirii/defluirii și a schimbului de ture al personalului”.

În ceea ce-l privește, Botea este de părere că trebuie procedat exact invers, adică trebuie suspendat transportul public de persoane în municipiu pe toată perioada stării de urgență.

Consilierul PND a făcut această propunere în cadrul ședintei CLM Brăila, în contextul în care se discuta despre modificarea programului de transport public local de călători prestat de firma ”Braicar”, în conformitate cu ordinul prefectului: ”Eu cred că acest proiect privind modificarea programului <<Braicar>> este contrar Ordonanțelor militare nr. 3 și 4, în sensul că trebuie restrânsă circulația, dacă nu chiar suspendată până la încetarea stării de urgență.

În primul rând, circulația persoanelor este oprită, interzisă cu câteva excepții.

În al doilea rând, <<Braicar>> nu este capabilă să igienizeze autobuzele la capăt de linie. Mai mult, se circulă în autobuz fără măști. Unii șoferi nu poartă măști, deci se expun foarte mult și deja ne aflăm în stadiul 4 al epidemiei, în care contaminarea începe să aibă loc comunitar.

De asemenea, am observat că multe dintre mijloacele de transport circulă goale și în felul acesta se generează costuri inutile.

Deci propun modificarea acestui program, în sensul suspendării transportului public de persoane pe durata stării de urgență pe teritoriul României.

Dacă s-a emis acel ordin privind intensificarea traficului, eu cred că prefectul a greșit. Și mai cred că toți cei care susțineți acest lucru greșiți! Prioritatea zero este cea epidemiologică în acest moment, nu interesele economice ale unor angajatori. Repetăm aceeași greșeală care s-a întâmplat în toate mediile urbane până acum. Ați văzut că nici în China, nici în Italia nu a fost suspendat transportul public și acest lucru a favorizat răspândirea comunitară a virusului. Repet, nu discutăm acum de activități economice! Gândiți-vă numai că printre cei care circulă acum sunt și persoane angajate în Brăila, dar care au domiciliul în localități din județ. Asta va favoriza răspândirea virusului și în afara orașului. Eu insist pe acest lucru”.

Propunerea consilierului Botea a fost respinsă la vot.