CHIRIAC, DESPRE ZVONURILE CĂ PERSONALUL MEDICAL NU ARE SUFICIENTE MĂNUȘI ȘI MĂȘTI DE PROTECȚIE: FAKE NEWS! AM TOATE INFORMAȚIILE REFERITOARE LA STOCURI, DAR NU POT SĂ VI LE DAU, PENTRU CĂ NU AM VOIE

Personalul din Spitalul Județean are asigurate toate materialele necesare pentru propria protecție, iar stocurile de  mănuși, măști și combinezoane sunt consistente – este asigurarea dată ieri de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, în cadrul ședinței de Consiliu care a avut loc online.

Discuția a fost deschisă de consilierul județean Vasile Varga (PNL), care a vrut să afle când este de așteptat să sosească aparatul REAL TIME PCR achiziționat de Spitalul Județean, cu care se vor face testele pentru detectarea infectării cu coronavirus.

„Nu cumpărăm mașinuțe, cumpărăm un aparat cu toata linia! În momentul de față spațiul este amenajat de spital. Aparatul, cand va veni, va fi montat și de asemenea, va fi instruit personalul de la Spitalul Județean și de la Spitalul de Pneumoftiziologie care va lucra cu el.

Acum, așa ne-a spus firma respectivă, că va fi livrat în cel mult 4 săptămâni. Eu de unde să știu dacă vor respecta acest termen? M-aș duce eu personal să-l iau, dar nu am cum”, a spus șeful CJ.

Întrebat, de asemenea, despre informațiile apărute în spațiul public, cu privire la faptul că personalul medical din Spitalul Județean nu ar avea suficiente materiale de protecție, precum măști și mănuși, Chiriac a răspuns: “Fake news, domnule consilier! Toate informările referitoare la stocurile de materiale, la dezinfectanţi, le am în fața mea, dar nu pot să vi le dau, pentru că nu am voie. Sunt în momentul de faţă, în primul rând, conform protocolului Ministerului Sănătații, pentru prima linie – și aici mă refer la Secția de Boli Infecțioase, UPU, ATI, după care urmează treptat celelalte secții care intră sau vor intra în contact cu pacienți COVID-19. Pot să vă spun doar atât: măştile sunt de ordinul sutelor de mii, ochelarii de protecţie la nivelul sutelor – și aici mă refer în primul rând la medici -, mănușile sunt de ordinul sutelor de mii, dezinfectanţii sunt la nivelul miilor de litri, combinezoanele sunt de ordinul miilor.

Să dea Dumnezeu să trecem cu bine!

Știți că atunci când am votat bugetul, am votat 98 de miliarde de lei vechi, bani pe care în momentul de față spitalul îi are în cont, pentru achiziția de materiale sanitare și tot ce le trebuie. Problema nu sunt banii, stimați colegi, problema sunt furnizorii și lipsa echipamentelor de pe piață. Asta este marea noastră problemă.

Un aspect foarte important: noi luăm doar materiale acreditate de Ministerul Sănătății, cu marca CE”.