CHIRIAC: ÎN JUDEȚUL GALAȚI LUCRURILE IAU O ÎNTORSĂTURĂ PROASTĂ, ÎN EVOLUȚIA NUMĂRULUI DE CAZURI DE COVID-19. SPERĂM SĂ NU FIM NEVOIȚI SĂ TRATĂM LA BRĂILA PACIENȚI DIN GALAȚI, PENTRU CĂ SPITALELE DIN GALAȚI SE VOR UMPLE

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este extrem de nemulțumit de modul în care au crescut prețurile la materialele sanitare de la începutul pandemiei de coronavirus. El a declarat astăzi, în cadrul ședinței CJ, că s-a ajuns la prețuri de speculă și a dat și câteva exemple în acest sens: „Astăzi am fost din nou la Spitalul Județean și am cerut Serviciului de achiziții să-mi dea o listă cu echipamentele necesare și evoluția prețurilor și vreau să vă spun că o să fac chiar azi o scrisoare deschisă premierului României, Ludovic Orban, în care voi cere expres să plafoneze aceste prețuri la materialele sanitare și dezinfectanți. Stimați colegi, dacă un halat de vizitator Spitalul Județean îl achiziționa cu 1,15 lei, în momentul de față se vinde pe piață cu 10 lei; o mască chirurgicală care era 10 bani acum este 3,75 lei. Alcoolul sanitar, o sticlă de 500 ml, de la 3,20 lei a ajuns la 15 lei. O pereche de mănuși chirurgicale de la 80 de bani a ajuns acum 2 lei. Ceea ce este îngrijorător, la măștile FFP2 (acelea pentru personalul din prima linie) prețul a crescut de la 5 lei la 32 de lei bucata, iar bonetele de la 10 bani la 30 de bani – și lista continuă. Vreau să fiți și dvs informați. Nu mi se pare corect, atât timp cât sunt bani publici care se cheltuiesc…

Am și stocurile în față; spitalul stă la unele capitole foarte bine, dar la unele capitole încep stocurile să se diminueze și încercăm să găsim pe piață mărfurile la prețuri cât mai accesibile.

O să cerem și Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne – pentru că ei au făcut achiziții – să repartizeze și către Spitalul Județean de Urgență astfel de materiale de protecție, cu plată, dar la niște prețuri corecte, nu la prețuri de speculă.

În momentul de față sunt internați 12 pacienți confirmați cu COVID-19 în Spitalul Județean, dintre care unul singur este pe aparat de respirat.

Drama noastră este că în județul Galați lucrurile iau o întorsătură proastă pentru ei și îmi pare rău; sperăm să nu fim nevoiți noi, Brăila, să tratăm pacienți din Galați, pentru că spitalele din Galați se vor umple. Dar nu va fi decizia noastră, va fi decizia Ministerului Sănătății și a celor care iau astfel de decizii.

Noi suntem pregătiți, personalul în momentul de față are un moral destul de bun, important este că toate circuitele sunt funcționale și fiecare medic, asistent din prima linie știe ce are de făcut, are toate materialele la îndemână”.