DEPUTATUL NIȚĂ: SINGURA NOASTRĂ ȘANSĂ ESTE ACUM AGRICULTURA, FIINDCĂ INDUSTRIA ESTE OPRITĂ, DIN CAUZA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) consideră că dacă tot s-a ajuns la concluzia că în această perioadă de pandemie va fi necesar să ne bazăm pe producția agricolă internă, ar fi de dorit ca Guvernul să trateze cu adevărat agricultura ca pe o prioritate.

Niță, care este el însuși femier, spune că deși agricultorii n-au oprit activitatea și că lucrările în câmp se desfășoară în condiții relativ normale (cu restricțiile aferente ce țin de distanțarea socială și de utilizarea măștilor de protecție), ei se confruntă cu mai multe probleme și au nevoie de susținere.

Una dintre problemele la care face referire Niță este legată de faptul că o mare parte a județelor din sudul și estul României sunt afectate de o secetă puternică și extremă: „Pământul este pârjolit, ăsta este cuvântul cel mai potrivit. E pârjolit la grâu, la orz, la rapiță. Și nu mă refer doar la județul Brăila. Dacă nu se investește acum, dacă nu se dau credite ca să poată să cumpere producătorul instalații de irigat, nu facem nimic. Trebuie să se investească masiv în  irigatii, ca să avem recolte bune.

În plus, este absolut necesar să se mențină gratuitatea la apa pentru irigații, să nu cumva să schimbe legislația pe tema asta, așa cum s-au auzit zvonuri.

Singura noastră șansă este acum agricultura, fiindcă industria este oprită, din cauza pandemiei. Agricultura trebuie considerată o prioritate strategică, pentru că este vorba despre asigurarea hranei populației – și nu e vorba de a fi considerată «din vorbe» prioritate strategică, ci de a fi tratată ca atare.

Acum este momentul în investim în erbicidat, în canale si sisteme de irigații și să se dea  credite fără 20 de mii de acte la dosar și garanții peste garanții”.