IORDACHE: PERSONALUL MEDICAL PRIMEŞTE O SINGURĂ MASCĂ ÎN FIECARE ZI- ACEASTA E VALABILĂ DOAR TREI ORE, DAR PROGRAMUL DE LUCRU ESTE MAI MARE, IAR GĂRZILE AU 24 DE ORE

Consilierul judeţean Ștefan Cătălin Iordache (PND) susține că informațiile cu privire la faptul că personalul medical din Spitalul Județean nu primește suficiente mănușă și măști de protecție nu sunt „fake news”, așa cum spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD). Iordache spune că personalul medical primește câte o mască în fiecare zi, deși acea mască ar trebui folosită doar 3 ore și înlocuită cu alta.

Consilierul PND a declarat ieri, în ședința CJ, că la spital este o problema de management și că președintele Chiriac ar trebui să se ocupe personal  de spital în această perioadă de criză, fiindcă managerul Delia Râșnoveanu (PSD) este depășită de situație, iar angajații nu au încredere în ea: „Sunt siderat de faptul că spuneți că spitalul are bani și materiale; atunci înseamnă că e o problemă de management acolo, pentru că dacă tot le au, de ce nu le folosesc, de ce nu le dau cadrelor medicale <<din prima linie>>, cum spuneți dvs? Pentru că atunci când un pacient vine la UPU, de exemplu, nu știe nimeni dacă are sau nu are virusul. Prin urmare, ar trebui să o chemați la ordine pe doamna manager sau să preluați dvs în perioada asta managementul, pentru că sunteți mult mai bine pregătit, aţi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi sunteţi și mai bărbat decât doamna manager, ca să zic aşa. Poate că pe dânsa povestea asta o depăşeşte…

Eu vă cred pe cuvânt că sunt milioane euro în cont şi că sunt materiale. Dar nu se distribuie! După cum bine ştiţi, personalul medical primeşte pe semnătură în fiecare zi o singură mască – ea este valabilă doar trei ore, dar programul de lucru știți bine că este mai mare, iar gărzile sunt şi mai mari, au 24 de ore – pe care apoi o predau pe semnătură spitalului. Am înțeles asta cu predarea pe semnătură, ca să nu se fure de acolo sau să nu se vândă…

Rugămintea mea este să luaţi legătura cu doamna manager şi să îi spuneţi să îşi facă treaba, pentru că este inadmisibil ca dumneavoastră să ne spuneţi că sunt şi bani, şi materiale, iar în spital ele să nu fie folosite. Nu e prima oară când se întâmplă asta, nu vă învinuiesc pe dvs de nimic aici, dar ar trebui să faceți lucrul ăsta. Nu se poate așa ceva; vă dați seama, oamenii ăia nu mint, nu au de ce să mintă!

Rugămintea mea este să desemnați pe cineva care să supervizeze treaba asta – deși eu v-aș vedea pe dvs în mod direct făcând lucrul ăsta, ca să n-o mai lăsați pe doamna manager singură acolo, că e clar că e depășită. Ea era depășită și în vremuri de pace, ca să zic așa, darămite acum… Eu am încredere că dvs ați putea face lucrul ăsta mult mai bine.

Nu vă sugerez să mergeți acolo; dacă vreți, mergem împreună, ca să fim expuși în același mod, dacă vă încălzește cu ceva asta, dar mergeți acolo și vorbiți cu personalul medical, pentru că au nevoie de cineva în care să aibă încredere. Ăsta este principalul motiv pentru care oamenii sunt dezorientați – nu au încredere”.

„Vă dau o veste bună. Nu trebuie să merg acum. Eu am mers aproape în fiecare zi la spital. În fiecare dimineață e o ședință operativă cu toți șefii de secție, cu directorul medical și în primul rând cu asistentele șefe, în așa fel, încât toate materialele care se distribuie conform ordinului Ministerului Sănătății pe fiecare linie, să fie distribuite personalului medical în primul rând.

Dacă până săptămâna trecută erau foarte puține viziere, împreună cu oameni de bine și cu mine, în momentul de față sunt câteva sute de viziere, astfel încât ele în primul rând vor fi distribuite medicilor și în momentul în care vom mai primi vom distribui și către asistente, și către infirmiere.

Cei de la Secția de Boli Infecțioase, UPU și ATI sunt cei mai expuși și în momentul de față au toate materialele necesare date.

Referitor la echipamentul REAL TIME PCR: în primul rând va fi testat personalul medical, ca să avem medici care să ne trateze în continuare. Nu accept sub nicio formă să fim Suceava. Personalul medical trebuie protejat și psihic, dar și cu echipamente”,  spus Chiriac.