NECHITA: „MATERIALELE SANITARE DIN SUPERMARKET SUNT MAI IEFTINE DECÂT PREȚURILE PREZENTATE DE SPITALUL JUDEȚEAN!”; IORDACHE: „HAI SĂ CUMPĂRĂM NOI, CONSILIERII, ASTFEL DE MATERIALE, CA SĂ LE DĂM LA SPITAL!”

Consilierul județean Ovidiu Nechita (PNL) i-a cerut astăzi președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), să spună câte persoane au fost testate în Brăila până în prezent pentru depistarea infecției cu coronavirus. Nechita a pus această întrebare în contextul în care Chiriac a spus în ședința CJ Brăila că în județul nostru situația este bună deocamdată, comparativ cu Galațiul.

Președintele CJ i-a sugerat liberalului să întrebe Direcția de Sănătate Publică Brăila, dacă vrea să afle acest lucru.

„Dvs spuneți că Galațiul are o situație așa cum o are și că la Brăila nu este așa. Poate că Galațiul face testări mai multe și de aceea se și evidențiază cu un număr mai mare de pacienți infectați…”, a spus Nechita.

În plus, liberalul a afirmat că prețurile materialelor sanitare prezentate astazi de Chiriac consilierilor județeni nu sunt cele reale, de pe piață. Mai exact, șeful județului a vorbit despre „prețurile de speculă” care se practică acum pe piață, comparativ cu perioada de dinainte de pandemia de coronavirus. Chiriac a spus că acestea sunt prețurile pe care le-a primit Spitalul Județean de la furnizori: *halatul pentru vizitatori de la 1,15 lei a ajuns la 10 lei; * o mască chirurgicală de la 10 bani a ajuns 3,75 lei; *alcoolul sanitar (sticlă de 500 ml) de la 3,20 lei a ajuns la 15 lei; o pereche de mănuși chirurgicale de la 80 de bani a ajuns la 2 lei; *măștile FFP2 de la 5 lei/bucata au ajuns la 32 de lei/bucata; * bonetele de la 10 bani/bucata au ajuns la 30 de bani/bucata.

Nechita a comentat: „Cât privește achizițiile, este imposibil, probabil nu sunteți bine informat. Prețurile pe care le-ați dat dvs nu sunt corecte. Dacă cei de la Achiziții ar merge ca simpli cetățeni prin supermarket-uri, ca să nu spunem firme private, o să vedeți că multe dintre produsele pe care le-ați dat dvs sunt la jumătate de preț. Nu trebuie decât să se deplaseze din birou, să meargă în supermarket și să vadă că alcoolul este la 9 lei, măștile sunt la 2,78 lei”.

Președintele Chiriac a răspuns că materialele cumpărate din supermaket nu corespund cerințelor unui spital și că măștile din supermarket nu sunt pentru personalul medical. El a mai precizat că orice produs achiziționat de spital trebuie să aibă certificat de conformitate.

Și pentru că Nechita insista pe acest subiect, consilierul Ștefan Cătălin Iordache (PND) a intervenit: „Echipamentele despre care vorbește domnul Chiriac, echipamentele de spital, sunt diferite de măscuțele pe care le vând comercianții pe nu știu unde. În al doilea rând, alcoolul sanitar din magazine e bun când te zgârii, nu când te dezinfectezi în spital. Haideți să cumpărăm noi, consilierii, 100 sau 1000 au 2000, ca să le dăm la spital, dacă ziceți că au și aviz de sănătate și tot ce trebuie!”.

Îndemnul lui Iordache a rămas fără răspuns.