PĂUN: „NU SUNT ÎNCÂNTAT DE IDEEA CĂ HOTELUL SPORT E SPAȚIU DE CARANTINARE, FIINDCĂ ESTE ÎN MIJLOCUL ORAȘULUI”; DRAGOMIR: „VOR FI ȘI ALTE HOTELURI, ÎN FUNCȚIE DE DISPONIBILITATEA LOR”

Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat astăzi o serie de măsuri pentru asigurarea carantinării instituționalizate pe raza municipiului, a persoanelor pentru care normele legale în vigoare prevăd o astfel de măsură. Potrivit hotărârii respective, „Direcția de Asistență Socială, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Brăila, identifică și organizează spații de carantinare instituționalizate pe raza municipiului”. De asemenea, proiectul vizează și aprobarea decontării cheltuielilor aferente aferente carantinei asigurate în perioada 19.03.2020 – 28.03.2020. Precizăm că aceste cheltuieli vor fi acoperite în final de Ministerul Sănătății – sumele vor fi virate către Direcția de Sănătate Publică, care le va transfera Municipalității, în baza documentelor justificative aferente.

Consilierul municipal Dan Păun (PPU) a întrebat în cadrul ședinței (care s-a desfășurat online) cine stabilește, în final, spațiile de caranitare: „În acest proiect de hotărâre se spune că «Direcția de Asistență Socială Brăila, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, identifică și organizează spații de carantinare instituționalizată», iar mai departe, într-o anexă, se spune că  «spațiile de carantinare, conform hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență…. ». Până la urmă cine alege aceste spații, Direcția noastră de Asistența Socială sau CJSU și noi doar aprobăm, așa?”.

„Noi am transmis adrese către toate hotelurile din municipiul Brăila, pentru a vedea disponibilitatea lor; ulterior, în funcție de dorința lor de a deveni centre de carantinare, vom transmite aceste informații către CJSU, pentru a se lua decizia. Exstă o procedură standard pentru acest lucru”, a explicat primarul Marian  Dragomir (PSD).

„Și nu mai avem alte locații identificate?”

„Deocamdată nu. Pe măsură ce vom avea alte locații, o să completăm documentele, în funcție și de răspunsurile de la hoteluri.”

„Sincer să fiu, nu sunt încântat de locația asta (Hotelul Sport – n.r.), fiindcă este în mijlocul orașului. Aș prefera o locație mai liniștită.”

„Sunt deja locații în Lacu Sărat, dar trebuie să avem în vedere faptul că la un moment dat acelea pot deveni insuficiente.”

„Și mai este o chestiune. M-am uitat la obligațiile părților, mă uit și eu pe mass media și am văzut ce se întâmplă în centrele astea de izolare, uneori. Nu văd pe nicăieri cine răspunde pentru daunele provocate cu sau fără intenție”

„Noi sperăm ca aceste daune să nu se producă, fiindcă nu avem această gândire… În momentul în care vor apărea astfel de daune, apreciez că ele vor intra în categoria sumelor care vor fi decontate, urmând ca după aceea recuperarea să se facă de la persoanele responsabile de aceste daune. Suntem în prezența unui contract hotelier, deci sunt același gen de daune. Noi, ca și Consiliu Local, avem îndatorirea stabilită prin Hotărâre de Guvern de a încheia aceste contracte, iar forma lor este una mai mult sau mai puțin impusă. Mai mult impusă…”, a răspuns secretarul municipiului, Ion Drăgan.

Precizăm că primarul Marian Dragomir ne-a declarat că Hotelul Sport nu va fi singurul din municipiu care va asigura spații de carantinare, având în vedere că tot în hoteluri se vor asigura spații de locuit și pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți bolnavi de COVID-19 și care preferă să nu meargă acasă, ca să nu riște să-și infecteze familia, sau persoanele care vor veni în perioada următoare din străinătate și vor intra în carantină. Edilul șef a ținut să precizeze că nu este vorba despre bolnavi de COVID-19 care ar sta în hoteluri, ci doar despre persoane aflate în izolare/carantină instituționalizată.