V. BOTEA: ACTIVITĂȚILE ONLINE SUNT OBLIGATORII, ÎNSĂ INVIT PROFESORII SĂ FIE FLEXIBILI, PENTRU A NU STRESA ELEVII ȘI DE ASEMENEA, DIRECTORII SĂ FIE FLEXIBILI, PENTRU A NU SE AJUNGE LA STRESAREA PROFESORILOR

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Viorel Botea, declară că activitatea online este acum obligatorie la toate materiile, însă se lucrează după un program flexibil, care să nu fie un stres nici pentru elevi și nici pentru profesori.

În contextul în care după vacanța de Paște, activitatea online a devenit obligatorie la toate materiile la care este posibil acest lucru, l-am întrebat pe inspectorul școlar general dacă se lucrează după un orar fix și dacă se respectă la fiecare materie numărul orelor prevăzute în programă.

Acesta ne-a răspuns: „Nu se lucrează chiar ca în sistemul în care se lucra la clasă, în fiecare zi, ci este un orar flexibil, stabilit de comun acord profesori-elevi, dar cu anunțarea conducerii școlii, care monitorizează activitatea.

O să vă dau un exemplu cu privire la ce se face la matematică. Să spunem că în orarul obișnuit sunt 5 ore de matematică pe săptămână; fac 2 ore de predare online, o oră le dau copiilor să lucreze după modelul unor exerciții rezolvate, după care alte două ore le dau sarcini de lucru. Acele sarcini de lucru/teme mi le trimit și eu, ca profesor, le verific – deci îmi fac și eu activitatea de 2 ore.

Numărul orelor din orarul obișnuit se respectă, de principiu, doar ca este un alt mod de lucru.

Invit toți profesorii să manifeste flexibilitate în activitatea cu elevii și să pună accent pe materiile la care se dau examene, la clasele terminale. Evident, și la celelalte materii trebuie lucrat cu elevii și sunt deja stabilite modalități prin care să se dovedească faptul că s-au făcut activitățile respective, însă nu este cazul să se ajungă la stresarea elevilor și nu este cazul nici ca directorii să fie inflexibili și să se ajungă la stresarea profesorilor.

Să știți ca profesorii care au clase terminale și care predau la materiile cerute pentru examene muncesc la modul foarte serios în această perioadă, fiindcă elevii sunt extrem de interesați să se pregătească”.