V. BOTEA: EU PRECONIZEZ CĂ UNDEVA ÎN PERIOADA 18 MAI – 1 IUNIE SE VA ÎNCEPE ȘCOALA. EVIDENT, E DOAR O OPINIE PERSONALĂ, NU E CEVA CERT

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, se așteaptă ca starea de urgență declarată ca urmare a epidemiei de coronavirus să se încheie în ultima jumătate a lunii mai și tot atunci să se reia cursurile în unitățile de învățământ.

Botea spune că toate orele care nu s-au făcut în perioada în care școlile au fost închise vor fi recuperate, astfel încât se vor ține cursuri și în luna iulie, iar vacanța de vară va începe mai târziu decât în mod obișnuit: „Până acum, practic, s-au pierdut doar două săptămâni de școală – de fapt, o săptămână și jumătate, că a fost săptămâna «Școala altfel», care s-a desfășurat online.

După vacanța de Paște, care este până pe data de 20 aprilie, probabil se vor mai pierde înca 3 săptămâni. Eu preconizez că undeva în perioada 18 mai – 1 iunie se va începe școala. Evident, e doar o opinie personală, nu e ceva cert; totul depinde de evoluția situației privind îmbolnăvirile de COVID-19.

Dacă se va întâmpla așa cum estimez eu, vor fi 5 – 6 săptămâni care trebuie să fie recuperate, iar asta înseamnă că se vor prelungi cursurile în perioada de vară până în jurul datei de 15 iulie pentru toți elevii, excluzând clasa a VIII-a și clasa a XII-a. Clasele a VIII-a și a XII-a probabil vor termina în jurul datei de 1 iulie, iar după aceea se vor derula examenele după calendarul pe care îl vom primi de la Ministerul Educației. Și nu ascund faptul că și noi, o parte dintre inspectorii școlari generali, lucrăm la aceasta chestiune legată de organizarea examenele naționale în acest an care este unul mai special, după cum se vede.

Evident, tot ce v-am spus se poate prelungi cu mai multe săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei”.