BOBOC: ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT E UN RISC FOARTE MARE DE INFECTARE CU CORONAVIRUS. FAC APEL LA CETĂȚENI: DACĂ UN AUTOBUZ SAU UN TRAMVAI E ÎNCĂRCAT, NU VĂ URCAȚI!

Piețele sunt deschise, magazinele cu acces direct din stradă sunt deschise, cabinetele stomatologice sunt deschise, parcurile erau oricum deschise, locurile de joacă pentru copii sunt închise – este, pe scurt, ceea ce ne comunică prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, în privința regulilor din perioada de alertă.

Acesta a precizat însă că există în continuare obligativitatea purtării măștii, pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus: „În spații închise, fie că vorbim de centre comerciale, de activități economice, de instituții publice, purtarea măștii va fi obligatorie, asta însemnând că nu poți intra într-o încăpere fără să porți mască. Asta ne va proteja pe fiecare dintre noi, dar și pe cei cu care interacționăm, de acest risc.

O altă măsură foarte importantă așteptată de oameni este că spațiile comerciale de până în 15.000 mp, adică 1,5 ha, se deschid. Am  luat câteva cifre, pentru că oamenii întreabă: Piața Mare, de exemplu, cu tot cu Piața Halelor, cu spațiul acela închis, are în jur de 1 ha, iar Piața Concordiei are în jur de 3000 de mp, deci piețele vor fi deschise pentru toate activitățile comerciale. Toate spațiile comerciale sau cu alte activități, care au acces direct din stradă, vor fi deschise, dar în toate aceste spații va rămâne obligativitatea purtării măștii, triajul celor care intră acolo va rămâne, iar cei care primesc clienți sau personal trebuie să se asigure că nu va exista niciodată aglomerație”.

De asemenea, prefectul a afirmat că parcurile nu au fost niciodată închise de la începutul crizei, ci au fost închise doar spațiile de joacă din parcuri, fiindcă acesta presupuneau o aglomerație mai mare și că în continuare, în perioada de alertă „locurile de joacă rămân închise”.

În ceea ce privește activitatea cabinetelor stomatologice, Boboc a precizat că a discutat zilele trecute cu administratori și manageri ai unor astfel de clinici și s-a stabilit că „nu se vor acorda consultații decât pe bază de programare, făcută în așa fel, încât să împiedice suprapunerea mai multor pacienți în sălile de așteptare și să se evite aglomerația în interiorul acestor spații”.

Prefectul a mai afirmat că „un risc foarte mare este în mijloacele de transport, unde știm că distanța este de multe ori imposibil de păstrat. Autoritățile vor lua măsuri, vom încerca să efectuăm niște controale pe această temă, dar eu fac apel mai degrabă la cetățeni: dacă cei care asigură transportul public pot lua măsura măririi frecvenței mijloacelor de transport, și noi trebuie să ne luăm măsuri și dacă vedem că e un autobuz sau un tramvai foarte încărcat să nu ne urcăm, pur și simplu, fiindcă nu va putea sta un organ de control pentru fiecare pasager”.