BOBOC: INDIFERENT CÂTE APARATE REAL TIME PCR VOM AVEA FUNCȚIONALE LA BRĂILA, NU VOM SCHIMBA PROCEDURA DE TESTARE PENTRU INFECȚIA CU CORONAVIRUS. FAPTUL CĂ NE LĂUDĂM CĂ AM FĂCUT MII DE TESTE NU AJUTĂ LA NIMIC

Prefectul Cătălin Boboc știe că unii braileni sunt de părere că ar trebui testate cât mai multe persoane pentru depistarea unei posibile infecții cu coronavirus, însă personal, consideră că modul în care s-a făcut până acum testarea în judetul nostru este cel mai bun.

Boboc a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că indiferent câte aparate REAL TIME PCR funcționale vom avea în județ în perioada imediat următoare, testările se vor face exact în același mod ca și până acum, conform procedurilor transmise de Ministerul Sănătății: “Lucrurile nu mai sunt cum erau la începutul crizei, când toată lumea era în panică și consideram cu toții că avem nevoie în birou de un PCR. Astăzi lucrurile sunt mult mai relaxate, pentru că la nivelul întregii țări, de la începutul crizei, Guvernul a făcut o prioritate din asta. Dacă aveam la început, dacă nu mă înșel, doar 5 aparate funcționale în toată țara, astăzi avem cred că în jur de 20, ceea ce e o creștere semnificativă și acoperim nevoia de testare astăzi.

Și vreau să mai spun încă ceva – și îmi asum ceea ce spun, cu orice risc: procedura pe care noi am urmat-o în ceea ce privește testarea a dat niște rezultate. Sunt niște rezultate, avem o oglindă a situației astăzi. Dacă mâine avem un PCR sau două sau cinci aparate PCR funcționale la Brăila, nu vom schimba metoda; doar probabil că vom câștiga 3-4-5 ore – și anume drumul până la București.

Și am să și explic de ce. Dacă mâine avem 10 aparate PCR la Brăila și testăm 10.000 de brăileni, avem o  «fotografie» a momentului recoltării probei. Dar asta nu înseamnă că poimâine rezultatul acela va mai fi valabil, pentru că testarea nu-i același lucru cu vaccinarea. Poate că în momentul acela rezulatul e negativ, dar se poate ca dacă mă întâlnesc cu 10 prieteni, ca să împărtășesc bucuria că am ieșit negativ la testare, a doua zi să nu mai fiu negativ. Și atunci încercăm să ne concentrăm pe descoperirea tuturor celor care au ceva simptome și care reclamă probleme, să-i tratăm de îndată și să încercăm să descoperim cât mai repede contacții lor, astfel încât să știm foarte bine unde am putea avea un potențial focar. Că în fond, despre ce vorbim, de ce au fost luate și toate aceste măsuri de distanțare socială și restricții de circulație? Am convenit cu toții că vom face tot ce e posibil, prin mijloace administrative, ca să nu ducem presiunea pe spitale, dintr-un motiv simplu: cu toții știm că sistemul sanitar românesc nu este dintre cele mai performante. Avem personal foarte bun, dar de multe ori suferim la capitolul dotare, medicamente, etc. Și atunci am spus că o să facem tot ce putem noi ca să îi ținem pe cei din spitale cât mai departe de un val de îmbolnăviri cu coronvirus.

Imaginați-vă că dacă mâine am descoperi 300, 400, 500 de oameni bolnavi, teoretic, avem paturi în spitale – sunt pregătite în Brăila circa 600 de paturi pentru a trata COVID -, dar 3 oameni infectați astăzi cu COVID internați în spital reprezintă o potențială sursă de infecție pentru personalul medical, iar 300 de oameni infectați internați în spital ar reprezenta o altă sursă. Să nu uităm că și cei din personalul medical au familii…

Așadar, faptul că ne lăudăm că am făcut 100, 200, 5000 de teste nu cred că ajută la nimic”.

Potrivit prefectului, până pe 4 mai, pentru județul Brăila au fost făcute la București circa 900 de teste.