BOBOC: „PRIMARII POT CERE CJ FONDURI PENTRU ACOPERIREA CHELTUIELILOR NEPREVĂZUTE OCAZIONATE DE CRIZA COVID-19”; CHIRIAC: „GUVERNUL POATE FACE UN EFORT SĂ ALOCE ACESTE SUME PRIN MINISTERUL DE FINANȚE”

Preşedintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este amuzat de pretențiile prefectului Cătălin Boboc că ar fi preocupat de redresarea economică a județului și de demersul acestuia din urmă de a informa toate primăriile din județ că pot solicita sprijin financiar de la CJ, în condițiile în care pandemia de coronavirus le-a afectat din punct de vedere financiar.

Mai exact, prefectul a comunicat în scris primăriilor „baza legală pe care o are la dispoziție CJ Brăila, în vederea acordării de sprijin financiar autorităților administrației publice locale aflate în dificultate ca urmare a cheltuielilor neprevăzute ocazionate de criza COVID 19, la cererea publică a primarilor acestor unități”.

În ceea ce-l privește, Chiriac îi amintește prefectului că Guvernul PNL a alocat în acest an județului Brăila un buget mult mai mic decât cel de anul trecut, ceea ce nu denotă un interes pentru soarta Brăilei, ci dimpotrivă. În plus, șeful CJ a declarat că fiecare localitate are un fond de rezervă din care poate lua bani, în cazul unor situații deosebite: „Bugetul Consiliului Județean a fost diminuat cu 10 milioane de euro, pe partea de funcționare. Pentru un județ mic e o sumă foarte importantă, pe care o investeam în partea de infrastructură, în partea de sănătate. Fiecare  unitate administrativ teritorială și-a făcut buget, fiecare primar, fiecare consiliu local și-a gestionat bugetul. Nici bugetul CJ nu este foarte mare.

Acești bani, în primul rând, nu pot fi dați retroactiv. Dânsul (prefectul – n.r.) spune ca noi, CJ, să dăm bani pentru ce au cheltuit primăriile pe COVID-19, eu asta înțeleg din adresa aia. Păi banii deja au fost cheltuiți, cum să dau eu ceva retroactiv? Vine Curtea de Conturi și mă ia la întrebări… Trebuia să fie ceruți înainte; e o anumită ciclicitate și în documentele amdinistrative; dar se pare că el (prefectul Boboc – n.r.) nu prea știe administrație”.

Întrebat dacă s-a cheltuit mult la nivelul localităților pentru măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus, șeful CJ a răspuns: „Nu, nu cred. Sumele alocate de fiecare primar pentru dezinfectarea străzilor și alte lucruri nu cred că au fost foarte mari și cred că Guvernul poate face un efort să strângă informații privind aceste sume, prin Prefectură, și să le aloce prin Ministerul de Finanțe”.