CHIRIAC: CONDUCEREA SPITALULUI JUDEȚEAN VA DECIDE DACĂ MAI CUMPĂRĂ APARATUL REAL TIME PCR SAU NU. MEDICII DE LABORATOR ÎȘI DORESC UN APARAT PENTRU DETERMINAREA VIREMIEI

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, nu este sigur că ar fi necesar ca Spitalul Județean să mai achiziționeze un aparat REAL TIME PCR, care poate face testări pentru depistarea infecției cu coronavirus, după ce unitatea medicală amintită a primit un astfel de aparat, donat de Agricost by Aldahra.

Chiriac a declarat astăzi că a discutat cu conducerea Spitalului Județean despre acest lucru, în contextul în care spitalul făcuse deja comanda pentru un astfel de aparat, iar firma producătoare a anunțat că îl poate livra abia în toamnă (asta după ce inițial, în aprilie, firma respectivă se angajase că aparatul va ajunge la Brăila în cel mult 6 săptămâni): „Am avut o discuție cu conducerea spitalului; se pare că firma producătoare a spus că aparatul vine prin septembrie – octombrie. Eu le-am spus: «E hotărârea voastră dacă îl luați pe al doilea, dacă este nevoie sau nu». Se pare că medicii de laborator doresc un aparat cu care să determine viremia. Adică dacă te testează și ieși pozitiv cu COVID-10, acel aparat îți spune cât la sută ești contaminat – 10%, 20%, 50%, iar medicul poate să îți dea un tratament adecvat. Acum tratamentul pentru COVID-19 se dă pe schema agreată de Ministerul Sănătății”.

Întrebat dacă nu ar fi utilă achiziționarea unui aparat care face un număr mai mare de teste în 24 de ore – cum există în unele spitale din țară -, în condițiile în care echipamentul care funcționează în prezent la Spitalul Județean poate face doar 96 de teste/zi, președintele CJ a explicat: „Sunt aparate care sunt semiautomate, care fac mai multe teste pe oră, iar personalul de laborator este mult mai expus la contaminare și sunt aparate automate, care fac mai puține teste, iar personalul este mai protejat. Acest aparat luat de firma Agricost este unul automat, care protejează foarte mult personalul din laborator”.