CHIRIAC: ÎN PREZENT ÎN CORPUL B AL SPITALULUI JUDEȚEAN NU ESTE NICIUN PACIENT. SE FACE O IGIENIZARE CORESPUNZĂTOARE ȘI CÂND DSP ÎȘI DĂ AVIZUL, SUNTEM PREGĂTIȚI SĂ MUTĂM ACOLO PACIENȚII CRONICI

Consilierul județean Laurențiu Chiru (PNL) a cerut astăzi conducerii CJ Brăila să grăbească demersurile pentru transformarea Corpului E al Spitalului Județean în spital suport COVID, astfel încât Corpul B să poată primi iar cazurile de cronici.

Chiru a declarat că în prezent, Corpul B (actual spital suport COVID) este gol, iar la Corpul A se înghesuie sute de oameni care așteptă foarte mult timp ca să treacă prin triajul făcut în cortul amplasat în curtea Spitalului Județean: „Referitor la virusul care ne-a atacat din toate punctele de vedere, trebuie să luăm niște măsuri mult mai rapide, începând tot de la Spitalul Județean, că acolo ne deranjează foarte mult, din toate punctele de vedere; pe toată lumea deranjează psihic – și populația, și cei care au fost dați la o parte, deși au tot felul de probleme și stau zilnic cu sutele de oameni în fața Corpului A, fiindcă am blocat Corpul B în starea de urgență.  Starea de alertă ne permite să luăm cu totul alte măsuri. Trebuie să facem Corpul E spital suport, nu trebuie să stăm pe gânduri ca să luăm niște paturi și tot mobilierul, pentru că există bani și dacă nu, facem o rectificare bugetară. Acest virus nu va trece pe lângă noi nici azi, nici mâine, nici peste 2 luni, suntem conștienți cu toții că va fi mult prelungit din interese oculte sau neoculte și trebuie să acționăm pe Corpul E, pentru că suntem oameni și stăm la un rând infernal, în condițiile în care trierile se fac cum se fac. Sunt o grămadă de oameni care au diverse boli și stau ore întregi la rând, pentru că triajul e așa cum e la Corpul A.

Corpul E trebuie făcut de la A la Z foarte repede, nu trebuie să stăm la povești, că-i politică sau că e PNL sau că e PSD. Aici trebuie să gândim uman. Avem la dispoziție niște fonduri care vin de la UE, care vin de la Ministerul Sănătății și nu trebuie să ne contrăm, ci trebuie să facem pentru populația urbei și în folosul nostru, că trebuie să ne gândim că toți putem ajunge pe acolo”.

Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns: „Corpul E corespunde, e mobilat cu absolut tot. Noi așteptăm doar hârtia de la Direcția de Sănătate Publică, de la distinsul domn Ciochină (directorul DSP Brăila – n.r.)”.

„Domnule președinte, eu nu cred că domnul Ciochină e de rea voință…”

„Nu știu dacă e de rea credință, dar noi așteptăm hârtia!

Doi la mână: toate sumele date de privați, de CJ, prin noi, consilierii, sunt folosite pentru materiale sanitare, dezinfectați și tot ce trebuie pentru spital și pentru dotare, pentru paturi și noptiere. Banii publici trebuie să fie foarte transparenți. Eu vă spun că mâne sau luni Curtea de Conturi va fi la Spitalul Județean și va lua cu boldul toate achizițiile făcute de Spitalul Județean – și eu mă bucur.

În ceea ce privește achizițiile, Spitalul Județean are acord cadru pentru materiale sanitare, pentru dezinfectanți și așa mai departe, sunt în achiziție în continuare pentru un număr de paturi, deci nu există în momentul de față vreo sincopă în ceea ce privește buna funcționalitate a spitalului.

Rămâne doar ca în momentul în care vom primi hârtia de la DSP să transformăm Corpul E în spital suport COVID și să relaxăm puțin partea de asistență medicală, astfel încât toți cronicii să meargă în Corpul B și să stea liniștiți acolo. În Corpul A o să facem curățenie, pentru că au fost foarte mulți acolo. Am vorbit cu managerul spitalului, cu directorul de îngrijiri, cu directorul medical, fiindcă în momentul în care se vor muta trebuie făcută și o igienizare corespunzătoare.

În momentul de față Corpul B nu are niciun fel de pacient, se face igienizare corespunzătoare, iar noi suntem pregătiți și în momentul în care avem hârtia de la DSP deja o să mutăm pacienții”.

Precizăm că după ce DSP își dă avizul pentru transformarea Corpului E în spital suport COVID este necesar ca Ministrul Sănătății să modifice ordinul prin care sunt desemnate spitalele suport COVID și abia apoi se poate pune în practică această schimbare.