CHIRIAC: SPER CA ÎNTR-UN TERMEN REZONABIL, CORPUL E AL SPITALULUI JUDEȚEAN SĂ DEVINĂ SUPORT COVID, IAR CORPUL B SĂ REDEVINĂ SPITAL DE CRONICI. MI-AŞ DORI CA LA 1 IUNIE SĂ FIE TOTUL GATA, DAR NU DEPINDE DE MINE

În ciuda faptului că prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, anunța în 13 mai planul său care viza transformarea Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului Județean în spital suport COVID-19 și revenirea Corpului B la activitățile anterioare pandemiei (respectiv, spital de cronici), deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru.

Mai concret, pe 13 mai, Boboc informa printr-un comunicat de presă că „luând în considerare numărul mare de persoane cu alte afecțiuni non-urgente care necesită asistență medicală în spitale, s-a consultat cu mai mulți medici și a pregătit un set de modificări. În acest sens, marți, 12.05.2020, Instituția Prefectului-județul Brăila a transmis Spitalului Județean propunerea modificării structurii unității spitalicești, astfel încât Corpul B (fostul Spital 3) să asigure din nou tratamentul pacienților negativi COVID-19, dar cu păstrarea circuitelor pregătite, pentru a putea redeveni spital suport, dacă situația o va impune. Astfel, pacienții infectați cu virusul Covid-19 care vor avea și patologii asociate sau vor avea nevoie de suport ATI ori de intervenții chirurgicale vor fi tratați în Corpul E (Cardiologie-Pediatrie), care va fi transformat în spital suport”.

Boboc făcea acest anunț public în contextul în care se consultase „cu niște medici” și îl informase pe ministrul Sănătății, dar nu discutase cu conducerea Spitalului Județean, adică exact cu cei care ar fi urmat să se ocupe de punerea în practică a acestor schimbări. Ulterior, prefectul a preferat să comunice cu conducerea spitalului prin adrese oficiale, primind răspunsuri care în opinia sa „nu erau clare” și cerând clarificări printr-o nouă adresă, deși putea avea o discuție față, în care cele două părți să lămurească tot ce era de lămurit.

La acest moment, planul prefectului rămâne o idee la care se lucrează și n-ar fi de mirare s-ar putea să se lucreze până când se încheie pandemia, când oricum, Corpul B o să devină spital de cronici.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Chiriac, a declarat că în principiu, este de acord cu transformarea Corpului E în spital suport COVID-19 și „se lucrează la asta”, însă sunt niște chestiuni de rezolvat înainte ca aceste schimbări să fie posibile: “De la începutul pandemiei noi am avut două planuri, chiar trei planuri pe care conducerea spitalului le-a prezentat Direcţiei de  Sănătate Publică. S-a mers cu acel plan (care este valabil și astăzi- n.r) în starea de urgenţă. În momentul stării de alertă, pentru a crea o zonă tampon pentru cei care vor fi confirmaţi sau asimptomatici pe COVID era şi acest plan, ca Corpul E (Secţia de Cardiologie-Pediatrie) să devină spital suport COVID, în locul Corpului B. Acolo trebuie amenajate două săli de operaţie şi mai trebuie mobilier. Într-o perioadă rezonabilă de timp Corpul E va deveni suport COVID-19 și în acelaşi timp deschidem Corpul B pentru cronici. Aceste lucruri se vor întâmpla sub stricta supraveghere a DSP Brăila, care va aviza tot ce înseamnă circuite.  După ce vom avea documentele de la DSP, le vom trimite Ministerului Sănătăţii, ca să schimbe ordinul prin care erau stabilite spitalele suport COVID”.

Potrivit președintelui CJ, deocamdată nu există suficient mobilier în Corpul E: „Sunt necesare și paturi pentru copii. Însă cel mai important lucru este mutarea celor două săli de operație, că sunt foarte importante, precum și funcționalitatea în tot ce înseamnă Terapia Intensivă. Ca să avizeze aceste schimbări, cei de la DSP trebuie să vină pe teren, să observe și nu poți să le prezinți saloanele goale”.

Întrebat când este de așteptat să se rezolve aceste lucruri, astfel încât Corpul E să devină oficial spital suport COVID, iar Corpul B să se deschidă pentru cronici, Chiriac a spus: „Nu pot să vă dau eu un termen, că nu sunt eu cel care care mută paturile, nu sunt eu cel care avizează… Eu sper să fie un termen rezonabil pentru a finaliza această mutare. Mi-aş dori ca undeva la 1 iunie să fie totul gata”.