DĂNĂILA: MANAGERUL RÂȘNOVEANU ȘI-A DAT ACORDUL PENTRU CA PACIENȚII CU COVID DIN VRANCEA SĂ FIE TRANSFERAȚI LA BRĂILA. S-A CREAT O SITUAȚIE ARTIFICIALĂ, PENTRU A RADICALIZA LOCUITORII BRĂILEI. RÂȘNOVEANU AR TREBUI DEMISĂ

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a declarat astăzi că ar trebui demarate procedurile pentru demiterea managerului Spitalului Județean Brăila, Delia Râșnoveanu (PSD), după situația tensionată creată zilele trecute, cu privire la transferul pacienților cu COVID-19 din Vrancea la Brăila.

Dănăila afirmă că în ciuda declarațiilor primarului municipiului, Marian Dragomir (PSD) și ale președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD), care au spus că totul s-a decis de la centru, pe ascuns, iar ei au aflat abia în ziua în care trebuia să aibă loc transferul, lucrurile stau cu totul altfel.

Liderul liberal a precizat că s-a informat, pentru că a vrut să înțeleagă „ce s-a întâmplat, de unde a plecat totul și care este motivul pentru care am ajuns în situația asta, de a radicaliza locuitorii Brăilei și de a încerca să ne enclavizăm în raport cu restul țării.

Din informațiile pe care le am, aceasta a fost o situație creată artificial de mangerul Spitalului Județean Brăila, de doamna Râșnoveanu. Dacă doamna Râșnoveanu ar fi avut un comportament normal –  așa cum o cere această perioadă – și ar fi avut o comunicare permanentă cu toate instituțiile implicate în gestionarea acestei crize, cu siguranță nu s-ar fi ajuns la situația pe care am avut-o.

Firul evenimentelor, așa cum îl cunosc eu, este următorul: pe data de 7 mai, doamna Râșnoveanu a fost contactată de reprezentanții Centrului de Coordonare și Intervenții la nivel central și a fost întrebată dacă poate primi la Brăila niște pacienți cu COVID-19 din Vrancea, pentru că acolo numărul acestora crescuse destul de mult și nu erau tratați în carantină, erau internați în spital, deși erau asimptomatici, din ce am înțeles. Doamna manager și-a dat acordul pentru ca pacienții din Vrancea să fie transferați la Brăila, unii dintre acești pacienți fiind cadre medicale, prieteni și cunoscuți de-ai dânsei – e o chestiune normală să te cunoști cu medicii din alte județe, mai ales din județele limitrofe. Deci doamna Râșnoveanu a știut foarte bine ce face, a știut că pacienții respectivi nici nu vor să se transfere la Brăila, dar a raportat la București că este dispusă să primească acești pacienți.

Ulterior, cred că singura personă căreia i-a comunicat acest lucru a fost președintele CJ Brăila, domnul Chiriac, care într-o veselie fără margini, a și ieșit public și a transmis că nu e niciun fel de problemă, la Brăila suntem pregătiți și putem primi 20 de pacienți din Vrancea și să-i tratăm, pentru că aici situația este ținută sub control și cadrele medicale sunt pregătite pentru astfel de intervenții.

Din informațiile pe care le am, la nivelul spitalului nu a fost o discuție cu privire la transferul acestor pacienți, medicii din spital nu au fost informați cu privire la acest transfer. A fost o decizie unilaterală pe care a luat-o, în urma unei convorbiri telefonice, doamna Râșnoveanu.

După ce și-a dat seama că n-au gestionat cum trebuie lucrurile și situația a început să se inflameze, atât primarul, cât și președintele CJ au ieșit cu o nouă comunicare și vezi Doamne, datorită intervenției pe care au făcut-o ei, pacienții de la spitalul de Vrancea nu au mai fost transferați la Brăila.

Realitatea este următoarea: pacienții respectivi nici nu voiau să fie transferați, fiind asimptomatici și neavând motive reale pentru a fi internați, pentru că puteau fi tratați și în carantină și fiind medici mare parte dintre ei, știau care sunt riscurile, inclusiv la transport, au refuzat transferul”.

Dănăilă consideră că șefii administrației publice locale au făcut declarații care să provoace panică și să sperie populația, „ceea ce este o mare greșeală, iar toate lucrurile acestea se vor întoarce împotriva lor”.

Liderul PNL Brăila apreciază că „principalul vinovat pentru toată această situație creată artificial este doamna manager Râșnoveanu. Și deși prefectul nu are o autoritate și nici o putere directă în raport cu managerul Spitalului Județean, dacă aș fi prefectul Brăilei astăzi, vă spun că aș face demersurile necesare pentru demiterea doamnei manager, pentru că nu este prima dată când greșește.

Ar trebui demarate procedurile legale și informate structurile care au responsabilitate și autoritate în a lua decizii privind demiterea managerului de la Spitalul Județean Brăila, pentru că nu este prima dată când greșește și creează panică”.