DEPUTATUL NIȚĂ: LA NIVEL NAȚIONAL SUNT PESTE 1,4 MILIOANE HA CALAMITATE ȘI ÎN ACEST CONTEXT, ESTE CU ATÂT MAI BENEFICĂ LEGEA ANTI-SECETĂ, APROBATĂ RECENT ÎN PARLAMENT

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) declară că în acest an seceta a afectat grav culturile agricole la nivelul întregii țări, iar în acest context, mulți agricultori sunt disperați, fiindcă au rate la bănci și riscă să rămână și fără producție, și fără utilajele cumpărate în baza unor credite.

Niță consideră că în această situație complicată pentru agricultori, vine ca o gură de oxigen legea în baza căreia fermierii primesc despăgubiri pentru culturile afectate de secetă și beneficiază și de amânarea ratelor. Mai exact, este vorba despre așa-numita „Lege anti-secetă” – inițiată de 7 parlamentari PSD, între care s-a aflat și Nicu Niță -, care a fost aprobată în Camera Deputaților pe 27 mai.

„Este o secetă extremă, iar la nivel național suprafaţa agricolă calamitată din cauza secetei a depășit 1,4 milioane de hectare. Este cea mai puternică secetă din ultimii circa 70 de ani.

Bineînțeles, și la nivelul județului Brăila avem probleme din această cauză. La grâu încă nu s-au centralizat toate datele, dar vor fi circa 38.000 – 40.000 de hectare calamitate. La rapiță avem 2.800 ha calamitate, la orz -12.000 ha. Floarea soarelui e răsărită după ploile din ultimele zile, acestea ne-au salvat.

Este un an greu pentru agricultori și în acest context, este cu atât mai benefică «Legea anti-secetă», care a fost aprobată în Camera Deputaților zilele trecute. Mai exact, aceasta care vizează despăgubirea fermierilor și amânarea ratelor bancare, leasingurilor sau altor tipuri de rate cu până la 18 luni, pentru fermierii români afectați de secetă sau alte fenomene meteolorogice nefavorabile. Schema ajutorului de stat este valabilă pentru toți fermierii, indiferent dacă aceștia au încheiate asigurări pe suprafețe sau nu.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să aibă un proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat de către o comisie formată legal, în care să fie menționate cultura și suprafaţa afectată, precum și gradul de afectare. Despăgubirile se pot acorda producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pînă la data producerii fenomenului”, ne-a declarat parlamentarul brăilean.