DEȘI PRIMARUL DRAGOMIR A ANUNȚAT EXISTENȚA UNUI CAZ CONFIRMAT AZI CU COVID-19 DE UN LABORATOR PRIVAT, DSP BRĂILA COMUNICĂ OFICIAL ACELEAȘI DATE CA ȘI IERI. LABORATORUL RESPECTIV A OMIS SĂ INFORMEZE DSP DESPRE NOUL CAZ DE COVID-19

În ciuda faptului că primarul municipiului, Marian Dragomir, a anunțat public pe o rețea de socializare că un angajat al Municipalității a fost confirmat astăzi cu COVID-19, în urma testului făcut la un laborator privat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila informează că oficial, astăzi în județul Brăila este un singur bolnav confirmat cu COVID-19 – cel care era și ieri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului, „astăzi, 21.05.2020, la nivelul județului Brăila sunt monitorizate  794 de persoane aflate în izolare voluntară și 113 de persoane care se află în carantină instituționalizată. Menționăm că 5436 de persoane au ieșit din autoizolare la încheierea celor 14 zile și 1006 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată.

De asemenea, conform raportării DSP, de la începutul pandemiei, la Brăila, 23 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 (același număr care ne-a fost comunicat și ieri – n.r.) , dintre care 22 au fost declarate vindecate și externate.

Miercuri, 21.05.2020, polițiștii au acționat în sistem integrat, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, au fost executate peste 244 de misiuni specifice, fiind verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 407 persoane. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli”.

Întrebat de ce nu apare în comunicatul de presă noul pacient confirmat cu COVID-19, prefectul Cătălin Boboc a precizat: „Angajatul Primariei s-a simțit rău și a rămas la domiciliu, la recomandarea medicului de familie. Din proprie inițiativă sau la recomandare, pacientul s-a testat la cerere la un laborator privat care face teste contra cost, iar rezultatul a venit pozitiv. Doamna dr. Andreea Gavrilescu a demarat ancheta epidemiologică și a trimis ambulanța pentru pacient, care va fi internat in spital. I se vor recolta din nou probe, pentru confirmare, și va fi tratat conform procedurilor.

Laboratorul a omis să notifice DSP cu privire la recoltarea probelor, ceea ce ar fi fost obligatoriu pentru luarea în evidență a pacienților. La finalul anchetei vom reveni cu concluzii.

Medicii de familie aveau obligația să anunțe cazul. Laboratorul trebuia să notifice recoltarea probelor. Fiecarei probe îi este alocat un număr unic, pentru monitorizare unitară. În momentul în care DSP introduce un pacient în definiția de caz, îl monitorizează și vine și cu recomandări privind izolarea pentru pacient și eventual contacți, până la sosirea rezultatului”.

După cum am fost informați, noul caz cu COVID-19  o să apară în centralizarea comunicată presei mâine.