NIȚĂ: DUPĂ CUM S-A VĂZUT ÎN ULTIMELE LUNI, PUTEM OPRI INDUSTRIA, DAR NU PUTEM OPRI AGRICULTURA, INDIFERENT CE SE ÎNTÂMPLĂ. ESTE NECESAR SĂ SE DEA ATENȚIE MAXIMĂ AGRICULTURII, FIINDCĂ NU E DE JOACĂ

Criza coronavirusului ne-a afectat pe toți, în diverse moduri și ar fi de dorit să învățăm cu toții ce avem de învățat, astfel încât dacă se mai întâmplă situații de acest gen, să nu ne mai ia pe nepregătite – este ceea ce crede deputatul brăilean Nicu Niță (PSD). El spune că ultimele două luni și jumătate au arătat că în momente de criză, în care mare parte a activităților – fie ele comerciale, industriale, sociale, educative, etc – se închid sau se restrâng semnificativ și eventual se lucrează de acasă, online, singura care funcționează în continuare cu motoarele turate la maximum este agricultura, fiindcă aceasta asigură hrana românilor.

Niță, care este el însuși fermier, ne-a declarat că după experiența ultimelor luni, în care în agricultură s-a lucrat în condițiile instituirii stării de urgență și mai nou, a stării de alertă, este clar că e nevoie de o schimbare în modul în care este tratat acest domeniu: „După cum s-a văzut, în ciuda condițiilor dificile, în agricultură s-a lucrat, noi nu ne-am oprit, fiindcă există niște cicluri naturale care nu așteaptă să se încheie pandemia de coronavirus. Noi nu putem face agricultură online, nu putem face lucrările agricole pe calculator.

Putem opri industria, dar nu putem opri agricultura, indiferent ce se întâmplă. Și dacă ne-am convins cu toții că agricultura este un domeniu esențial, poate înțelegem și faptul că trebuie să o tratăm cu adevărat ca pe o ramură strategică, să luăm măsuri legislative adecvate și să susținem agricultorii. Și eu cred că după ce se va încheia și starea de alertă ar trebui ca Guvernul ar trebui să discute cu reprezentanții agricultorilor despre ce s-ar putea face din punct de vedere legislativ, astfel încât dacă se va mai întâmpla așa ceva în viitor – fiindcă, de exemplu, se discută despre valul doi de coronavirus -, să fim pregătiți. Mă refer la faptul că într-o astfel de discuție fermierii ar putea să vină cu propuneri, fiindcă ei au văzut în teren ce înseamnă să lucrezi în aceste condiții – astfel am putea să fim cu un pas înainte, să nu se mai ia măsuri pe bâjbâite.

Eu am spus încă de la declanșarea crizei coronavirusului, când s-a închis industria, că singura șansă ca să salvăm economia, în acest moment, este agricultura. Și de aceea este necesar să se dea atenție maximă agriculturii, fiindcă nu e de joacă.

Bun, avem secetă, dar dacă tu, fermier, ai instalații de irigat și ți se acordă niște facilități în sensul de a avea posibilitatea să plătești în 10 ani, în 20 de ani, cu zero dobândă, atunci agricultorii ar putea să se organizeze altfel, ar putea să-și achiziționeze instalații de irigat și nu i-ar durea capul, în caz de secetă.

Și vă mai spun ceva: mai avem o mare problemă. Eu m-am interesat ca să aflu care va fi prețul pentru grâul de sămânță la toamnă și am constatat că deocamdată nu poate da nimeni niciun preț. Păi se aude că va fi 4-5 lei kilogramul de grâu de sămânță la toamnă, când înainte era 1,6 lei! Vă dați seama? Și ce se aude «prin târg», ca să spun așa, este că este posibil să ajungă și la 6 lei/kg…  Cât scoți tu, agricultor, din recoltă, ca să acoperi toate cheltuielile cu sămânța, îngrășământul, treieratul, prășitul, tratamentele? Asta este o mare problemă”.