PREȘEDINTELE CHIRIAC, DESPRE PREFECTUL BOBOC: A VRUT SĂ GESTIONEZE CRIZA CORONAVIRUSULUI FĂRĂ SĂ COMUNICE CU PRIMARUL ȘI CU PREȘEDINTELE CJ; A VRUT SĂ FIE EL COCOȘUL SEF AL JUDEȚULUI

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) declară că nu se pune problema că autoritățile brăilene ar refuza de principiu să primească pacienți din alte județe, ca să fie tratați în Spitalul Județean, așa cum spune președintele PNL local, Alexandru Dănăilă.

Mai exact, Dănăila a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că președintele Chiriac și primarul Dragomir „radicalizează populația și enclavizează Brăila”. Liberalul și-a argumentat opinia prin faptul că cei doi au refuzat în urmă cu câteva luni ca spitalele din județul nostru să trateze toți pacienții cu COVID-19 din Brăila și Galați și de asemenea, prin faptul că Dragomir și Chiriac nu au fost de acord săptămâna trecută cu transferul a 20 de pacienți cu COVID-19 din Vrancea, la Spitalul Județean Brăila.

Contactat telefonic, Chiriac ne-a declarat: „Sub nicio formă nu este vorba despre a refuza de principiu orice pacienți din alte județe. Lucrurile stau în felul următor: în momentul de față suntem în perioada unei pandemii de coronavirus. Noi nu mai avem în momentul de față nicio persoană confirmată cu COVID-19 în județ. A aduce acum bolnavi din alte județe la Brăila e ca și cum am încerca să stingem un focar, declanșând un alt focar, în altă parte.

În ceea ce privește pacienții din Vrancea, inițial s-a spus că ar fi persoane confirmate cu COVID-19 asiptomatice, însă ulterior s-a aflat că erau persoane care aveau și alte afecțiuni, iar unele chiar în vâstă, deci cu posibile complicații.

Dacă într-adevăr erau pacienți care nu aveau simpome sau cu simptomatologie ușoară, puteau fi tratați și acasă, în izolare, de ce să îi aducem într-un județ unde nu mai era niciun caz?

Iar dacă erau pacienți care aveau și alte afecțiuni, cu risc mare, aceștia sunt trimiși către spitalele mari, către centrele universitare, deci iarăși nu era cazul să fie aduși la Brăila.

Una este, spre exemplu, să primești niște pacienți din Galați fiindcă nu mai face față secția de Chirurgie de acolo – și evident că îi primim la Brăila și operăm pe toți, nu se pune problema -, dar dacă discutăm strict de coronavirus, atât timp cât în județul nostru nu mai avem bolnavi cu COVID-19, este important să mergem pe partea de prevenție.

Și mai este un lucru pe care l-am luat în calcul: gândiți-vă că dacă veneau acei pacienți – care, repet, nu erau asimptomatici, ci erau persoane care aveau și alte afecțiuni -, ne puteam aștepta ca mai apoi să avem la poarta Spitalului Județean și zeci de aparținători, care ar fi venit să aducă pachete bolnavilor. Ei, cine știa dacă acei aparținători erau toți sănătoși sau dacă printre ei nu cumva erau și persoane infectate cu COVID-19, asimptomatice? Nu e clar că se puteau contamina brăilenii?”.

Șeful județului consideră că atât Boboc, cât și Dănăilă sunt interesați să-și facă în această perioadă campanie electorală, interpretând cum le convine diverse situații, în loc să comunice cu reprezentanții Primăriei și ai CJ. Chiriac a mai spus, cu referire direct la Boboc: „Asta este când vrei să gestionezi o criză fără să comunici cu primarul și cu președintele CJ, când vrei să fii tu cocoșul sef al județului. Mai sunt câteva  zile în care suntem în situație de urgență; să vedem după aceea ce o să mai declare, că singurul lucru pe care l-a făcut în această perioadă de pandemie a fost să pozeze în purtătorul de cuvânt al Prefecturii”.