CĂPĂȚÎNĂ, CITÂND CNAIR: PODUL PESTE DUNĂRE ESTE SITUAT LA O ÎNĂLȚIME DE PESTE 40 DE METRI FAȚĂ DE NIVELUL APEI. ASTA POATE GENERA FORMAREA UNOR CURENȚI DE AER PUTERNICI, CARE POT CREA PROBLEME DE SIGURANȚĂ PENTRU PIETONI. DACĂ NU SUNT CURENȚI, PIETONII POT ADMIRA PANORAMA DE PE POD

Chiar dacă a primit un răspuns negativ de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu privire la propunerea sa de realizare a unui punct panoramic deasupra pilonului de pe malul brăilean al podului peste Dunăre, consilierul județean Marian Căpățînă (independent) nu renunță la idee.

Mai exact, este vorba despre o propunere făcută la o sedință CJ anterioară,  în care consilierul a militat pentru „realizarea unui memorandum semnat de toți consilierii județeni, care prin semnătură să își manifeste voința clară și fără echivoc, în numele locuitorilor județului Brăila, pentru completarea mega-proiectului aflat în execuție «Pod suspendat peste Dunăre» cu facilitatea proiectare și execuție a unui punct de panoramă, amplasat în partea superioară a pilonului de pe malul brăilean al Dunării. De această facilitate, în scop turistic, vor putea beneficia toți doritorii, cărora li se oferă o priveliște de neuitat asupra Dunării, a celor două mari municipii Brăila și Galați, cât și asupra Munților Măcinului în particular și a Dobrogei, în general”.

În sedința de azi a CJ Brăila, Marian Căpățînă a  revenit asupra subiectului, anunțând consilierii că a primit de la CNAIR un răspuns care nu-l mulțumește: „În ședința anterioară am propus realizarea unor demersuri pentru construcția unui punct panoramic pe piciorul brăilean al podului peste Dunăre și nu ascund faptul că având sprijinul dvs și al domnului secretar am înaintat adrese către Ministerul Transporturilor (în speță, CNAIR) și către Ministerul Dezvoltării, în care este și sectorul ăsta de turism și am primit un răspuns care pe mine, personal, nu mă satisface. Aș dori să citesc o parte din el colegilor și să mă ajutați să vedem dacă ducem demersul mai departe sau ne oprim în etapa acesta.

Răspunsul spune la modul următor: «La momentul actual proiectul Pod suspendat peste Dunare este în perioada de execuție, iar lucrările aferente pilonului amplasat pe malul Brăila sunt într-un stadiu avansat de execuție. Complexitatea podului supendat, prin interdependența între elementele structurale ale acestuia, face ca realizarea unui punct de panoramă situat în partea superioară a podului să implice modificări majore în cadrul proiectului, ce nu pot fi implementate după începerea execuției lucrărilor. Vă comunicăm faptul că stadiul avansat al lucrărilor de execuție pune CNAIR în imposibilitatea de a da curs solicitării dvs de a realiza un punct de panoramă situat în partea superioară a pilonului podului suspendat.

Cu toate acestea, CNAIR înțelege valoarea turistică pe care o poate genera podul suspendat pentru județul Brăila și de aceea vă aducem la cunoștință următoarele informații, astfel încât dvs să puteți lua cele mai bune decizii în vederea dezvoltării turistice pentru acest obiectiv: tablierul podului suspendat, pe care se realizează circulația, a fost proiectat pe toată lungimea sa cu trotuare. Aceste trotuare sunt situate în cel mai înalt punct la o înălțime de peste 40 de metri față de nivelul apei Dunării. Această înălțime foarte mare poate genera formarea unor curenți de aer foarte puternici, ceea ce poate ridica probleme de siguranță pentru circulația pietonilor. În acest sens, în măsura în care circulația pietonilor pe trotuarele podului suspendat nu va implica probleme de siguranță a circulației și accesul acestora va fi permis, înălțimea de peste 40 de metri față de cota apei Dunării va asigura o panoramă pe toată lungimea podului și nu doar într-un singur loc».

După cum bine vedeți, sunt niște supoziții că s-ar putea să avem curenți, s-ar putea să nu avem curenți, s-ar putea să fie pietonabil, s-ar putea să nu fie pietonabil… Îi rog pe colegii mei consilieri să își exprime într-un fel opinia: ce facem, mergem mai departe cu demersurile, să vedem dacă este posibil? Eu, personal, aș înainta o adresă și către proiectantul acestui pod”.

Mai mulți consilieri județeni au sugerat să se meargă mai departe cu aceste demersuri și să fie consultat și proiectantul.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a concluzionat: „Următorul pas ar fi să facem din nou o scrisoare către CNAIR, în care să cerem proiectantului să ne spună dacă există această posibilitate”.