CHIRIAC: MARȚEA VIITOARE DSP NE VA ELIBERA AVIZUL PENTRU TRANSFORMAREA CORPULUI E AL SPITALULUI JUDEȚEAN ÎN SUPORT COVID. VINEREA VIITOARE VOM ÎNCEPE SĂ MUTĂM SECȚIILE ÎNAPOI ÎN CORPUL B

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, este mulțumit că astăzi, în sfârșit, factorii de decizie de la nivel local au ajuns la o înțelegere și au găsit soluția pentru transformarea Corpului E al Spitalului Județean în suport COVID-19 și revenirea Corpului B la activitățile medicale de dinainte de pandemie.

După trei săptămâni de discuții, controverse și acuzații – timp în care pacienți cu diverse probleme de sănătate se înghesuiau zi de zi la Corpul A, iar medicii nu mai puteau face nici internări și nici operații (cu excepția celor urgente), din lipsă de locuri pe secții și la ATI -, astăzi s-a găsit varianta  agreată de toate părțile implicate. În cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean, Consiliului Județean și Prefecturii, directorul DSP, Gabriel Ciochină, a explicat care este problema documentației trimise de spital: sala de operație amenajată în Corpul E nu corespunde normelor în vigoare. Conducerea spitalului a propus o altă soluție decât cea din documentație, care a fost acceptată de Ciochină.

Președintele CJ Brăila ne-a declarat după această ședință: „Domnul Ciochină și domnul prefect au recunoscut că este vorba de o schimbare de structură.  A fost un singur punct din documentația pe care a trimis-o spitalul spre avizare, cu care domnul Ciochină nu a fost de acord: sala de operație din Corpul E. Doamna manager și doamna director medical au găsit o soluție , cu un circuit funcțional în Corpul A, pentru sala de operație pentru cei confirmați cu COVID. Se va modifica documentația, pentru a se include această schimbare, cu sala de operație și cu circuitul aferent, mâine sau poimâine verifică domnul Ciochină, iar marți dimineață vom avea  document oficial de la DSP cu avizul pentru schimbarea de structură de structură a spitalului.

Aceasta este hotărârea care s-a luat astăzi și eu cred că așa ar fi fost normal să se întâmple de la început: să ne așezăm toți la masă și să discutăm, ca să găsim soluțiile cele mai buine, nu să comunicăm prin schimb de adrese între instituții. Marți dimineață, când avem documentul de la DSP,  toți pacienții care se vor afla în acel moment la Corpul B (cei cu COVID-19) vor fi transferați în Corpul E. După ce Corpul B va fi golit, în circa două zile se va face curățenie, igienizare, dezinfectare, iar de vineri toată lumea începe să se mute la loc în Corpul B.

Pentru viitor, dacă situația cu COVID-19 se va agrava la un moment dat și vom avea un număr foarte mare de bolnavi cu coronavirus și nu va mai fi loc în Corpul E, vom reveni  la soluția Corp B  spital suport COVID.

Eu mai spun încă o dată, discuția care a avut loc astăzi ar fi fost bine să aibă loc acum două-trei săptămâni, domnul Ciochină putea să ne spună din timp că sala de operație, așa cum am gândit-o noi în Corpul E, nu corespunde și puteam să găsim mai de mult o altă soluție.  Comunicarea este soluția, nu atacurile politice”.