DĂNĂILĂ: L-AM RUGAT PE PREFECT CA ÎMPREUNĂ CU DSP, SĂ FACĂ ANALIZE LA APA POTABILĂ DIN TOATE LOCALITĂȚILE. ACOLO UNDE APA NU ESTE POTABILĂ, CUP TREBUIE SĂ TREACĂ LA UN PLAN TARIFAR REDUS

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, declară că sunt mulți primari nemulțumiți de calitatea serviciilor furnizate de CUP Dunărea (mai exact, de calitatea apei, care în unele localități nu este potabilă, deși este pătită la preț de apă potabilă, precum și de presiunea apei), dar ei nu au cum să renunțe la aceste servicii, din mai multe motive.

Potrivit lui Dănăilă, unul dintre motive ar fi că primariile au calitatea de asociat în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dunărea, iar așa cum este conceput statutul acestei asociații, „foarte, foarte greu se poate renunța la calitatea de asociat, e aproape imposibil”.

Pe de altă parte, spune liberalul, primarii știu foarte bine că dacă un sigur asociat al ADI Dunărea se retrage din asociere, s-ar pierde toate proiectele cu finanțare europeană care se realizează sau s-ar putea realiza în viitor pentru dezvoltarea rețelei de apa din județ, iar primarii nu vor să pună în pericol acest proiecte: „Noi trebuie să fim responsabili, iar discuția asta am avut-o cu unii colegi de la PNL și de la alte partide. Unii ar vrea să se retragă, dar dacă se retrage unul singur, se pierd toți banii. Anul ăsta Guvernul Orban urmează să semneze un contract de 200 de milioane de euro, cu fonduri europene, nerambursabile, pentru investiții în județul Brăila în ceea ce privește apa potabilă și canalizarea și extinderea rețelei în aproape tot județul. Dacă unul s-a retras din ADI Dunărea, se pierd toți banii. E greu să îți asumi responsabilitatea de a te retrage și a se pierde banii ăștia”.

Președintele PNL a mai spus că a avut zilele trecute o discuție cu prefectul Cătălin Boboc și „l-a rugat ca împreună cu Direcția de Sănătate Publică să facă analize la apa potabilă din toate localitățile în care se furnizează apă potabilă. Acolo unde nu este potabilă apa, trebuie trecut la un plan tarifar redus. Ne-a spus că în perioada imediat următoare va face demersurile, astfel încât să știm în ce localități din județul Brăila apa este potabilă și în ce localități nu este potabilă”.