DĂNĂILĂ: PENTRU FIECARE METRU CUB DE APĂ PE CARE CUP DUNĂREA ÎL EXTRAGE, ÎL TRATEAZĂ ȘI-L POMPEAZĂ, JUMĂTATE REPREZINTĂ PIERDERI. DE ACEEA CUP NU MAI FACE FAȚĂ CHELTUIELILOR ȘI INTENȚIONA SĂ RESTRICȚIONEZE FURNIZAREA APEI POTABILE

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, este indignat de faptul că cei de la CUP Dunărea au putut să ia în calcul ideea de a livra apa cu program  localităților din județ, în condițiile în care nu există niciun motiv întemeiat pentru o astfel de decizie radicală. Dănăilă face referire la adresa trimisă de conducere CUP Dunărea pe 15 iunie unui număr de 41 de primării din județ, prin care le înștiința că din cauza secetei va livra apă potabilă cu program (mai exact, doar 8 ore pe zi) în localitățile respective.

Ca urmare a reacțiilor vehemente ale reprezentanților unor autorități locale, conducerea CUP a revenit asupra deciziei și a anunțat că va livra apă 24 de ore din 24 în tot județul, însă liderul liberal consideră că dacă nu se făceau publice aceste informații, CUP ar fi redus programul de furnizare a apei, așa cum avea de gând inițial.

Dănăilă a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că managerul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, „încearcă să dezinformeze opinia publică și încearcă să evite respectarea contractului de mandat care doar ce i-a fost prelungit și a Regulamentului de organizare și funcționare a acestei societăți, care, având monopol, are niște obligații față de clienții săi. În afară de faptul că apa potabilă facturată nu este potabilă în multe localități din județ și în loc să fie facturată cu 1,7 lei/mc, este facturată cu 4,7 lei/mc, mai vine și această problemă: în momentul în care oamenii deja s-au branșat la rețeaua de apă în județ, au renunțat la fântânile vechi sau la puțurile pe care le aveau, vin acum cei de la CUP Dunărea și vor să restricționeze accesul la apa potabilă.

Motivul pentru care CUP Dunărea a făcut această hârtie și a comunicat că va sista furnizarea apei în regim continuu a fost seceta; ei, practic, au invocat seceta.

Prizele de apă pe care le are CUP Dunărea și puțurile pe care le folosește în județ sunt toate funcționale și nu există niciun fel de probleme cu privire la cantitatea de apă. În realitate, problema la CUP Dunarea este una cu cheltuielile pe care le are această societate care a angajat foarte mulți membri PSD și care acum nu poate gestiona la bilanțul lunii a șasea rezultatul financiar, pentru că ei trebuie să iasă pe profit. Și au două variante: ori sistează apa în județ, ori măresc prețul la apă. Pentru că în realitate, CUP Dunărea nu încasează decât jumătate din apa pe care o extrage. Deci pentru fiecare metru cub de apă pe care CUP îl extrage și-l tratează și-l pompează, jumătate reprezintă pierderi și jumătate reprezintă suma încasată de la consumatori. Dacă CUP Dunărea nu ar mai avea cheltuielile astea, noi n-am mai fi obligați să plătim prețul apei atât de mare și nu ar trebui să ne așteptăm ca în următorii ani prețul apei să crească.

A doua problemă care în realitate a generat situația asta este faptul că nu a plouat și că acest lucru îi împiedică pe cei de la CUP Dunărea să factureze apa de ploaie. Deci un venit care la nivelul unui an se situa la nivelul unui milion de euro a dispărut în primele șase luni de zile, pentru că nu a plouat:

În contextul în care sunt unii cetățeni care acuză pe rețelele de socializare faptul că facturile pe care le primesc de la CUP includ taxa pe apa de ploaie, deși este secetă prelungită, l-am întrebat pe liderul liberal dacă este sigur că amintita companie nu au mai perceput în primele șase luni ale acestui an taxa pe apa de ploaie.

Dănăilă a răspuns că nu este sigur, dar nu a mai primit semnale de la cetățeni legate de taxa pe apa de ploaie.