IONIȚĂ: SE ESTIMEAZĂ CĂ ECONOMIA REALIZATĂ LA BUGETUL STATULUI PRIN SUPRAIMPOZITAREA PENSIILOR SPECIALE ESTE DE 40 DE MILIOANE DE EURO LUNAR

Deputata Antoneta Ioniță (PNL) salută decizia luată ieri în Camera Deputaților privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

Într-un comunicat dat publicității, Ioniță afirmă: „Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%, în urma deciziei majorității deputaților, în ceea ce am putea numi «miercurea albă» pentru români. Toate pensiile mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, iar cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei cu un procent de 10%. Procentele se aplică tuturor celor care au beneficiat, în ultimii ani, de acest fel de pensii: judecători, procurori, personalul navigant din aviația civilă, membrii Corpului diplomatic și consular, primari, polițiști, militari, inclusiv foștilor președinți ai României. Legea nu va afecta principiul contributivității. De asemenea, în ședința comună de joi se va supune dezbaterii și se va vota și pentru aplicarea aceleiași măsuri pentru senatori și deputați.

Tăierea pensiilor speciale este un gest de dreptate și o reparație pentru toți românii care au muncit cinstit și care, la finalul activității, au primit bani doar în funcție de contribuțiile pe care le-au avut pe parcursul vieții active. Existența pensiilor speciale a fost mereu un motiv de dispută în societatea românească și este îmbucurător că parlamentarii au înțeles că se impune revenirea la o situație de normalitate, mai ales în contextul actualei crize COVID-19. Nu doar cei care au rămas fără loc de muncă, care au fost trimiși în șomaj tehnic sau care au pierdut din venituri trebuie să resimtă efectele pandemiei. Dacă vorbim despre solidaritate, aceasta trebuie demonstrată, nu doar declarată.

Se estimează că economia realizată la bugetul statului, prin supraimpozitarea pensiilor speciale, este de 40 de milioane de euro lunar. Suma ar putea fi folosită pentru investiții masive în domeniul sanitar, mai ales că pandemia a arătat din nou slăbiciunile sistemului sanitar. Din banii economisiți se pot cumpăra tablete pentru zecile de mii de elevi care nu au acces la educație în mediul on-line, în lipsa unui suport tehnic care să le permită participarea la învățământul de la distanță, dar și în absența internetului”.