JUDEȚUL BRĂILA, 25 IUNIE – 155 CAZURI CONFIRMATE CU COVID-19, DINTRE CARE 39 PERSOANE VINDECATE ȘI 98 DE PACIENȚI INTERNAȚI

Raportări bulversante ale autorităților, cu privire la numărul cazurilor de COVID-19.

În primele săptămâni ale pandemiei de coronavirus informațiile primite prin comunicatele de presă de la București nu se potriveau cu cele anunțate de Prefectura Brăila, în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 din județul nostru. Ca atare, în ceea ce ne privește, am renunțat la a mai prezenta informațiile de la centru, dat fiind că era de presupus că autoritățile locale știu mai bine câte cazuri de acest gen sunt la Brăila, decât cele de la București. Mai apoi, informațiile prezentate de Prefectură (citând datele oferite de Direcția de Sănătate Publică) și-au schimbat  forma: inițial erau incluși în numărul total de persoane confirmate cu COVID-19 și cei doi pacienți decedați aduși în stare gravă de la Galați, după care aceștia nu au mai fost incluși, iar de câteva zile, nu mai sunt incluși în numărul cazurilor de COVID-19 nici pacienții decedați de la Brăila (aceștia figurează separat, deși oficial, și pacienții respectivi au fost confirmați cu COVID-19).

Un mod de raportare haotic, care ba numără decedații, ba nu-i numără și care face ca ziariștii să fie nevoiți să ceară periodic lămuriri cu privire la modul în care se numără cazurile de COVID, fiindcă la o simplă adunare, nu ies numerele comunicate oficial. Și ne mai mirăm că oamenii nu mai au încredere în informațiile comunicate de autorități…

În orice caz, Instituția Prefectului anunță că astăzi, 25 iunie, la nivelul județului Brăila sunt monitorizate 1393 de persoane aflate în izolare voluntară și 39 de persoane care se află în carantină instituționalizată. Alte 9546 de persoane au ieșit din autoizolare, la încheierea celor 14 zile și 1181 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată.

De asemenea, „conform raportării DSP, de la începutul pandemiei, la Brăila 149 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 (fiindcă nu se iau în calcul cei 6 decedați – n.r.), dintre care 39 au fost declarate vindecate și externate, iar alți 12 pacienți asimptomatici au fost externați în urma noului ordin al ministrului Sănătății, potrivit căruia pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare pot fi externați după minimum 10 zile de internare, în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se efectuează în ziua 8 de la internare.

Același document mai spune că pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării. Totodată, pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.
De asemenea, 98 de pacienți sunt internați în Spitalul Județean de Urgență Brăila, printre care și 3 copii cu vârste de 2,4 și 5 ani.

Alți 6 pacienți au decedat. Menționăm că ultimele două decese s-au înregistrat în noaptea de miercuri (24 iunie) spre joi (25 iunie) și este vorba despre paciente cu vârste de 72 și 74 de ani, cu multiple comorbidități, printre care și insuficiență cardiacă.

În ceea ce privește raportarea IPJ Brăila, în ziua de 24 iunie polițiștii au acționat în sistem integrat, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore a fost verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 1.533 de persoane și a 11 societăți comerciale. De asemenea, polițiștii au depistat o persoană care nu a respectat măsura izolării la domiciliu, aceasta fiind condusă într-un centru de carantină pentru o perioadă de 14 zile, urmând a suporta și costurile generate în această perioadă. Persoana în cauză a fost și sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru nerespecatarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19″.