NIȚĂ: SITUAȚIA ESTE FOARTE DIFICILĂ PENTRU AGRICULTORI. ÎN CONTEXTUL ÎN CARE SE ÎNTÂRZIE PLATA DESPĂGUBIRILOR PENTRU SUPRAFEȚELE CALAMITATE DE SECETĂ, MULȚI FERMIERI SE TEM CĂ VOR DA FALIMENT

Zeci de mii de ha de teren agricol calamitate din cauza secetei, recolte foarte slabe și colac peste pupăză, se întârzie cu plata despăgubirilor pentru suprafețele calamitate. Este tabloul sumbru creionat de deputatul brăilean Nicu Niță (PSD), care este el însuși fermier.

Niță spune că agricultorii trec printr-o perioadă foarte dificilă, în contextul în care se înregistrează o secetă severă din august 2019 și aceasta a afectat grav culturile de toamnă: „Am făcut însămânțările în teren uscat, în toamna trecută nu a plouat, în iarna trecută nu am avut zăpadă, iar în această primăvară nu am avut precipitații. Nici nu mai este nevoie să vă mai spun altceva…

Fermierii au scadențe pentru inputuri și credite în luna iulie, iar în condițiile în care nu se plătește ajutorul financiar pentru suprafețele calamitate, situația este foarte complicată pentru ei, din punct de vedere financiar. Agricultorii nu mai au bani.

Eu m-am informat cu privire la plata acestor ajutoare financiare, fiindcă sunt întrebat despre aceste lucruri de diverși agricultori, dar din informațiile pe care le am, banii se vor aloca abia după rectificarea bugetară. Nu vreau să fiu pesimist, dar nu pot să nu vă spun că sunt foarte mulți fermieri care se tem că vor da faliment.

Recoltele au fost foarte slabe. La grâu vorbim despre recolte de 1500-2000 kg/ ha, în condițiile în care în mod normal, sub 5000 kg grâu/ ha nu făcea nimeni, iar dacă terenul era irigat, ajungeai și la 7000 – 8000 kg grâu/ ha. Și situația este aceeași nu doar în județul nostru, ci în toată țara”.

Precizăm că la nivelul județului Brăila, fermierii au raportat la APIA, în total, o suprafață calamitată de 97.560,44 ha, însă după controalele făcute în teren a fost acceptată la despăgubire o suprafață totală de 80.379,74 ha (pentru restul suprafețelor s-a stabilit că gradul de calamitare a culturilor nu depășește 30%, deci nu se pot acorda despăgubiri). Mai concret, din cele 68.646 ha de grâu cultivate în toamnă în județul Brăila, au fost calamitate de secetă 56.949 ha; din cele 21.305 ha cultivate cu orz au fost calamitate 16.372 ha, din cele 7.080 ha cultivate cu rapiță au fost calamitate 4.576 ha, iar din cele 2.100 ha cultivate cu orzoaica de toamnă au fost calamitate 1.446 ha.