PREFECTUL BOBOC: BRĂILENII CARE NU AU APĂ POTABILĂ, DEȘI AU CONTRACT CU CUP DUNĂREA, SĂ-I DEA ÎN JUDECATĂ PE CEI DE LA CUP. COMPANIA ARE CONTRACT CU OAMENII ȘI TREBUIE SĂ-L RESPECTE

„N-aș vrea să cred că acea «criză» creată ieri, cu privire la livrarea apei potabile cu program în localitățile din județ, a fost creată în mod deliberat de cineva, tocmai pentru ca astăzi să aibă ce criză să rezolve” – este comentariul acid al prefectului Brăilei, Cătălin Boboc, făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Boboc a făcut astfel aluzie la faptul că ieri, CUP Dunărea anunța primarii localităților din județ că va livra apa potabilă cu program, iar astăzi, președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a anunțat pe o rețea de socializare: „Am solicitat DE URGENȚĂ Companiei de Utilități Publice Brăila să furnizeze apa potabilă așa cum e normal, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. NU ACCEPT sub nicio formă furnizarea apei programat, mai ales în situația în care ne aflam (criza coronavirusului – n.r.). Îi asigur pe domnii primari de sprijinul meu necondiționat și voi urmări îndeaproape respectarea normelor contractului cadru. NU ADMIT diferențiere între mediul rural și urban!”.

Boboc a comentat astăzi că ar putea fi vorba despre „o criză creată artificial”: „Nu poți să vii ieri și să transmiți o adresă prin care spui clar că «vom opri apa și vom face cu program» și le comunici și programul, și astăzi să vii și să spui că nu mai livrezi apă cu program… Nu poți să fii atât de mincinos să trimiți azi un comunicat de presă – dar sigur, când ai un asemenea conducător, nu poți să fii altfel -, în care justifici că tu ai propus acea măsură la propunerea Direcției de Sănătate Publică (DSP)”.

Boboc a mai afirmat că este posibil ca măsura pe care aveau de gând să o ia cei de la CUP să aibă alt motiv: „S-ar putea ca atunci când ai consumuri mai mari, să fie nevoie de niște cheltuieli mai mari, pe care CUP Dunărea, datorită unor cheltuieli de altă natură, nu cred că le mai suportă. Nu-și permit să crească prețul apei și nu-și permit nici să facă cheltuieli mai mari, fiindcă nu mai fac profit”.

Informat că în ultimele două săptămâni au fost localități din județ care nu au avut apă potabilă, acesta a spus că le-a solicitat primăriilor informații exacte despre serviciile de alimentare cu apă potabilă de care au beneficiat în ultima perioadă și are un dosar complet, deci este la curent cu  problemele respective: „ CUP Dunărea are contract cu oamenii și trebuie să-l respecte. În momentul în care ei trimit facturi și nu plătești apa, în câteva zile vin și-ți taie apa, nu? Corect. Dar și invers e corect. Și tu, CUP, în momentul în care nu furnizezi acest serviciu…”.

Întrebat ce pot face cetățenii care nu au apă potabilă, deși au contract cu CUP Dunărea, prefectul a răspuns: „Să-i dea în judecată (pe cei de la CUP Dunărea – n.r.), simplu!.

Primăriile, de asemenea, pot lua niște măsuri, pentru că ele au delegat acest serviciu de furnizare a apei potabile către CUP Dunărea. Au delegat acest serviciu ca să scape de grijă, plătind o redevență. Să știți că foarte bine se poate renunța la această delegare.

Și sunt primari care astăzi nici măcar nu au apă din Dunăre, se bazează tot pe vechile lor puțuri forate și chiar pe bună dreptate își pun întrebarea – și ieri asta discutam cu unii dintre ei – «Dar de ce am eu atâta bătaie de cap cu CUP Dunărea, cu redevențe, ia banii, dă banii înapoi, când eu am puțurile mele, bune, proaste, cum or fi, dar mă descurc, mă gospodăresc singur?».

De ce au făcut asocierea asta (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Dunărea – n.r.)? Ca să facem ceva, să dezvoltăm ceva, ca să ne facem viața mai simplă, să avem o calitate mai bună  apei, nu ca să ne îngreunăm situația și să le dăm oamenilor apă cu porția!”.