PREFECTUL BOBOC: CONDUCEREA SPITALULUI JUDEȚEAN NU A TRIMIS CĂTRE DSP DOCUMENTELE NECESARE PENTRU AVIZAREA TRANSFORMĂRII CORPULUI E ÎN SUPORT COVID, CI ALTELE, CARE NU AU LEGĂTURĂ CU ACEST SUBIECT. ORI E GRAVĂ INCOMPETENȚĂ, ORI E GRAVĂ REA-VOINȚĂ

„Documentele trimise de Spitalul Județean Brăila către Direcția de Sănătate Publică, spre avizare, nu au legătură cu transformarea Corpului E în spital suport COVID și nu este de competența DSP să le aprobe. DSP poate să acorde asistență tehnică în ceea ce privește schimbarea structurii spitalului – aprobarea fiind dată de Ministrul Sănătății -, dar asta este altceva, nu are legătură cu subiectul discuției noastre” – este ceea ce spune prefectul Cătălin Boboc, care este extrem de nemulțumit de modul în care tratează conducerea Spitalului Județean chestiunea legată de transformarea Corpului E (Cardiologie – Pediatrie) în spital suport COVID, în locul Corpului B.

Mai exact, este vorba despre faptul că pe perioada stării de urgență, dar și în prima parte a stării de alertă, Corpul B al Spitalului Județean a fost golit de pacienți și a fost transformat în spital suport COVID. În acest context, săptămâni la rând, ditamai spitalul (Corpul B) a stat gol – fiindcă nu au fost pacienți COVID care să aibă și alte afecțiuni, ca să fie transferați acolo -, în timp ce foarte mulți bolnavi din Brăila nu au putut fi internați și nu au putut beneficia de asistență medicală adecvată, fiindcă nu au loc toți în Corpul A.

În condițiile în care s-a încheiat starea de urgență, iar la Brăila numărul bolnavilor cu COVID nu a fost și nici nu este unul foarte mare, prefectul a  venit cu o propunere: Corpul E, care este nou, să devină suport COVID, iar Corpul B să revină la activitățile medicale de dinainte de pandemie, să poată primi/interna pacienți.

Propunerea a ajuns însă să inflameze spiritele, iar Boboc (care deocamdată este apolitic, însă este evident că are intenții electorale) și președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD) se atacă unul pe altul pe această temă, acuzându-se fiecare că politizează subiectul.

Boboc spune că în opinia sa, conducerea Spitalului Județean (mai exact, managerul Delia Râșnoveanu, PSD), cu știința și acordul președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD) încearcă să împiedice punerea în practică a propunerii sale, blocând lucrurile prin faptul că nu trimite la Direcția de Sănătate Publică (DSP) documentele necesare pentru avizarea transformării Corpului E în spital suport COVID, ci alte documente, care nu au legătură cu subiectul amintit, deci nu pot fi aprobate.

În opinia lui Boboc, conducerea spitalului acționează așa fie din incompetență, fie din rea-voință: „De la bun început, în momentul în care eu le-am făcut acea propunere în urma unor discuții cu medicii – că nu s-a trezit Boboc deștept într-o dimineață, că știe el ce e nevoie la spital – am avut această senzație. Primul răspuns de la spital a fost unul de maniera «Vom vedea, vom analiza», cum știți că se practică. Am revenit și am spus «Uite, cam astea sunt posibilitățile» și de-abia săptămâna trecută s-au hotărât, în cele din urmă, să trimită o solicitare de aviz DSP-ului – una care este imposibil de avizat.

Una este să ceri un aviz pentru desfășurarea unei activități într-un corp existent, pe care l-ai autorizat – care e o chestiune foarte simplă – și alta e să ceri modificarea structurii spitalului, care după ce se va încheia starea de urgență, se face de către Ministerul Sănătății. Este o altă procedură, nu are nicio legătură cu subiectul nostru. Și atunci repet, sau e gravă incompetență, sau e gravă rea-voință”.

Prefectul a mai spus că „are o oarece frustrare” cu privire la faptul că în ciuda eforturilor sale de a grăbi declararea Corpului E ca spital suport COVID și redeschiderea Corpului B pentru pacienții care nu au COVID, nu poate face mai mult, fiindcă nu are competența legală în acest sens: „După încheierea stării de urgență, tot ce pot să fac astăzi este să propun, să discut, să solicit, să întreb… Tot ce pot să fac – și asta o să fac în fiecare zi de aici încolo, până rezolvăm această problemă -, este să apelez la dvs, la presa, pentru că, desigur, trimit adrese, dar primesc răspunsuri de copii mici… Mai mult decât să spun, să ridic problema, să fac publice aceste chestiuni, cu documente – că nu vorbim pe povești – și să le trimit variante, recomandări, sugestii, nu prea am ce să fac în momentul acesta.

Din discuțiile cu domnul Ciochină (Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila – n.r), dacă se dorește, activitatea în Corpul B se poate relua de azi, cu două documente simple – comunicarea către DSP a modului în care Corpul B e pregătit oricând să intervină, dacă apar niște situații și adăugarea la Corpul E (pe care noi deja l-am prins în hotărâre CJSU) a noilor paturi de la etajul III, care nu sunt prinse în acea hotărâre inițială”.

Boboc a mai afirmat că nu i se pare corect ca președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, să dea vina pe directorul DSP pentru întârzierea revenirii Corpului B la activitățile medicale obișnuite, pentru că încă nu și-a dat avizul pentru transformarea Corpului E în spital COVID. Boboc spune că Ciochină nu-și poate da avizul pe orice, iar documentele care i-au fost transmise de conducerea Spitalului Județean nu pot fi avizate.