TABARAC: CLM ȘI CJ AR TREBUI SĂ ACORDE FACILITĂȚI MEDIULUI DE AFACERI LOCAL, CA SĂ DEPĂȘEASCĂ ACEASTĂ PERIOADĂ GREA. ALTFEL, ANUL VIITOR VOR FI MAI PUȚINE AFACERI ÎN BRĂILA ȘI MAI PUȚINE VENITURI LA BUGETUL LOCAL

Consilierul municipal Adrian Tabarac (PNL) nu crede că există  în Brăila vreun domeniu de activitate căruia să-i fi  mers foarte bine pe perioada pandemiei de coronavirus și în acest context, el apreciază că este necesar ca autoritățile locale să susțină mediul de afaceri prin diverse facilități  pe care le pot oferi, în limitele cadrului legal.

Tabarac afirmă că pe lângă facilitățile oferite la nivel național, există și unele măsuri pe care le pot lua Consiliul Local Municipal și Consiliul Județean, în acest sens: „Noi am găsit câteva ajutoare privind o schemă de minimis și aici mă refer la scutirea de impozite pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale pentru persoanele juridice. În domeniul de activitate al restaurantelor, barurilor și tot ce ține de activități de recreere – care cred că este cel mai afectat – am propus ca avizele, autorizațiile de funcționare să fie zero, iar pentru cei care le-au achitat, toate aceste taxe să fie compensate cu anul următor. Totodată, și taxa pentru avizul de funcționare pe care fiecare agent economic trebuie s-o plătească către Primărie să fie zero și din nou, în cazul celor care au plătit această taxă, să fie compensată pentru anul următor. Considerăm noi că acestea sunt niște măsuri minime de ajutorare.

Pentru tot ce ține de eliberarea de certificate de urbanism, autorizații de construcție și alte avize și autorizații care sunt în baza art 474 din Codul Fiscal,  toate aceste taxe și avize să fie diminuate cu 50% și impozitul pe care orice primărie îl percepe pentru organizarea de evenimente de spectacole (era un impozit pe fiecare bilet) să fie zero, pentru că și acest domeniu de activitate este cât se poate de afectat”.

Liberalul spune că este conștient că bugetul local este alcătuit din taxe și impozite și că acordarea acestor facilități va reduce veniturile Municipalității și respectiv, ale CJ, dar atenționează că dacă micii sau mai marii întreprinzători nu sunt ajutați să își desfășoare în continuare activitatea, aceștia își vor închide afacerile și nu vor mai plăti niciun fel de taxe și impozite, iar în 2021 bugetul local va fi mult mai grav afectat.

Tabarac a precizat că liberalii au depus o inițitivă în acest sens atât la Consiliul Local Municipal, cât și la CJ și „este curios dacă va primi un sprijin acest proiect și din partea domnului primar și a consilierulor PSD”.