V. BOTEA: DEOCAMDATĂ ELEVII NU AU PROBLEME ÎN A STA CÂTEVA ORE CU MASCĂ, ATÂT TIMP CÂT PARTICIPĂ LA CURSURILE ORGANIZATE LA ȘCOALĂ, FIINDCĂ NU A FOST ATÂT DE CALD, ÎNCÂT SĂ LE FIE GREU SĂ RESPIRE

„Deocamdată elevii nu au probleme în a sta câteva ore cu mască, atât timp cât participă la cursurile organizate la școală, fiindcă nu a fost atât de cald, încât să le fie greu să respire” – este ceea ce ne-a spus inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, cu privire la modul în care fac față elevii măsurilor de protecție impuse în timpul cursurilor de pregătire care au loc în școli începând din data de 2 iunie. Mai exact, este vorba despre cursurile destinate elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a care vor intra în examenele naționale și care, dacă doresc, pot în participa în perioada 2-12 iunie la orele de recapitulare a materiei care se desfășoară în școli.

L-am întrebat pe șeful ISJ Brăila cum se descurcă elevii cu restricțiile impuse pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19, în condițile în care ei au avut parte de un an școlar cum nu s-a mai înregistrat niciodată până acum, care i-a marcat emoțional și psihic mai ales pe cei care au de dat examene naționale în această vară.

Viorel Botea ne-a declarat: „Până acum vremea nu a fost foarte caldă, nu s-a ajuns ca temperatura în sălile de curs să fie atât de ridicată, încât să fie dificil să poți respira când porți mască, însă nu știm ce se va întâmpla de acum încolo, fiindcă e vară și este de așteptat ca temperaturile să crească. Sper ca după data de 15 iunie să avem o relaxare din punct de vedere al măsurilor care au fost impuse pe perioada pandemiei de coronavirus, astfel încât elevii să poată lucra în condiții mai bune.

Vă dați seama că în aceste zile la școală este o atmosferă diferită de cea obișnuită; a fost o perioadă atât de lungă în care nu au mai fost la cursuri, iar acum, că pot participa la orele de clasă, trebuie respectate condițiile de distanțare socială, poartă mască, le este luată temperatura când intră în școală, există niște circuite pe care trebuie să le respecte la intrarea și la ieșirea din școală… Nu este modul în care se derulau lucrurile în mod obișnuit în unitățile de învățământ, nu este atmosfera cu care erau ei obișnuiți, însă până la urmă, sunt niște reguli pe care trebuie să le respectăm, pentru că e vorba de sănătatea lor și a cadrelor didactice – și cu asta nu ne jucăm”.