400.000 LEI, COTIZAȚIA CJ LA ASOCIAȚIA „CENTRUL DE INFORMARE ȘI DOCUMENTARE PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ ȘI DEZVOLTARE DURABILĂ”

CJ Brăila a aprobat ieri valoarea cotizației pe care trebuie să o plătească în acest an instituția amintită, în calitate de membru al Asociației „Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă”. Mai exact, este vorba despre o cotizație de 400.000 lei pe care CJ o plătește pe anul în curs.

Asociatia amintită are în prezent 35 de membri si promoveaza interesele colectivităților locale din județul Brăila în contextul stabilirii relațiilor de cooperare cu instituții publice și private din țară și străinătate, precum și a practicilor și conceptelor europene pentru dezvoltare durabilă.

Asociatia CIDIEDD furnizează autorităților publice locale și companiilor private servicii precum: *elaborarea studiilor, planurilor și strategiilor de dezvoltare a comunităților locale, regionale; *elaborarea cererilor de finanțare în vederea  accesării fondurilor de la Comunitatea Europeană sau din partea Guvernului României; *acordarea de consultanță și asistență tehnică tuturor entităților locale și regionale în vederea accesării și implementării de programe cu finanțare nerambursabilă/rambursabilă; *management de proiect; *formare profesionala a adulților; *organizarea de cursuri, seminarii, conferințe, schimburi de experiență în domeniul administrației publice locale.

Potrivit unui raport prezentat consilierilor, cheltuielile de funcționare ale asociației în anul 2020 sunt prevăzute a fi 55.623 lei, iar cheltuielile necesare implementării proiectelor  în derulare sunt după cum urmează: *Proiect ED 2020 – 23.935 euro ( 114.412 lei), suma reprezentând contribuția CIDIEDD ; * ePește l@ Brăila – 67.600 lei; *necesar pentru desfășurarea activităților din cadrul proiectelor – 64.399 lei.

Consilierul județean Ovidiu Nechita (PNL) s-a arătat nemulțumit de faptul că nu li se prezintă aleșilor un raport mai amănunțit cu privire la activitatea defășurată de CIDIEDD și la modul în care sunt cheltuiți banii publici, deși an de an, când se discută despre aprobarea cotizației CJ, liberalii pun întrebări pe această temă.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a declarat: „Sunt în total 7 proiecte în derulare, vreo 3 în implementare, în valoare de 6,5 milioane de euro. Dacă dvs vreți un raport mai detaliat asupra asociației, fără niciun fel de problemă, chemăm pe cineva și vă spune care sunt proiectele. Marea majoritate sunt cu unitățile administrativ teritoriale din județ, pe foarte multe axe de finanțare”.

„Nu trebuie să-mi trimiteți pe cineva să-mi explice, pentru că pricep destul de repede. Vă întrebam pentru că dacă ne uităm la ceea ce au scris dumnealor, practic sunt aproape la fel cheltuielile de funcționare cu cele cu proiectele.

Dvs ați promis și v-ați dat cuvântul că de fiecare dată că la fiecare ședință CJ când va fi discuția despre cotizația către CIDIEDD, o să ne dați informații detaliate la toți consilierii, ca să votăm în cunoștință de cauză”,  a continuat liberalul.

„Bine, aveți raportul, dar poate nu-l identificați dvs ca și raport…”, a concluzionat Chiriac.