CHIRIAC, PE TEMA COVID-19: SINGURA PROBLEMĂ A SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚE BRĂILA ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ ESTE RESURSA UMANĂ

Prima discuție (și prima dispută) fața în față a principalilor candidați la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila. S-a întâmplat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizate de președintele CJ, Iulian Chiriac, la care acesta l-a invitat și pe prefectul Cătălin Boboc (care deși nu recunoaște public, are intenția de a candida la funcția de președinte CJ) .

Conferința de presă a fost convocată de Chiriac pentru ca atât el, cât și prefectul să spună în fața ziariștilor ce au de spus în legătură cu situația legată de COVID-19, în loc ca Boboc să-l tot „înțepe” pe Chiriac pe rețelele de socializare, sugerând că acesta nu-și asumă responsabilitățile ce-i revin în acest sens.

Întâlnirea cu presa a debutat cu un schimb de „înțepături” între cei doi, după care Chiriac, în calitate de gazdă, și-a precizat poziția pe tema amintită. Șeful județului a declarat că nu-și dorește să transforme pandemia într-un subiect de campanie electorală, sugerând că Boboc asta face.

În continuare, președintele CJ a afirmat: „Astăzi Spitalul Județean este plin, trebuie să găsim soluții ( în ideea de a găsi locuri suplimentare pentru a interna pacienți cu COVID-19 – n.r.), iar soluțiile nu pot fi găsite decât printr-o comunicare și o colaborare foarte bună, ceea ce nu s-a întâmplat, nu știu din vina cui.

Anul acesta CJ a alocat o sumă de 2,5 milioane de euro pentru achiziționare de echipamente și materiale sanitare în primul rând pentru tratarea pacienților din Spitalul Județean.

Singura problemă a Spitalului Județean de Urgență Brăila în momentul de față este resursa umană. Vă readuc aminte, Spitalul Județean de Urgență Brăila, UPU, este în subordinea Ministerului Sănătății. Ne dorim cu toții să avem cât mai mulți medici. Speram să fie transferați cât mai mulți medici la UPU, astfel încât cozile interminabile sau blocajele în UPU să nu mai existe.

Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Sunt doar șapte medici care încă fac față…”

„ Șase”, a intervenit prefectul.

„Șase care fac față solicitărilor. În fiecare zi, aproape jumătate din ziua petrecută la birou mi-am petrecut-o la Spitalul Județean; găsim soluții împreună cu echipa de conducere.

Nu avem foarte multe cadre medicale infectate – asta înseamnă că au avut echipamente medicale, că au înțeles cum să se echipeze, cum să se dezechipeze și în continuare voi fi foarte atent ca spitalul să aibă resursele financiare necesare astfel încât să nu ducă lipsă de absolut nimic. Avem soluții pentru a gestiona din punct de vedere al spitalului toată această criză.

În momentul de față este o singură problemă cu pacienții care sunt testați și care trebuie să stea cele 48 de ore până la primire rezultatului; avem probleme cu identificarea unor spații. CJ în momentul de față nu are spații adecvate pentru a primi acești oameni care așteaptă rezultatul testării”.

Mai multe detalii pe această temă aici: