CHIRIAC: SPITALUL JUDEȚEAN A PRIMIT ȘI CEL DE-AL DOILEA APARAT PCR REAL TIME PENTRU DEPISTAREA CORONAVIRUSULUI. ESTE APARATUL CUMPĂRAT CU BANII ALOCAȚI DE CJ

Spitalul Județean Brăila a mai primit zilele trecute un aparat  REAL TIME PCR pentru depistarea coronavirusului, astfel încât acum pot fi prelucrate circa 100 de teste zilnic, la nevoie.

Informația ne-a fost furnizată astăzi de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), care a declarat: „A mai venit un aparat PCR, deci s-a mărit capacitatea de testare la Brăila. Este vorba de aparatul care a fost cumpărat pe banii CJ, deci în momentul de față sunt două. Îl așteptăm și pe cel de la Direcția Sanitară Veterinară, de la domnul prefect, care era primul și rezolva problemele…

Mărim capacitatea de testare, am impresia că o să ajungem undeva la 50 de teste pe tură, deci undeva la 100 de teste pe zi. Eu cred că e suficient. În momentul de față mai sunt 60 de teste în lucru.

Putem face față pentru județul Brăila ca să testăm zilnic doar ce este nevoie și doar pentru Spitalul Județean. Încă nu s-a luat hotărârea și nu cred că vom lua hotărârea să facem teste cu plată; lăsăm clinicile private să facă aceste teste. Noul aparat funcționează deja astăzi. Teste avem destule, nu e nicio problemă.

A fost o problemă la un moment dat, vreo două zile am trimis testele la București, fiindcă ni s-au terminat consumabilele, iar comanda n-a venit la timp. În rest, laboratorul funcționează corespunzător. Ceea ce este îmbucurător este că cele două aparate nu funcționează cu același test, adică dacă cumva ni se termină testele pe un aparat putem să mergem pe celălalt aparat. În momentul în care sunt foarte multe teste, cele două aparate merg în paralel.

Din ce informații am eu, acest aparat luat de CJ sare o etapă în ceea ce privește pregătirea probelor, scurtează timpul de efectuare a unui test”.