DRAGOMIR: NOUL PROPRIETAR AL CLĂDIRII FOSTULUI CONSULAT ITALIAN ARE CELE MAI BUNE INTENȚII. ACESTA VA REABILITA IMOBILULUI RESPECTIV, CARE ESTE MONUMENT ISTORIC

Consilierul municipal Florica Lungu (PND) a cerut lămuriri în cadrul celei mai recente ședințe CLM Brăila cu privire la situația imobilului în care a funcționat fostul Consulat italian (intersecția Bulevardului Al. I. Cuza cu strada Campiniu), care este abandonat de ani de zile și se află în stare avansată de degradare. Lungu a afirmat că „în curte este un focar de infecție, sunt multe deșeuri și este un pericol pentru trecători”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a declarat că sunt semne bune în acest sens, dat fiind că după mai bine de două decenii de când zace în paragină, acea clădire a fost cumpărată recent de un investitor: „Imobilul în care a funcționat Consulatul italian a fost cumpărat de un investitor din Brăila care a demarat procedura pentru obținerea autorizației de construire în vederea reabilitării imobilului respectiv. După zeci de ani de zile în care acea paragină a dăinuit acolo, vine un investitor privat care cumpără clădirea în baza unei proceduri de licitație organizată de Ambasadă și reabilitează imobilul respectiv. Cu siguranță are o procedură, deoarece imobilul este monument istoric, este în zona centrului istoric, dar din discuțiile avute cu acesta, are cele mai bune intenții”.

Viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a completat, la rândul său: „Proprietatea este una privată, actualul proprietar a depus la Primărie o adresă prin care și-a exprimat dorința de a pune în siguranță acoperișul și de a curăța terenul respectiv, lucru care nu necesită autorizație de construcție. Dumnealui se află în momentul de față în procesul de dobândire a autorizației de construcție și dorește să reabiliteze acea construcție în conformitate cu standardele impuse de Direcția Județeană pentru Cultură”.

Amintim că imobilul repectiv a fost construit în jurul anului 1880, ulterior a fost confiscat şi trecut în proprietatea statului comunist, iar după Revoluție a fost retrocedat statului italian, care abia în anul 2017 – după ce imobilul a fost vandalizat și a devenit o ruină -, l-a scos la licitație.