PSD BRĂILA, DESPRE LEGEA CARANTINEI ȘI IZOLĂRII: SUSȚINEM FĂRĂ REZERVE IDEEA CĂ TREBUIE SĂ APĂRĂM SĂNĂTATEA CETĂȚENILOR, DAR ÎN ACELAȘI TIMP, CONSIDERĂM ESTE ESENȚIAL SĂ APĂRĂM ȘI DEMOCRAȚIA

PSD consideră că era necesară o lege a carantinei și izolării, pentru că drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor nu pot fi restrânse, nici măcar temporar, prin Hotărâri de Guvern, Ordonanțe de Urgență, Ordine de Ministru sau orice alt tip de decizii arbitrare, ci numai prin lege.
Într-un comunicat de presă emis de PSD Brăila se arată că social-democrații susțin fără rezerve ideea că trebuie să apărăm sănătatea cetățenilor, dar în același timp, consideră că „este esențial să apărăm și democrația, să ne asigurăm că perioadele precum pandemia de coronavirus nu lasă loc pentru luarea unor decizii discreționare, unor abuzuri ale celor aflați la putere.

Legea carantinei și izolării, în forma propusă de PNL, conținea prevederi care deveneau, practic, instrumente opresive puse la dispoziția autorităților.

PSD a eliminat acele prevederi periculoase din actul normativ respectiv. În acest mod, legea a fost adusă la o formă care, în paralel cu protejarea sănătății publice, urmărește și protejarea drepturilor cetățenești.

În forma prezentată inițial de Guvernul Orban, legea avea ca scop evident sporirea puterii statului.

Parlamentarii PSD au modificat acele prevederi care lăsau loc abuzurilor, astfel încât în noua formă:
– S-a eliminat posibilitatea ca statul să poată confisca sau distruge bunurile pe motiv de pandemie.
-S-a eliminat izolarea în spital doar pe suspiciunea unui simplu strănut. Temeiul îl reprezintă examenele clinice care demonstrează existența contaminării. Înainte de izolarea în spital se cere consimțământul persoanei vizate. Izolarea poate fi și la domiciliu, dacă riscul transmiterii este scăzut. În plus, tratamentul se administrează doar cu acordul pacientului.
– Carantina nu se aplică doar pentru suspiciuni ale cuiva, ci este dispusă doar pentru cei care vin din focare de infecție sau care au fost contacți ai unei persoane infectate. Statul nu mai poate impune carantina arbitrar, unde vrea el, sau pe termen nelimitat. Persoana vizată are dreptul să stea în carantină la domiciliu sau la o altă reședință și va face asta doar pe durata de incubație a bolii.
– În cazul infectării ambilor părinți, statul nu poate lua copilul în supraveghere fără acordul părinților; aceștia pot opta să-l lase în grija rudelor sau apropiaților. Abia în ultimă instanță copilul poate ajunge în grija statului.
În plus, un lucru extrem de important este acela că în urma dialogului cu CSM, parlamentarii PSD au prevăzut o procedură judiciară prin care cetățenii care se consideră nedreptățiți pot ataca în justiție oricare dintre măsurile dispuse în baza legii carantinei.
În contextul situației actuale era necesar să avem o astfel de lege, pentru că nu ne putem juca, atunci când discutăm despre sănătatea și chiar viața cetățenilor.

PSD nu este dispus să arunce țara în haos medical și legislativ; fără o astfel de lege nu există temei legal pentru carantinarea și izolarea celor infectați cu coronavirus.
Pe de altă parte, PSD nu putea lăsa legea în varianta formulată de PNL, pentru că asta ar fi însemnat să lase cale liberă abuzurilor și încălcărilor flagrante de drepturi și libertăți. Nu mai vorbim despre faptul că, foarte probabil, dacă legea rămânea în varianta inițială, ar fi fost declarată neconstituțională, ceea ce ar fi condus la un nou vid legislativ”.