ROTARU: NU SE PUNE ÎN NICIUN CAZ PROBLEMA RAȚIONALIZĂRII CONSUMULUI DE APĂ SAU A IMPUNERII UNUI PROGRAM REDUS DE FURNIZARE A APEI POTABILE

Președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, declară că a discutat cu conducerea Companiei de Utilități (CUP) Dunărea și nu se pune în niciun caz problema raționalizării consumului de apă sau a impunerii unui program redus de furnizare a apei potabile.

Rotaru a dat astăzi o serie de explicații tehnice cu privire la situația în care se află acum CUP și de ce se întâmplă ca în perioada verii, unii consumatori din județ să nu mai aibă apă potabilă la presiunea obișnuită.

Potrivit liderului PSD, problema pleacă de la faptul că rețeaua folosită în prezent de CUP Dunărea pentru a furniza apă potabilă în întreg județul este formată din mai multe bucăți care au fost concepute/ dimensionate ca părți care să funcționeze separat și care acum, combinate, trebuie să funcționeze ca un întreg. Mai exact, este vorba despre faptul că fiecare localitate (mai exact, fiecare dintre localitățile care au astfel de rețele de apă potabilă) la un moment dat, în trecut, și-a realizat propria rețea, care a fost dimensionată strict pentru nevoile localității respective, așa cum s-a considerat adecvat la momentul respectiv.

Ulterior, odată cu stabilirea unui operator unic la nivel de județ, CUP Dunărea a preluat toate aceste mici rețele de apă, care au fost unite și au format rețeaua de apă județeană.

După cum a spus astăzi Rotaru, una este să ai o rețea care este construită ca un întreg și este dimensionată pentru nevoile unui întreg județ și alta este să folosești o rețea formată din astfel de bucăți concepute și construite separat: „Această structură a fost constituită pe ceva existent, a preluat ce a găsit la momentul în care a preluat. În fiecare localitate, primarul, cu bună credință – că eu cred că nimeni n-a acționat cu rea credință – a făcut la un moment dat o investiție pe zona de apă. Probabil că atât i-au permis banii, probabil că studiul de fezabilitate sau proiectul n-a fost foarte bun, ca să acopere tot ce înseamnă localitate, ca să genereze o rețea care să fie viabilă și să ajungă apa peste tot.

Eu văd chestiunea asta ca pe un puzzle din care dacă lipsesc una-două piese, nu mai iese imaginea de ansamblu. Și noi suntem în situația în care în fiecare localitate am avut altceva. A trebuit să le luăm pe-astea, să le punem cap la cap, să le facem să funcționeze și ca să avem apă, trebuie să plecăm de la o realitate:

*priza de la Dunăre trebuie să fie funcțională, ceea ce înseamnă să ai pompe de capacitate, care să-ți introducă în sistem apă;

*Stația de tratare are o anumită capacitate. Nu poți să o mărești peste noapte – și atunci folosești ceea ce ai la capacitate maximă, în așa fel, încât să reușești să acoperi cât poți;

*al treilea element este conducta. Acea conductă trebuie să-mi asigure mie debit care să ajungă peste tot. Și avem niște zone tampon la Ianca, Movila Miresii și Făurei, unde apa se acumulează în niște rezervoare și avem niște rezerve de apă pentru situații ca cea din prezent, cu seceta”.

Ion Rotaru a mai precizat că în nord-estul județului se folosește o pompă suplimentară, la Ianca a fost montată încă o pompă care să acopere zona respectivă și în următoarele 2-3 săptămâni  se va mai monta o astfel de pompă și la Mircea Vodă.