SIMIONESCU: REȚEAUA DE APĂ POTABILĂ A FOST DIMENSIONATĂ PENTRU CONSUMUL CASNIC AL POPULAȚIEI, NU PENTRU IRIGAT. DACĂ S-AR FACE O DIMENSIONARE PENTRU IRIGAT PIERDERILE PE REȚEA AR FI MULT MAI MARI

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a declarat astăzi, din nou, că nu va fi de acord cu niciun fel de măsuri de raționalizare a consumului de apă potabilă în județul Brăila și că trebuie găsite alt gen de soluții care să îmbunătățească situația în privința furnizării de apă în localitățile din județ.

„Cetățenii din județul Brăila trebuie să beneficieze 24 de ore din 24 de apă potabilă. Eu i-am rugat pe cei de la CUP Dunărea să nu se mai joace cu idei de genul livrării apei cu program redus, că nu ne jucăm cu cetățenii. Prețul trebuie să fie același și programul trebuie să fie non-stop”, a spus Chiriac în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu, a precizat însă că indiferent ce măsuri se vor lua, vor exista în continuare probleme la unii consumatori, fiindcă rețeaua de furnizare a apei potabile este concepută și dimensionată pentru nevoile casnice ale populației, nu pentru irigat: „Știam că este secetă, știm cu toții să citim prognoza și nu cred că trebuie să mai așteptăm să ne «înjure» cineva, ca să luăm niște măsuri. Serviciul de apă-canal este unul indispensabil  și obligatoriu. Eu, ca autoritate publică, am, pe de o parte, obligația să asigur serviciul respectiv, iar pe de altă parte, nu am voie să opresc apa rece, sub niciun motiv.

Conductele au fost făcute – și sunt făcute inclusiv pe programul POIM, care urmează să fie implementat – pentru apă potabilă, nu pentru apă de udat grădinile. Dacă luăm în calcul cantitatea medie de apă pe care o consumă un cetățean, inclusiv aceea pe care o dau la animale să bea cei de la țară, cantitatea pompată de CUP Dunărea ar trebui să fie arhisuficientă. Nu este așa, pentru că se irigă, se udă grădinile, se pune apă direct în fântâni, pentru că au secat fântânile, deci sunt tot felul de lucruri din acestea care sunt reale până la urmă și la cetățenii care sunt în aval de pompa respectivă nu mai ajunge apa. A fost și va fi în continuare o astfel de problemă, pentru că nimeni nu dimensionează conductele pe o astfel de solicitare de irigat, ci le dimensionează pe solicitarea de apă potabilă. Iar dacă aș face o dimensionare din aceasta pentru apă de irigat, deci conducta să fie mult mai mare, atunci îmi trebuie pompe mult mai mari, sunt pierderile pe rețea mult mai mari”.

În ceea ce-l privește, președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a completat că sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost făcut pe bucăți, în sensul în care fiecare localitate și-a făcut propriul sistem cum a considerat necesar la momentul respectiv și acum, când există un operator unic la nivel de județ, aceste „bucăți” care au fost concepute strict pentru o localitate trebuie „îmbinate” și folosite ca parte a unui întreg care „să funcționeze și să aibă și performanță”: ”Aici este problema, că dacă aveai un proiect și o idee unitară și o dimensionare a tot ce înseamnă conducte, motoare, pompe, stație de tratare și așa mai departe, atunci nu mai avea nimeni nicio scuză să spună că domnule, stai să vezi, că nu știu ce… Acum trebuie să le folosești pe astea, așa cum sunt, că dacă forțezi nota, pocnește și ai probleme și mai mari”.