V. BOTEA: ODATĂ ÎNCEPUTE LUCRĂRILE LA PODUL PESTE DUNĂRE, NU SUNT ȘANSE SĂ SE MAI SCHIMBE PROIECTUL, PENTRU INTRODUCEREA UNUI PUNCT DE PANORAMĂ

Consilierul județean Viorel Botea (PMP) este de părere că demersurile privind realizarea unui punct panoramic deasupra pilonului de pe malul brăilean al podului peste Dunăre, inițiate recent de Marian Căpățînă (independent), nu vor avea succes, indiferent cât se insistă pe această temă.

Mai exact, este vorba despre demersurile făcute de CJ Brăila, la propunerea consilierului județean Marian Căpățînă, în sensul de a se adăuga în proiectul inițial al podului un punct panoramic, pentru ca persoanele interesate să poată admira priveliștea. CJ a primit deja un răspuns negativ de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), însă la cea mai recentă ședință CJ s-a decis să se continue demersurile, prin a se lua legătura cu proiectantul podului.

Viorel Botea, care a făcut el însuși câteva proiecte cu finanțare europeană, consideră că toate demersurile vor fi în zadar, pentru că odată aprobată finanțarea pentru un proiect și odată începute lucrările, sunt zero șanse să mai fie modificat proiectul respectiv: „Ideea domnului Căpățînă nu este rea, însă această idee trebuia lansată la început, pentru că odată aprobat și odată începute lucrările, un proiect care are finanțare europeană nu mai poate fi schimbat. Reglementările legale interzic realizarea unor modificări în proiect, odată ce acesta a fost aprobat într-o anumită formă și au început lucrările.

Vă dați seama că un proiect de o asemenea anvergură a impus calcule foarte serioase, astfel încât să nu existe probleme de securitate. În plus, la înălțimi foarte mari există curenți turbionari, există tensiuni mari în acele cabluri și de aceea nu e atât de simplu să modifici proiectul prin introducerea unui punct de panoramă pe unul dintre piloni, fiindcă acesta presupune o greutate suplimentară și refacerea calculelor.

Eu am văzut la Bilbao, în Spania, construită o amenajarea lângă piciorul podului, sunt niște lifturi care urcă până la o anumită înălțime și acolo este realizată o platformă pe care vizitatorii pot petrece ceva timp, admirând panorama.

Pe de altă parte, revenind la podul care se va construi la noi, acesta va avea o înălțime de circa 40 de metri deasupra nivelului apei și proiectul are prevăzute și spații pentru acces pietonal, deci din punctul meu de vedere, cei care doresc să admire panorama o pot face foarte bine direct de pe pod; eventual se poate instala un binoclu panoramic, pentru a admira priveliștea”.