BOBOC: AM DEPUS LA MINISTERUL DE INTERNE SOLICITAREA DE ÎNCETARE A EXERCITĂRII MANDATULUI DE PREFECT. NU POT FI ȘI ARBITRU, ȘI JUCĂTOR, CÂND E VORBA DE ALEGERILE LOCALE

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a depus din data de 5 august la Ministerul de Interne o solicitare de încetare a mandatului său, motivată de faptul că va candida la alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Boboc a explicat astăzi, în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a susținut-o în calitate de prefect, că a depus acea solicitare pentru că astăzi s-a constituit Biroul Electoral Județean și nu a vrut să participe în niciun fel la demersurile legate de organizarea alegerilor (în care este implicată și Prefectura), dat fiindcă este candidat și nu i s-a părut moral să fie „și arbitru, și jucător”, în același timp: „În urmă cu 3 zile am fost la Ministerul de Interne și am făcut această solicitare de încetare a exercitării mandatului de prefect în condițiile legii, pentru că așa cum și la început spuneam că nu am să fac nimic decât 100% legal, și acum, după ce a apărut această decizie de a candida la CJ, am avut mare grijă să fac totul 100% legal.

Astăzi este o ședință de Guvern și această chestiune se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, iar decizia va intra în vigoare când se va publica în Monitorul Oficial – asta înseamnă mâine sau duminică, luni, dar ideea este că am această solicitare depusă din 5.08.2020. Sigur, legal vorbind, sunt prefect până când se va publica Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial”.

Întrebat cine va prelua atribuțiile de prefect după plecarea sa din funcție, Boboc a spus că aceasta este o decizie ce ține de ministrul de Interne, că atribuțiile pot fi preluate de unul dintre cei doi subprefecți, se pot împărți între cei doi subprefecți sau poate fi numit un alt prefect.

Boboc a mai fost întrebat care era termenul prevăzut de lege privind obligația de a demisiona din calitatea de prefect, pentru a candida la alegerile locale, iar acesta a precizat că legea îi impunea să facă acest lucru cu 25 de zile înainte de alegeri, dar l-a interesat foarte mult aspectul moral al problemei și de aceea a preferat ca personal, să nu se implice în niciun fel în organizarea alegerilor, motiv pentru care a delegat deja toate atribuțiile celor doi suprefecți.