CHIRIAC: PROTOCOLUL STABILIT DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII NU NE DĂ VOIE SĂ TESTĂM SĂPTĂMÂNAL PENTRU COVID-19 CADRELE MEDICALE DIN PRIMA LINIE

„Nu putem testa săptămânal cadrele medicale care lucrează direct cu pacienți infectați cu coronavirus, pentru că nu ne permit prevederile legale” – este ceea ce spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

El a răspuns astfel propunerii făcute la cea mai recentă ședință CJ de liberalul Dănut Lungu, care considera oportun ca toate cadrele medicale din linia întâi să fie testate săptămânal, ca să fie depistate din timp posibilele îmbolnăviri ale medicilor sau asistentelor și să nu se împrăștie boala.

Chiriac a explicat că toate procedurile în ceea ce privește COVID-19 se desfășoară în baza unor reglementări impuse de Ministerul Sănătății și că acestea spun clar în ce condiții se face testarea pentru depistarea infectării cu coronavirus: „Toate cadrele medicale  care au fost testate până în momentul de față au fost testate conform metodologiei date de Ministerul Sănătăţii şi sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Au fost cazuri în care o asistentă a fost confirmată pozitiv, s-au identificat contacţii apropiaţi, s-a făcut ancheta epidemiologică în cadrul spitalului, au fost testate toate cadrele medicale – și ştiţi foarte bine că a fost cazul secţiei de Cardiologie, care a fost închisă o săptămână, a fost dezinfectată şi curăţată toată secţia respectivă, au fost testaţi şi pacienţii care erau internaţi în momentul respectiv, după care, încet-încet, şi-a reluat activitatea, după trecerea celor 7-8 zile, cum spune la lege, iar secţia respectivă a fost populată din nou.

Cadrele medicale vor fi testate în funcţie de anchetele epidemiologice şi de cazurile care vor fi confirmate. Până în momentul de faţă nu am avut foarte multe cadre medicale infectate şi am avut mici focare, pe care le-am stins foarte repede.

Sunt mai multe locaţii unde sunt trataţi pacienţi COVID-19 și aici mă refer în primul rând la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde pacientul vine şi este confirmat sau infirmat cu acest virus; Secţia de Boli Infecţioase, unde sunt tratate persoanele care au simptomatologie mai acută şi mai avansată; Corpul E al Spitalului Judeţean care tratează acelaşi lucru ca la Boli Infecţioase, iar în Corpul E mai este şi secţia de Terapie Intensivă, dedicată COVID-19; avem la Corpul B o parte de aripă, pe Strada Pietăţii, unde sunt trataţi pacienţii COVID-19 cu forme mai uşoare.

În plus, mai avem la Spitalul de Pneumoftiziologie o secţie unde sunt trataţi pacienţii cu forme medii, în special cu afecţiuni pulmonare și Spitalul de Psihiatrie, care preia anumite cazuri.

Personalul medical este testat în momentul în care prezintă simptomatologie, conform prevederilor legale. Protocolul nu ne dă voie să testăm săptămânal cadrele medicale din prima linie. Trebuie să păstrăm testele pentru cei care intră în spital și personalul medical care are nevoie de testare”.