CHIRIAC, DESPRE RETRAGEREA LUI BOBOC DIN FUNCȚIA DE PREFECT: MĂCAR NU MAI SE EXPLOATEAZĂ POLITIC PANDEMIA, ÎN GOANA DUPĂ VOTURI

„A rămas județul Brăila fără prefect politic!“ – este modul în care comentează președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), anunțul făcut astăzi de Cătălin Boboc, cu privire la faptul că decis să renunțe la funcția amintită, pentru a se ocupa de activitățile politice legate de candidatura sa la funcția de președinte CJ din partea alianței PNL – Brăila Nouă.

Chiriac, care va candida pentru un al doilea mandat în funcția amintită, a declarat în mai multe rânduri că Boboc și-a folosit din primul moment funcția de prefect pentru a-și face campanie electorală.

Astăzi, după anunțul făcut de adversarul său liberal, președintele CJ a scris pe o rețea de socializare: „A rămas județul Brăila fără prefect politic!

Măcar nu mai se exploatează politic pandemia, în goana după voturi. Cred că e singurul lucru bun în candidatura domnului Boboc la președinția Consiliului Județean. Singurul!

P.S. Are mai mult timp să aprofundeze scrisorile lui Mihai Tudose, poate învață ceva!”.

BOBOC: ȘEDINȚA PNL LA CARE AM PARTICIPAT ZILELE TRECUTE S-A ȚINUT AFARĂ, CU DISTANȚARE SOCIALĂ ȘI CU MĂȘTI. NU EXISTAT NICIUN RISC DE INFECTARE CU CORONAVIRUS

„Ședința PNL la care am participat zilele trecute s-a ținut afară, cu distanțare socială și cu măști, deci nu existat niciun risc de infectare cu coronavirus” – este declarația făcută astăzi de Călălin Boboc, (încă) prefect al Brăilei.

El a răspuns în acest fel afirmațiilor făcute azi pe o rețea de socializare de europarlamentarul PSD Mihai Tudose, care a scris: „Cu scurt timp în urmă Prefectul Boboc, imparțial și apolitic, a participat la o ședință de partid unde erau și toți primarii PNL din județ. Evident că nu s-a făcut politică, s-au recitat psalmi (bisericile fiind închise) și s-au spus rugăciuni pentru binele comunităților liberale…

Important este că la câteva zile după… consilierul prefectului Boboc a fost confirmat cu COV-19. Declarația publică a prefectului: nu este nimic grav, eu (prefectul) nu am avut contact cu funcționarul.

În afară de întrebarea firească: care dintre cei doi nu a fost pe la birou două săptămâni, căci altfel e greu de înțeles cum nu te întâlnești cu consilierul, rămân două întrebări: de ce nu a făcut același circ ca în cazul de la Primăria Brăila când cerea demisia Primarului?

Și a doua întrebare: de ce nu a făcut anchetă epidemiologică? Fiindcă, conform ordinelor Guvernului, trebuia să carantineze forțat cam tot PNL-ul local?!?”.

În ceea ce-l privește, Boboc a comentat: „Din câte am observat, practica de la PNL este alta decât practica de la PSD; toate ședințele de la PNL se fac afară, cu distanțare, cu spații între oameni și cu mască. Din acest punct de vedere, riscul epidemiologic la acea întâlnire la care eu am participat un pic nu a existat. Dacă ar fi existat, fiți siguri că sau n-aș fi mers, sau aș fi mers și aș fi plecat”.

Întrebat dacă nu s-a întâlnit cu Vasile Cortez și la Prefectură, în contextul în care acesta este unul dintre consilierii său personali, Boboc a spus: „Domnul Cortez are biroul în altă parte, nu-l are la Cancelarie; ne-am intersectat, evident, dar nu am avut niciodată un contact care să ne expună vreunui risc, pentru că întotdeauna în birouri purtăm măști, pentru că nu stăm foarte aproape unii de alții, acest risc nu există. Și dacă vreți, cea mai bună dovadă este chiar faptul că de atâtea zile nu s-a mai întâmplat nimic”.

BOBOC, LA FINAL DE MANDAT: AM FOST UN PREFECT IMPLICAT, NU UNUL CARE ȘI-A DEPĂȘIT ATRIBUȚIILE. PUR ȘI SIMPLU AȘA ESTE STILUL MEU

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a făcut astăzi un bilanț al celor 8 luni ale mandatului său, la ultima conferință de presă pe care a susținut-o în calitatea amintită. În contextul în care Boboc a cerut zilele trecute oficial ministrului de Interne să i se aprobe încetarea exercitării mandatului de prefect, ca urmare a faptului că va candida la alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, este de așteptat ca astăzi, în sedința de Guvern, să fie luată decizia respectivă.

Cătălin Boboc a declarat azi că în opinia sa, a fost un prefect implicat și nu unul care „și-a depășit atribuțiile”, așa cum l-au acuzat diverse persoane: „A fost un mandat al unui prefect care și-a propus să fie implicat în tot felul de probleme și gradul meu de implicare vreau să vă asigur că a fost unul dat de nivelul problemelor sau de mulțimea problemelor, nicidecum de catalogările unor oameni din spațiul public care au spus că uneori «îmi depășesc atribuțiile». Eu că cred că atunci când vrei să te implici într-o problemă și cauți soluții, dacă nu încalci legea, nu îți depășești niciun fel de atribuții.

Nu m-am ferit de subiecte fierbinți, am luat decizii chiar dacă uneori îmi imaginam că ar fi nepopulare, le-am luat după ce am discutat cu cei care gestionau o anumită situație, o instituție direct implicată, am ascultat specialiștii și am luat decizii chiar cu riscul de a fi uneori nepopular, pentru că aveam credința că acele decizii sunt bune și vor avea efecte benefice. Nu aș fi putut și nici nu o să pot vreodată să-mi exercit un mandat altfel, pentru că pur și simplu așa este stilul meu”.

Declarația integrală a lui Cătălin Boboc pe această temă o puteți urmări aici:

BOBOC: AM DEPUS LA MINISTERUL DE INTERNE SOLICITAREA DE ÎNCETARE A EXERCITĂRII MANDATULUI DE PREFECT. NU POT FI ȘI ARBITRU, ȘI JUCĂTOR, CÂND E VORBA DE ALEGERILE LOCALE

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a depus din data de 5 august la Ministerul de Interne o solicitare de încetare a mandatului său, motivată de faptul că va candida la alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Boboc a explicat astăzi, în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a susținut-o în calitate de prefect, că a depus acea solicitare pentru că astăzi s-a constituit Biroul Electoral Județean și nu a vrut să participe în niciun fel la demersurile legate de organizarea alegerilor (în care este implicată și Prefectura), dat fiindcă este candidat și nu i s-a părut moral să fie „și arbitru, și jucător”, în același timp: „În urmă cu 3 zile am fost la Ministerul de Interne și am făcut această solicitare de încetare a exercitării mandatului de prefect în condițiile legii, pentru că așa cum și la început spuneam că nu am să fac nimic decât 100% legal, și acum, după ce a apărut această decizie de a candida la CJ, am avut mare grijă să fac totul 100% legal.

Astăzi este o ședință de Guvern și această chestiune se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, iar decizia va intra în vigoare când se va publica în Monitorul Oficial – asta înseamnă mâine sau duminică, luni, dar ideea este că am această solicitare depusă din 5.08.2020. Sigur, legal vorbind, sunt prefect până când se va publica Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial”.

Întrebat cine va prelua atribuțiile de prefect după plecarea sa din funcție, Boboc a spus că aceasta este o decizie ce ține de ministrul de Interne, că atribuțiile pot fi preluate de unul dintre cei doi subprefecți, se pot împărți între cei doi subprefecți sau poate fi numit un alt prefect.

Boboc a mai fost întrebat care era termenul prevăzut de lege privind obligația de a demisiona din calitatea de prefect, pentru a candida la alegerile locale, iar acesta a precizat că legea îi impunea să facă acest lucru cu 25 de zile înainte de alegeri, dar l-a interesat foarte mult aspectul moral al problemei și de aceea a preferat ca personal, să nu se implice în niciun fel în organizarea alegerilor, motiv pentru care a delegat deja toate atribuțiile celor doi suprefecți.

JUDEȚUL BRĂILA, 7 AUGUST – 273 DE PACIENȚI CU COVID-19 INTERNAȚI, DINTRE CARE 16 TRANSFERAȚI DIN ALTE JUDEȚE. 21 DE CAZURI CONFIRMATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Instituția Prefectului anunță că astăzi, 7 august, situația epidemiologică la nivelul județului Brăila se prezintă astfel: „Potrivit informațiilor transmise de Direcția de Sănătate Publică, de la începutul pandemiei de coronavirus la Brăila au fost înregistrate în total 1005 cazuri, dintre care 21 sunt cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore. De asemenea, la Brăila sunt internați în acest moment 273 de pacienți, 16 dintre aceștia fiind transferați din alte județe. În ceea ce privește numărul deceselor, până astăzi s-au înregistrat 36 (29 cazuri confirmate în Braila, 4 cazuri confirmate în Galați, 2 în Tulcea și unul în Ialomița – transferate la Brăila).

În ziua de 6 august polițiștii, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali au desfășurat acțiuni de verificare la mai multe societăți comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun și în cele cu regim de TAXI, de pe raza municipiului Brăila, având ca principal obiectiv siguranța cetățenilor, în contextul prevenirii răspândirii COVID-19. Totodată, poliţiştii brăileni au acționat pe raza întregului județ, pentru prevenirea faptelor antisociale, menţinerea ordinii şi siguranţei publice și pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave. Astfel, în ultimele 24 de ore, a fost verificat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a peste 800 de persoane și a 58 de societăți comerciale.

Cu această ocazie au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în conformitate cu Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, polițiștii brăileni au desfășurat și 6 acțiuni punctuale, în cadrul cărora au efectuat verificări în mijloacele de transport în comun și în cele cu regim de TAXI, având ca principal obiectiv siguranța cetățenilor, în contextul prevenirii răspândirii COVID – 19. Astfel, au fost legitimate 191 de persoane și oprite în trafic și verificate 133 de vehicule, dintre care și mijloace de transport în comun și taxiuri, fiind aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7.620 de lei”.

CHIRU: EU ȘI CRISTIAN TECHIU VOM CANDIDA DIN PARTEA PNȚCD PENTRU FUNCȚIILE DE PREȘEDINTE CJ BRĂILA ȘI PRIMAR AL MUNICIPIULUI. LUNI ANUNȚĂM PENTRU CARE DINTRE ACESTE FUNCȚII CANDIDĂM FIECARE

PNȚCD Brăila încă nu a luat o decizie definitivă cu privire la candidații pentru funcția de primar al municipiului și cea de președinte al Consiliului Județean.

În urmă cu câteva zile, președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, a anunțat pe o rețea de socializare că a decis să candideze la funcția de primar al Brăilei.

Aseară el a anunțat tot pe o rețea de socializare că și Cristian Techiu, fost candidat independent la Primăria municipiului, va candida la alegerile locale din 27 septembrie tot din partea PNȚCD, fără a preciza însă pentru ce funcție va candida acesta: „Astă seară am finalizat discuțiile cu dl. Cristian Techiu pentru o candidatură, din partea organizației pe care o conduc, la alegerile locale din septembrie.

Dl Techiu a fost candidat independent la funcția de primar în 2016. O ținută demnă de un aspirant la fotoliul de primar, elegant, fairplay-ul care i-a caracterizat campania, cât și rezultatul în alegerile trecute îl recomandă pe noul nostru coleg ca fiind un competitor redutabil, căruia îi urăm succes!

La începutul săptămânii viitoare organizăm o conferință de presă în care vom aduce lămuriri suplimentare vis a vis de această candidatură. Până atunci vă invitam să participați alături de noi la continuarea demersului electoral, strângerea de semnături!”.

În acest context, l-am întrebat astăzi pe Chiru dacă anunțul făcut aseară  înseamnă că Techiu va fi candidatul PNȚCD pentru funcția de președinte CJ Brăila.

Liderul țărănist ne-a declarat că încă nu s-a luat decizia definitivă în acest sens, însă este sigur că el și Cristian Techiu vor intra în cursa electorală pentru cele două funcții importante: cea de primar și cea de președinte CJ. Mai concret, Chiru ia în calcul ideea de a renunța la candidatura la Primărie, pentru a-l lăsa pe Techiu să intre în această cursă, șeful PNȚCD urmând să candideze pentru funcția de președinte CJ.

„Domnul Techiu a mai candidat pentru funcția de primar, știe despre ce este vorba, are o experiență în acest sens. Pe de altă parte, eu am la activ două mandate de consilier județean, am fost și vicepreședinte CJ, deci am o experiență în această zonă. Oricum, prima mea opțiune a fost întotdeauna candidatura la CJ. Mai discutăm pe acest subiect și luni anunțăm decizia definitivă”, ne-a spus Gheorghe Chiru.

Amintim că la alegerile locale din 2016, când cei doi au candidat pentru funcția de primar al Brăilei, au obținut următoarele rezultate: Cristian Techiu (pe atunci candidat independent) – 1,8% din voturi; Gheorghe Chiru (PNȚCD) – 0,63% din voturi.

TUDOSE, CĂTRE ORBAN: MENȚINEREA ÎN FUNCȚIE A PREFECTULUI BOBOC ÎNSEAMNĂ CĂ VĂ ASUMAȚI UN TIP DUPLICITAR DE COMPORTAMENT ȘI ACCEPTAȚI MIMAREA LUPTEI CU PANDEMIA

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose (PSD) a postat astăzi o a doua scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, cerându-i acestuia același lucru ca și în prima: demiterea prefectului Cătălin Boboc.

De această dată, Tudose îi aduce la cunoștință premierului că Boboc a participat la o ședință de partid la PNL, împreună cu multe alte persoane, iar câteva zile mai târziu, s-a aflat că Vasile Cortez, consilierul personal al acestuia, a fost confirmat cu COVID-19. În acest context, social-democratul se întreabă dacă nu ar fi trebuit să se procedeze la carantinarea tuturor participanților la ședința amintită:

”Scrisoarea a doua….

Tot deschisă.

-Domnule Prim-ministru Ludovic Orban,

-Domnule Președinte PNL Ludovic Orban,

Revin astăzi la scrisoarea de ieri cu aceeași temă/ subiect: prefectul «de» Brăila…

Ieri v-am semnalat că tot ieri, 6 aug, prefectul Boboc a aflat că trebuie implementat ordinul Dvs. din martie privind anchetele epidemiologice…

Nu au trecut decât cinci luni. Și peste 950 de brăileni bolnavi de COVID-19. Și 32 de decese din această cauză. Și tragedia continuă…

Cu scurt timp în urmă Prefectul Boboc, imparțial și apolitic, a participat la o ședință de partid unde erau și toți primarii PNL din județ. Evident că nu s-a făcut politică, s-au recitat psalmi (bisericile fiind închise) și s-au spus rugăciuni pentru binele comunităților liberale…

Important este că la câteva zile după… consilierul prefectului Boboc a fost confirmat cu COV-19. Evident că s-a aflat. Dar după alte câteva zile. Declarația publică a prefectului: nu este nimic grav, eu (prefectul) nu am avut contact cu funcționarul.

În afară de întrebarea firească: care dintre cei doi nu a fost pe la birou două săptămâni, căci altfel e greu de înțeles cum nu te întâlnești cu consilierul, rămân două întrebări: de ce nu a făcut același circ ca în cazul de la Primăria Brăila când cerea demisia Primarului?

Și a doua întrebare: de ce nu a făcut anchetă epidemiologică? Fiindcă, conform ordinelor Dvs, ale Guvernului, trebuia să carantineze forțat cam tot PNL-ul local?!?

Domnule Prim-ministru, prefectul este oglinda Dvs. în teritoriu.

Menținerea în funcție a prefectului de Brăila înseamnă că vă asumați acest tip duplicitar de comportament și acceptați mimarea luptei cu pandemia…

Închei rugându-vă, și astăzi, să-i scurtați suferința. Demiterea sau acceptarea demisiei sunt singurele soluții…

Cu stimă, un brăilean.

PS: mâine (dacă mai e cazul) în scrisoarea deschisă nr. 3 vă voi informa despre cum se minte public referitor la testare”.

JUDEȚUL BRĂILA, 6 AUGUST – 268 DE PACIENȚI CU COVID-19 INTERNAȚI, DINTRE CARE 7 SUNT TRANSFERAȚI DIN ALTE JUDEȚE. 21 CAZURI CONFIRMATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Instituția Prefectului anunță că astăzi, 6 august, situația epidemiologică la nivelul județului Brăila este următoarea: „De la începutul pandemiei de coronavirus au fost înregistrate în total 984 cazuri, dintre care 21 sunt cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore. De asemenea, la Brăila sunt internați în acest moment 268 de pacienți, 7 dintre aceștia fiind transferați din alte județe.

În ceea ce privește numărul deceselor, până astăzi s-au înregistrat 32 (ultimele 4 cazuri sunt pacienți din Brăila).

Pe de altă parte, la această dată la nivelul județului sunt 466 de persoane în carantină și 128 în izolare la domiciliu”.

TUDOSE: BRĂILA NU A AVUT PREFECT, CI DOAR UN CANDIDAT CARE A „JUCAT” POLITIC TOATE BUNELE ȘI RELELE PETRECUTE ÎN BRĂILA

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose (PSD), fost premier, îi cere actualului premier Ludovic Orban să îl schimbe din funcție pe prefectul Cătălin Boboc, în condițiile în care PNL-ul l-a desemnat oficial ca și candidat la funcția de președinte CJ și este evident că acesta este în campanie electorală.

Într-o scrisoare deschisă postată pe o rețea de socializare Tudose  afirmă că de la învestire și până în prezent Boboc a acționat politic, încercând să-și facă imagine în vederea alegerilor locale. În acest context, social-democratul îl întreabă pe Orban dacă nu crede că ar trebui să-l scutească pe Boboc „de greaua suferință pe care o încearcă în zădarnica strădanie de a fi Prefect”:

„-Domnule Prim-ministru Ludovic Orban

-Domnule Președinte PNL Ludovic Orban

Mă adresez Dvs. în dubla calitate de prim-ministru și președinte de partid, supunând atenției Dvs. problema Prefectului Județului Brăila.

De la învestire, nu a fost un secret pentru niciun brăilean că ocuparea funcției de Prefect al județului Brăila de către dl. Cătălin Boboc nu a reprezentat decât un mijloc de maximizare a vizibilității pentru o candidatură la locale și apoi la generale. Atunci, în 2019, situația poate «permitea». Dar apoi lucrurile s-au schimbat odată cu declanșarea pandemiei. Brăila nu a mai avut prefect, ci doar un candidat care a «jucat» politic toate bunele și relele petrecute în Brăila.

În loc de reuniuni ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde să se identifice problemele și apoi să se traseze responsabilități și să se implementeze soluții, nu asistăm de 5 luni decât la «comunicate», rare și acestea, și la postări pe facebook unde «Prefectul» stabilește vinovați și vinovății…

Azi aflăm din presa locală că «a vorbit cu colegii de la DSP pentru identificarea contacților cazurilor pozitive»…. Azi, 6 august…

Nu credeți domnule Prim-ministru că e un pic cam târziu?

Dacă tot a fost desemnat de către partidul pe care îl conduceți drept candidat la locale, nu credeți că Guvernul pe care, de asemenea, îl conduceți ar trebui să-l scutească pe dl. prefect de greaua suferință pe care o încearcă în zădarnica strădanie de a fi Prefect??? Îi faceți un bine și lui… faceți un bine și Brăilei!

Cu stimă, un brăilean!”.

CHIRIAC: PROTOCOLUL STABILIT DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII NU NE DĂ VOIE SĂ TESTĂM SĂPTĂMÂNAL PENTRU COVID-19 CADRELE MEDICALE DIN PRIMA LINIE

„Nu putem testa săptămânal cadrele medicale care lucrează direct cu pacienți infectați cu coronavirus, pentru că nu ne permit prevederile legale” – este ceea ce spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

El a răspuns astfel propunerii făcute la cea mai recentă ședință CJ de liberalul Dănut Lungu, care considera oportun ca toate cadrele medicale din linia întâi să fie testate săptămânal, ca să fie depistate din timp posibilele îmbolnăviri ale medicilor sau asistentelor și să nu se împrăștie boala.

Chiriac a explicat că toate procedurile în ceea ce privește COVID-19 se desfășoară în baza unor reglementări impuse de Ministerul Sănătății și că acestea spun clar în ce condiții se face testarea pentru depistarea infectării cu coronavirus: „Toate cadrele medicale  care au fost testate până în momentul de față au fost testate conform metodologiei date de Ministerul Sănătăţii şi sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Au fost cazuri în care o asistentă a fost confirmată pozitiv, s-au identificat contacţii apropiaţi, s-a făcut ancheta epidemiologică în cadrul spitalului, au fost testate toate cadrele medicale – și ştiţi foarte bine că a fost cazul secţiei de Cardiologie, care a fost închisă o săptămână, a fost dezinfectată şi curăţată toată secţia respectivă, au fost testaţi şi pacienţii care erau internaţi în momentul respectiv, după care, încet-încet, şi-a reluat activitatea, după trecerea celor 7-8 zile, cum spune la lege, iar secţia respectivă a fost populată din nou.

Cadrele medicale vor fi testate în funcţie de anchetele epidemiologice şi de cazurile care vor fi confirmate. Până în momentul de faţă nu am avut foarte multe cadre medicale infectate şi am avut mici focare, pe care le-am stins foarte repede.

Sunt mai multe locaţii unde sunt trataţi pacienţi COVID-19 și aici mă refer în primul rând la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde pacientul vine şi este confirmat sau infirmat cu acest virus; Secţia de Boli Infecţioase, unde sunt tratate persoanele care au simptomatologie mai acută şi mai avansată; Corpul E al Spitalului Judeţean care tratează acelaşi lucru ca la Boli Infecţioase, iar în Corpul E mai este şi secţia de Terapie Intensivă, dedicată COVID-19; avem la Corpul B o parte de aripă, pe Strada Pietăţii, unde sunt trataţi pacienţii COVID-19 cu forme mai uşoare.

În plus, mai avem la Spitalul de Pneumoftiziologie o secţie unde sunt trataţi pacienţii cu forme medii, în special cu afecţiuni pulmonare și Spitalul de Psihiatrie, care preia anumite cazuri.

Personalul medical este testat în momentul în care prezintă simptomatologie, conform prevederilor legale. Protocolul nu ne dă voie să testăm săptămânal cadrele medicale din prima linie. Trebuie să păstrăm testele pentru cei care intră în spital și personalul medical care are nevoie de testare”.

IORDACHE: CÂND ESTE VORBA DESPRE COVID-19, NU EXISTĂ „PRIMA LINIE”, „A DOUA LINIE”, „A ŞAPTEA LINIE”! ÎN PRIMA LINIE SUNT TOATE CADRELE MEDICALE

Consilierul județean  Ștefan Cătălin Iordache (PND) susține că nu există „prima linie” și alte linii, când este vorba despre COVID-19, fiindcă orice medic care este de gardă poate intra în contact cu un pacient infectat cu coronavirus, fără să știe, atunci când este chemat la UPU. În acest context, Iordache consideră că nu este fezabilă propunerea făcută de liberalul Dănut Lungu în cadrul celei mai recente ședinte CJ Brăila, cu privire la testarea săptămânală a tuturor cadrelor medicale din „prima linie”.

“Toate cadrele medicale sunt în prima linie, pentru că serviciile de gardă vin la UPU, jos! Nu putem face 1.000 de teste pe zi, la toată lumea care lucrează în spital, chiar dacă ne-am dori şi chiar dacă ar fi foarte bine. Deci nu există «prima linie», «a doua linie», «a şaptea linie»! Orice medic care este de gardă şi care este solicitat la UPU – un medic specialist într-o anumită specialitate medicală – coboară acolo ca să vadă pacientul respectiv. Deci tot în prima linie este şi acela. În prima linie sunt toţi!”, a spus Iordache.

LUNGU: CADRELE MEDICALE CARE SUNT ÎN PRIMA LINIE, CARE AU CONTACT CU CEI INFECTAȚI CU CORONAVIRUS, AR TREBUI TESTATE SĂPTĂMÂNAL

Consilierul judeţean Dănuţ Lungu (PNL) este de părere că ar trebui ca toate cadrele medicale „din prima linie”, care se ocupă de îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19, să fie testate săptămânal, pentru a depista din timp o posibilă infecție cu coronavirus.

Lungu a făcut această propunere în cea mai recentă ședință CJ Brăila: “Lucrurile nu prea sunt în regulă în rândul cadrelor medicale, am înţeles că nu se fac testări. Este un lucru foarte important pentru noi să ştim dacă acele cadre medicale sunt infectate, dacă cumva reprezintă un pericol pentru alţi posibili pacienţi”.

Liberalul consideră că în contextul în care pacienții cu COVID-19 sunt  internați și tratați în mai multe spitale, există riscul de infectare a unui număr mare de medici și asistente și ca atare, „trebuie să ne gândim în a proteja cadrele medicale care cumva vor fi pregătite pentru al doilea val sau pentru schimbarea celor care s-ar putea infecta. Aici depinde foarte mult de strategia pe care dvs sau cei din Spitalul Județean au gândit-o. Eu spun ca măcar la o săptămână, cel puțin cadrele medicale care sunt în prima linie, care au contact cu infectații, ar trebui testate”.

PNL BRĂILA: PARTIDUL RĂMÂNE FIDEL PRINCIPIILOR BRĂTIENILOR ȘI NU FACEM „STÂNGA ÎMPREJUR” DE DRAGUL PUTERII

„La noi există pe lângă stânga și dreapta și o a treia categorie, mai puțin fericită, cea de «stânga împrejur»!” – este ceea ce se spune într-un comunicat semnat de Biroul de presă al PNL Brăila.

Liberalii răspund astfel unor atacuri venite din partea președintelui organizației municipale a Pro România, Silviu Petrea, care a declarat zilele trecute că „marele perdant al alegerilor locale va fi, bineînțeles, PNL care nu va putea mobiliza la vot nici propriul electorat și  vor obține cu mare efort între 15 și 19 procente la Brăila”, că „la Brăila, săgeata liberală s-a frânt din nou sub propria aroganță: încă 4 ani de opoziție locală!” și se întreba „ce rost mai are să votezi cu PNL când știi de la început că au făcut blat cu PSD, din nou, că nu vor să își asume guvernarea locală, din nou și că vor să fie în opoziție următorul mandat, din nou?!”.

În ceea ce-i privește, liberalii au comentat: „Am citit cu uimire cum domnul Silviu Petrea, om cu convingeri de stânga vădite, ni se adresează, pe un ton și în limbajul caracteristic, ca un veritabil om de dreapta.

Nu pot aprecia demersul cameleonic al acestuia decât ca ceea ce este: o marotă prin care încearcă să ofere un măr otrăvit celor care, în mod firesc, și pe bună dreptate, de 30 de ani, după cum bine amintește și domnia sa, s-au săturat să stea sub «caracatița roșie».

Stimate domn, personaje precum dumneavoastră contemporanizează încă realitatea vieții politice în care ne arătați că, din pacate, la noi există pe lângă stânga și dreapta și o a treia categorie, mai putin fericită, cea de «stânga împrejur»! Dumneavoastră aveți performanța de a vă încadra la două dintre ele: stânga și bineînțeles «stânga împrejur», la fel și partidul Pro Romania, pe care îl reprezentați, un partid satelit al PSD-ului și care prin natura felului în care «s-a născut» nu poate vorbi de o alăturare sau coalizare cu dreaptă politicii brăilene.

Totuși, în ciuda jignirilor aduse PNL-ului, am demonstrat că partidul rămâne fidel principiilor Brătienilor și nu facem «stânga împrejur» de dragul puterii”.

JUDEȚUL BRĂILA, 5 AUGUST – 263 DE PACIENȚI CU COVID-19 INTERNAȚI, DINTRE CARE 7 SUNT TRANSFERAȚI DIN ALTE JUDEȚE. 18 CAZURI CONFIRMATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Instituția Prefectului anunță că astăzi, 5 august, situația epidemiologică la nivelul județului Brăila se prezintă astfel: „Potrivit informațiilor transmise de Direcția de Sănătate Publică, de la începutul pandemiei de coronavirus la Brăila au fost înregistrate în total 963 cazuri, dintre care 18 sunt cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore. De asemenea, la Brăila sunt internați în acest moment 263 de pacienți, 7 dintre aceștia fiind transferați din alte județe.

În ceea ce privește numărul deceselor, până astăzi s-au înregistrat 28 (21 cazuri confirmate în Brăila, 4 cazuri confirmate în Galați, 2 în Tulcea și unul în Ialomița – transferate la Brăila).

De asemenea, vă informăm că în ziua de 4 august polițiștii, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali au desfășurat acțiuni de verificare la mai multe societăți comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun și în cele cu regim de TAXI, de pe raza municipiului Brăila, având ca principal obiectiv siguranța cetățenilor, în contextul prevenirii răspândirii COVID – 19.

Totodată, poliţiştii brăileni au acționat pe raza întregului județ, pentru prevenirea faptelor antisociale, menţinerea ordinii şi siguranţei publice și pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.

Astfel, în ultimele 24 de ore, a fost verificat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală și a interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 788 de persoane și a 60 de societăți comerciale. Cu această ocazie au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care: *7 în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19; *22 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, aplicate în contextul COVID-19.

Totodată, polițiștii brăileni au desfășurat și 5 acțiuni punctuale, în cadrul cărora au efectuat verificări în mijloacele de transport în comun și în cele cu regim de TAXI, având ca principal obiectiv siguranța cetățenilor, în contextul prevenirii răspândirii COVID-19. Astfel, au fost legitimate 140 de persoane și oprite în trafic și verificate 56 de vehicule, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 6000 de lei.

SÂMBĂTĂ, 15 AUGUST – CAMPANIA UMANITARĂ ”ARIPI PENTRU SARA MARIA!”

Sâmbătă, 15 august, cu ocazia Zilei Marinei, militarii Laurențiu Cobzaru (MApN, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „SMÂRDAN”, Poliția Militară) și Costel Mazâlu (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului BRĂILA), vor alerga de-a lungul traseului Baia (jud. Tulcea) – Constanța, în cadrul unei campanii umanitare intitulate ”ARIPI PENTRU SARA MARIA!”.

Ei vor transmite cu această ocazie mesajul Sarei, care are nevoie de ajutor: „Numele meu este Sara Maria, am 1 an și 5 luni și-mi doresc să câștig în această luptă cu viața pentru un strop de sănătate.

Acum mă puteam bucura de viață alaturi de surioara mea geamană, însă Dumnezeu a avut un alt plan! Ea a pierdut lupta cu viața încă din burtica mamei, în săptămâna 22 de sarcina, dar eu eram hotărâtă ca măcar eu să îi aduc o bucurie mamei și să-i pot înlocui lacrimile cu prezența mea și de aceea am voință și încerc să fiu puternică și să lupt pentru a mă putea face sănătoasă!

La naștere am avut 25 de săptămâni și am cântărit 750 grame. Am fost resuscitată de mai multe ori, deoarece în burtica mamei era cu totul altfel și nu am știut cum să mă comport; nu eram pregătită pentru viață așa devreme… La câteva ore de la naștere doctorii au depistat insuficiență renală, insuficiență cardiacă, septicemie, spunând că viața mea stă atârnată de un fir de ață și șanse prea multe de viață nu am! Iar la câteva zile de la naștere am făcut hemoragie intracraniana GRAD IV. În urma acestei hemoragii s-a depistat că am facut hidrocefalie, porencefalie si ventriculomegalie, cheagurile formate împedicând LCR (lichidul cefalorahidian) să circule normal. În momentul de față am a doua intervenție pentru drenaj ventriculo-peritoneal care ajuta lichidul cefalorahidian (LCR) să se dreneze…

În momentul de față doctorul a spus că am o forma gravă de epilepsie; am 3 medicamente anticonvulsive, dar nici până în momentul acesta nu s-a găsit tratamentul potrivit pentru a stopa crizele epileptice.

Îmi doresc ca și viața mea să prinda culoare ca și a altor copilași, să pot avea șansa la o viață sănătoasă.

În spital s-au zbătut medicii să mă ajute să trăiesc, iar acum, fiind acasă, eu pot spune că sunt “angajată cu normă întreagă”, așa micuță cum sunt, mereu la Terapii care mi se par grele, dar mami și tati sunt lângă mine și mă ajuta mult cu iubirea pe care mi-o poartă!

Mami spune că sunt o fetiță specială, iar pentru asta voi avea nevoie de multă terapie, cum sunt: kinetoterapie, hidrokinetoterapie, JKA Therapy, Bowen, Osteopatie, Logopedie, mult timp de acum încolo, zi de zi, pentru ca și creierașul meu să se poate dezvolta și să pot recupera cum voi putea lipsurile pe care le-am dobândit în urma prematurității, aceste terapii fiind foarte costisitoare și pe fiecare lună depășind cu mult bugetul părinților mei…

În momentul de față, după aproape 1 an de Terapii, încă nu reușesc să îmi susțin capul singură, nu pot sta în funduleț, dar am învățat să zâmbesc când părinții îmi vorbesc, să ma joc cu mânuțele mele, să apuc unele jucării cu mânuță dreaptă și acesta e un pas înainte!”.

Cei care vor să o ajute pe micuță pot face donații pentru Asociația Aripi pentru Sara Maria, Cont LEI  RO50BACX0000001992173001, Cont Euro  RO23BACX0000001992173002.

Pagina Aripi pentru Sara Maria:

https://www.facebook.com/asociatiaaripipentrusaramaria/

Linkul eveniment:

https://facebook.com/events/s/aripi-pentru-sara-maria/312507076607889/?ti=cl

BOBOC: INTENȚIA GUVERNULUI ESTE DE A DERULA ALEGERILE LOCALE LA TERMENUL STABILIT – EVIDENT, ÎN FUNCȚIE ȘI DE EVOLUȚIA SITUAȚIEI LEGATE DE CAZURILE DE COVID-19

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, declară că în ciuda diverselor speculații care se fac în spațiul public cu privire la faptul că vor fi amânate (din nou) alegerile locale, intenția Guvernului este că acestea să se desfășoare pe data de 27 septembrie, așa cum s-a stabilit.

Boboc a precizat însă că nu Guvernul are ultimul cuvânt de spus pe această temă și că lucrurile se pot schimba, în funcție de evoluția situației legate de numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19: „Pot doar să vă relatez două lucruri pe această temă:

1.Intenția Guvernului de a derula aceste alegeri la termen, cu ochii pe evoluția cazurilor, adică în strictă concordanță cu modul în care gestionăm această criză, pentru că un lucru e cel mai important: să nu punem în pericol viața oamenilor. Vor merge la vot toți alegătorii, și mai tineri, și mai în vârstă, și cu probleme, și fără probleme, pentru că vă trebui să le asiguri tuturor aceast drept și există un risc;

2.Aceasta decizie aparține exclusiv Parlamentului și mai exact, majorității din Parlament. Știți foarte bine că a fost votată o lege în Parlament. Tot aceia care au votat această lege pot modifica data alegerilor în Parlament.

Deși din punctul meu de vedere era bine să avem alegeri timp de două zile, pentru că am fi evitat să se creeze aglomerație acolo, majoritatea parlamentară nu dorește asta”.