DRĂGHINCESCU, ÎN ȘEDINȚA CJ BRĂILA: „HAI, DĂ-TE DRACULUI!”, „VORBEȘTI TOATE INEPȚIILE”, „DACĂ ÎMI DAI 200 ML DE WHISKY VORBESC ȘI EU CA TINE”, „V-A GĂSIT EDUCAȚIA ACUM, CE SĂ SPUN…”

Tradiția ședințelor în care consilierii județeni se jignesc unul pe celalalt nu s-a înterupt nici măcar astăzi, când ședința CJ Brăila s-a ținut online. Chiar dacă nu s-a mai lăsat cu țipete și momente în care scandalul este atât de mare, încât nu se mai înțelege om cu persoană, replicile acide nu au lipsit nici astăzi.

Astfel, pe finalul ședinței, consilierul județean Simona Draghincescu (PND) l-a taxat pe colegul său de partid, Ștefan Cătălin Iordache, la modul: „Dacă ați băut cei 200 de ml de whisky este în regula…”, iar mai apoi, într-o dispută cu consilierul Gicu Mitache (PNL), l-a dat dracului pe acesta.

„Domnule președinte, vi se pare normal ca un consilier județean să dea dracului?”, a întrebat Mitache.

„Hai, dă-te dracului!”, a mai spus Drăghincescu.

„Nu mi se pare normal, dar ține de educație”, a răspuns președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).

„Ei, v-a găsit educația acum, ce să spun… Educație de la Afumații din Vale… Hai…”, a continuat Drăghincescu.

„Domnule președinte, n-o puteți convinge pe doamna Drăghincescu să vorbească civilizat?”, a intervenit Iordache.

„Ca tine, așa, dacă îmi dai 200 ml vorbesc și eu ca tine…”

„Tăiați-i microfonul doamnei Drăghincescu, că nu se poate așa!”, a mai spus Iordache.

„ Extraordinar! Să ți-l lase ție, să vorbești toate inepțiile!”, a replicat Drăghincescu.

CHIRIAC: NU MI-AM FĂCUT TESTUL PENTRU CORONAVIRUS ȘI NICI N-O SĂ-MI FAC. ORGANISMUL MEU VA ÎNVINGE BOALA, AM DESTUI ANTICORPI. DACĂ VA FI NEVOIE, MĂ VOI OFERI VOLUNTAR LA SPITAL, PENTRU A AJUTA CADRELE MEDICALE

Consilierul județean Dănuț Lungu (PNL) a cerut astăzi conducerii CJ Brăila să găsească o soluție pentru a liniști cadrele medicale din Spitalul Județean, care sunt speriate de faptul că nu există suficient echipament pentru protecția lor și se tem să nu se infecteze cu coronavirus, așa cum s-a întâmplat în alte spitale din țară.

În cadrul ședinței CJ de astăzi (care s-a ținut online), Lungu a spus: „Vă rog să luați în calcul și cadrele medicale de la triajul care s-a organizat în curtea Spitalului Județean, în acel cort, pentru că și acolo oamenii se expun.  Vă rog să luați în calcul toate cadrele medicale, nu numai medici, pentru că toate cadrele medicale au nevoie de protecție adecvată. De asemenea, vedeți dacă puteți și cum puteți să faceți rost de acele teste de care avem nevoie.

Mai am o rugăminte la dvs: dacă știți că avem echipamente, încercați să aduceți în secții aceste echipamente. Cadrele medicale sunt neliniștite, tensionate, au teamă, pentru că se vorbește tot mai mult despre lipsa acestor echipamente necesare. Dacă le avem, hai să le arătăm”.

Chirac a răspuns: „Fiecare șef de secție este instruit cum să se îmbrace, cum să se dezbrace, inclusiv asistentele, inclusiv infirmierele. Materialele sunt distribuite și știu fiecare, în momentul când vine un pacient asimptomatic sau simptomatic, cum să intre în contact cu el.

În acel cort din fața spitalului sunt angajații UPU, este un cort de pretriaj, pentru că sunt și pacienți care nu vin cu Salvarea, vin și pe picioarele lor. Aceste proceduri sunt știute, sunt asumate de toate cadrele medicale”.

În acest context, Ștefan Cătălin Iordache (PND) l-a întrebat pe președintele CJ dacă și-a făcut testul pentru depistarea infecției cu coronavirus.

„Nu mi-am făcut testul și nici n-o să-mi fac. Organismul meu va învinge boala, am destui anticorpi ca să înving această boală”, a spus Chiriac.

„În sfârșit, o declarație curajoasă!”, a comentat Iordache.

„Eu am și propus: dacă va fi nevoie, mă voi oferi voluntar la spital, pentru a ajuta cadrele medicale”, a mai spus șeful CJ, care a mai afirmat că „toate secțiile care sunt în linia întâi au echipamentele necesare. Discuțiile n-au pornit de acolo, au pornit de la celelalte secții”.

CHIRIAC: SPITALUL JUDEȚEAN A FĂCUT O ACHIZIȚIE DE 100.000 DE MĂȘTI. INIȚIAL AU ZIS „VĂ TRIMITEM PRIMA TRANȘĂ, 50.000 DE MĂȘTI”, IAR DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ FIRMA A TRANSMIS CĂ NU MAI ARE NICIO MASCĂ ȘI CĂ ÎȘI CERE SCUZE

Consilierul județean Marian Sîrbu (PNL) a cerut astăzi lămuriri conducerii CJ Brăila cu privire la perioada în care este de așteptat să fie livrat Spitalului Județean Brăila echipamentul REAL TIME PCR cu care se face testarea pentru detactarea infecției cu coronavirus. În condițiile în care deja s-au făcut demersuri pentru achiziția echipamentului respectiv, Sîrbu  consideră că este important ca acesta să fie livrat cât mai repede, nu peste câteva luni, când deja pandemia se va fi încheiat: „Ideea este în felul următor: pentru achiziția pe care o face spitalul, știm exact cand ajunge echipamentul? Pentru că  s-ar putea să facem achiziția și să vină echipamentul peste 3 luni, cand nu va mai fi așa de multă nevoie de el. Ideea este cât de repede ajunge echipamentul și ajung testele achiziționate de Spitalul Județean”.

Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns: „Toți furnizorii de echipamente de la care am primit ofertă spun că între 2 și 4 săptămâni echipamentul va fi montat. Eu vă mai dau un exemplu: Spitalul Județean a făcut o achiziție de 100.000 de măști, am stat liniștiți o săptămână, că au zis <<Ok, vă trimitem prima tranșă, 50.000!>>, iar după o săptămână spitalul a primit notificare că firma respectivă nu mai are nicio mască și că își cere scuze. Deci sunt și lucruri de genul ăsta…

Noi suntem într-o continuă comunicare cu firmele care distribuie teste și echipamente și veți fi informați. Echipamentul nu este în țară, el va fi adus din altă țară, asta este problema și sunt foarte multe comenzi.

Echipamentele au fost studiate de doamnele de la laborator și și-au dorit un aparat care să le asigure o protecție cât mai bună, când lucrează cu el”.

În ceea ce-l privește, consilierul județean Ștefan Cătălin Iordache (PNL) a fost de părere că „faptul că vom avea un REAL TIME PCR mai târziu nu este nicio problemă, pentru că pe un astfel de aparat se pot testa nu numai coronavirusul, ci și alți viruși. Asta nu înseamnă că nu va mai fi gripă în România, că nu va mai fi un alt tip de virus. Deci faptul că vom avea un PCR fie și peste 6 luni nu este un lucru rău, este un lucru bun, iar numărul acestor aparate nu este foarte important acum; acum este important să testăm oamenii care lucrează direct cu bolnavii de coronavirus, precum și oamenii care au coronavirus sau sunt suspecți de infectare și să încercăm să scădem presiunea asupra medicilor care lucrează acolo, adică să nu ne îmbolnăvim toți odată”.

CHIRU, DESPRE ALOCAREA A 6 MILIOANE LEI PENTRU CONSTRUCȚIA UNEI CLĂDIRI LA IANCA: E PĂCAT SĂ ARUNCI BANII ÎN VÂNT! COMUNITATEA ARE ALTE NEVOI STRINGENTE, PRECUM DOTAREA SPITALULUI JUDEȚEAN

Președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, consideră că este complet nepotrivit să se discute acum în CJ despre alocarea a 6.220.249 lei (cu TVA) pentru construcția unui sediu al Serviciului de lucrări întreținere drumuri județene la Ianca, în condițiile în care suntem în plină pandemie de coronavirus, iar Spitalul Județean duce lipsă de dotări.

Chiru face referire la faptul că astăzi, în ședința Consiliului Județean Brăila s-a aprobat proiectul de hotărâre privind documentația tehnico-economică faza Studiu de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Înființare sediu Serviciu lucrări întreținere – localitatea Ianca”.

Liderul țănănist a comentat pe o rețea de socializare: „Am văzut că dl preș al CJ Brăila a supus astăzi la vot alocarea unei sume de aproape 1,25 milioane euro pt construirea unui sediu (!!!) pentru un amărât de <<serviciu întreținere drumuri>>, la țară, nici nu contează unde (localitatea este doar cu numele… oraș).
În afara faptului că subiectul este adus în discuție într-un moment delicat, iar banii sunt cheltuiți total nepotrivit, dat fiind dezastrul cu care se confruntă țara, iar nevoile uriașe sunt în zona medicală/sanitară cu lipsuri de urgență maximă, instituția județeană, din inițiativa președintelui, face o mișcare neinspirată.
Acest Consiliu, în urmă cu mai mulți ani, pe vremea când actualul președinte era șeful cabinetului parlamentar al deputatului Tudose, atunci… mai mult decât un apropiat al directorului fostei SC <<Drumuri și poduri>> SA, a decis să o privatizeze! Au dat-o pe nimic, mai precis pe <<doi lei>>.
Privatizarea a fost una cu cântec, cu caiet de sarcini întocmit de societatea în cauză (mai exact, asociația <<salariaților>>, controlată de lideri din partid + șeful <<Drumurilor>>, prin interpuși) s-au preconstituit astfel documente care au făcut facilă adjudecarea ulterioară a pachetului de acțiuni, în aceeași manieră procedându-se la preselecția evaluatorului și întocmirea raportului de evaluare, etc. Mai exact… ei au centrat și tot ei au dat cu capul!
Adică vânzarea SC <<Drumuri și poduri>> Brăila a fost, pe românește spus, o golănie, în condițiile în care drumurile din Brăila erau un dezastru (nici acum nu sunt mai bune) și atunci era nevoie ca aerul de serviciile sale.
Județul a fost prejudiciat clar, legea încălcată flagrant și orice încercare de a schimba ceva a fost în zadar. Personal… am făcut demersuri împotriva privatizării în toate sensurile, inclusiv ieșiri publice, intervenții repetate în plenul CJ și mi-am pus în cap (dacă mai era cazul/nevoie) toată spuma PDSR-istă sau mai nou, PSD-istă, adică tot FSN-ul local!
<<Băieții>>, cu sprijinul multor capi ai instituțiilor statului, și-au văzut de treabă și prejudiciul adus județului a rămas bineînțeles nerecunoscut și nerecuperat. În schimb… lipsa unei societăți de drumuri și poduri a fost simțită imediat, dar răul era deja făcut, SC <<Drumuri și poduri>> SA Brăila cu patrimoniul, logistica (inclusiv puncte de lucru corect arondate pe toată întinderea județului), a fost făcută praf, bănuții s-au scurs în buzunarul unora pe care actualul președinte al CJ îi și cunoaște, dar pe care, în stilul personal, îi va nega, oricum, ca părtași la matrapazlâcuri… din motive lesne de înțeles: Ceata lu’ Pițigoi!
Prin urmare, domnul președinte al Consiliului Județean, astăzi, ca inițiator al acestei hotărâri supuse votului unui plen virtual, nu a făcut altceva decât să arunce niște sume enorme în vânt, locul ocupat în piața de profil de <<Drumuri și poduri>> fiind luat de societăți care au deja un avans considerabil (cam 15 ani, adică enorm), o tehnică de ultima oră, iar handicapul refacerii unei noi activități în domeniu (sub oblăduirea CJ) nu se justifică decât doar dacă schema de la partid nu e completă și trebuie <<să mai mănânce și noi ceva>>!
Știu că la lunga listă de înjurături se vor adăuga și azi foarte multe… de la cei care primesc salariu pentru această „activitate” (ca și în cazul <<vulturului>> fără pene , colegu’ dlui preș), dar e păcat să arunci banii în vânt în vremurile de restriște pe care le trăim! Consider că a fost total nepotrivită inițiativa (cu toată logica /hârtiile din spatele ei) și sper să nu se finalizeze, chiar dacă a trecut prin <<proceduri>>. Ar fi un mare câștig pentru toată comunitatea încercată de multe alte nevoi stringente, una dintre problemele devenite cronice fiind dotarea din Spitalul Județean”.

JUDEȚUL BRĂILA, 31 MARTIE – 2.718 PERSOANE ÎN IZOLARE VOLUNTARĂ LA DOMICILIU, 264 PERSOANE ÎN CARANTINĂ

La nivelul județului Brăila, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 31 martie, sunt în izolare voluntară la domiciliu 2.718 persoane, 264 de persoane se află în carantină și alte 1.074 de persoane au ieșit din autoizolare, la încheierea celor 14 zile. De asemenea, 38 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată, iar un caz de COVID – 19 a fost vindecat.
Polițiștii brăileni continuă să acționeze în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică.  Astfel, în ultimele 24 de ore au fost executate peste 200 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare sau carantină în cazul a 992 de persoane, în 741 de locații și au fost supuse controalelor 67 de societăți comerciale, pentru a se asigura suspendarea activității. În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 231 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 500.000 de lei.
Ieri, ora 15:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Ianca s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 29.03.2020, în jurul orei 21:00, mai mulți bărbați ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi ascultat muzică la domiciliul unui bărbat în vârstă de 40 de ani din Ianca, persoană față de care era dispusă măsura izolării la domiciliu. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 47 de ani.
Direcția de Sănătate Publică Brăila a fost informată cu privire la cele întâmplate, urmând ca față de cei 5 bărbați să se ia măsura izolării la domiciliu. De asemenea, aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei fiecare, pentru încălcarea prevederilor O.M.3/2020. Totodată, bărbatul de 40 de ani a fost condus într-un centru de carantină pentru 14 zile și i s-a intocmit dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor.
Dintre sancțiunile contravenționale aplicate, 204 au fost pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în conformitate din Ordonanța Militara nr. 3/2020.
De asemenea, polițiștii au depistat 8 persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu, acestea fiind sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 9.500 de lei și au fost conduse într-un centru de carantină, pentru o perioadă de 14 zile.
Totodată, precizăm faptul că de la debutul epidemiei, polițiștii au aplicat 1.267 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 2.500.000 de lei.
Prefectul județului Brăila face din nou apel la cetățeni să respecte măsurile dispuse pe perioada stării de urgență, reamintindu-le că, în conformitate cu Ordonanța Militară 4/2020, amenzile pentru persoanele care nu vor respecta prevederile au fost majorate. Astfel, cei care vor părăsi domiciliul fără un motiv întemeiat, riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Cei care încalcă regulile izolării, pe lângă amenzi, vor fi obligați să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile , suportând toate cheltuielile aferente cazării. De asemenea, potrivit Ordonanței Militare 5/2020, persoanele care părăsesc centrul de carantină fără aviz vor fi obligate la o nouă perioadă de carantină de 14 zile, plătind cheltuielile, dar vor răspunde și penal.

UPDATE CORONAVIRUS – 31 MARTIE

Până astăzi, 31 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timiș, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 69 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 ( internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița) au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.

Pe teritoriul României sunt în carantină instituționalizată 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.151 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6.393 de apeluri la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat în ultimele 24 de ore 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.174.104 lei.

Începând cu data de 30 martie,  persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal, conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 94 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 56 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Marea Britanie și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

PESTE 6 MILIOANE LEI – SUMA NECESARĂ PENTRU CONSTRUIREA LA IANCA A SEDIULUI SERVICIULUI DE ÎNTREȚINERE DRUMURI JUDEȚENE

Consiliul Județean Brăila a aprobat astăzi documentația tehnico-economică faza Studiu de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Înființare sediu Serviciu lucrări întreținere – localitatea Ianca”. Mai exact, este vorba despre un sediu pentru Serviciul care se ocupă de întreținerea drumurilor județene, de reparații urgente și de lucrări de deszăpezire pe aceste drumuri.

Sediul respectiv va avea: * garaje, ateliere și spații de depozitare cu o suprafață totală de circa 560 mp; * birouri și spații similare cu o suprafață totală de circa 280 mp; * platforme tehnologice betonate; *gospodărie de agregate naturale.

Valoarea totală a investiției este de 6.220.249 lei (cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

Consilierul județean Mario Da’Ros (PNL) a fost de părere că suma amintită este foarte mare: „M-am uitat la devizul general al obiectivului și mi se pare foarte mult un milion de euro. Poate când o deveni proiect de execuție s-o mai uita cineva pe cifrele astea, să le aducă la o valoare cât de cât de bun simț… Mi se pare foarte mult un milion de euro pentru sediul de la Ianca”.

Presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD),  comentat: „Valoarea n-am făcut-o noi, n-am calculat-o noi, au făcut-o specialiștii, în urma unui contract; asta este valoarea. Vor fi diferențe între faza DALI și faza de proiectare și vor fi și diferențe între faza de proiectare și faza de achiziție efectivă a acestui obiectiv”.

În final, consilierii au aprobat acest proiect de hotărâre.

ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, PIZZA RADU OFERĂ SĂPTĂMÂNAL 15 PIZZE PERSONALULUI DE LA SECȚIA BOLI INFECȚIOASE

În contextul în care mai multe firme, dar și simpli cetățeni încearcă să susțină prin donații Spitalul Județean Brăila, oferind diverse produse de maximă necesitate în această perioadă de pandemie, Pizza Radu găsit o altă variantă de a-și manifesta solidaritatea: începând de astăzi, 31 martie, oferă o dată pe săptămână 15 pizze personalului de la Secția Boli Infecțioase.

CHIRIAC, DESPRE CAMPANIA DE DONAȚII: TREBUIE SĂ ARĂTĂM CĂ NE PASĂ. CADRELE MEDICALE NU TREBUIE SĂ FIE SINGURE; SĂ ARĂTĂM CĂ AU AJUTORUL NOSTRU ÎN ÎNGRIJIREA PERSOANELOR DRAGI NOUĂ

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, mulțumește brăilenilor  (simpli cetățeni sau firme) care au oferit diverse produse, în cadrul campaniei de donații demarată pentru susținerea Spitalului Județean, în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Chiriac a precizat pe o rețea de socializare că în primele 3 zile ale s-au strâns zeci de mii de produse: „O campanie dorită și ințiata de voi, societatea civilă, în care deja s-au strâns peste 15. 000 de produse care au și fost predate Spitalului Județean de Urgență Brăila. Fără să luăm în calcul obiectele de unică folosință, precum tacâmuri sau farfurii, care însumează alte câteva zeci de mii de bucăți.

Mulțumim tuturor cetățenilor și firmelor brăilene care au dat dovadă de solidaritate și responsabilitate în aceste momente în care cu toții trebuie să fim uniți.
Trebuie să arătăm că ne pasă de semenii noștri, să înțelegem că în această luptă, cadrele medicale nu trebuie să fie singure și că au ajutorul nostru în îngrijirea persoanelor dragi nouă”.

Amintim că LIVRAREA produselor donate se face la Colegiul C. D. Nenițescu (Liceul de Chimie) situat pe Șoseaua Buzăului. Produsele vor fi preluate de o persoană desemnată de Spitalul Județean de Urgență Brăila.

Donatorul sa aiba BONUL FISCAL sau FACTURA pentru produse. Dacă donatorul nu va avea bon fiscal sau factura, în contractul de sponsorizare se va trece 0 (zero) la valoare.

PRELUAREA PRODUSELOR

*Luni – Vineri in intervalul orar 09.00 – 16.00

*sambata in intervalul orar 09.00 – 12.00

Persoane de contact:

Alina Tatu – 0752902178

Simona Perianu – 0744506326

CHIRIAC: TRANSMIT MULȚUMIRILE MELE ANGAJAȚILOR SPITALELOR DIN BRĂILA, PENTRU PROFESIONALISMUL DE CARE DAU DOVADĂ ÎN LUPTA CU INAMICUL NEVĂZUT

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, le mulțumește public angajaților spitalelor brăilene pentru activitatea lor din această perioadă de criză. Chiriac a postat astăzi pe o rețea de socializare următorul mesaj:

„Braila, primul caz de COVID-19 – vindecat.
Doresc să transmit mulțumirile mele tuturor angajaților spitalelor din Brăila, celor care sunt în linia întâi, pentru profesionalismul de care dau dovadă în lupta cu inamicul nevăzut. Vă riscați viața și depuneți o muncă asiduă în spitale, în condiții extreme. Respect tuturor celor care luptă pentru ca noi să fim sănătoși”.

INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL BOTEA ANUNȚĂ ELEVII INTERESAȚI: S-A PUBLICAT UN PRIM SET DE RESURSE DE ANTRENAMENT PENTRU ELEVII CARE VOR SUSȚINE EXAMENELE NAȚIONALE

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, anunță că Ministerul Educației și Cercetării a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține în acest an examenele naționale.

„În contextul suspendării cursurilor, pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul https://rocnee.eu/testeantrenament/ un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține aceste examene.

Resursele de antrenament tip test, realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, respectă modelul subiectului de examen. Scopul acestora este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene.

Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site, vineri, 3 aprilie 2020. Rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a felului în care s-au redactat răspunsurile.

Totodată, în cadrul emisiunilor Teleșcoala vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.

Botea a declarat că în ciuda suspendării cursurilor, cea mai mare parte a elevilor din județ continuă pregătirea online, iar examenele naționale se vor da, chiar dacă se va amâna data la care acestea vor avea loc.

Inspectorul școlar general al Brăilei mai spune că în funcție de modul în care vor evolua lucrurile la nivel național în privința pandemiei de coronavirus, Ministerul Educației și Cercetării și de asemenea, Inspectoratul Școlar vor lua în continuare decizii care să aibă în vedere interesele elevilor.

DONAȚIILE PRIMITE DE SPITALUL JUDEȚEAN BRĂILA: PROSOAPE DE HÂRTIE, HÂRTIE IGIENICA, ȘERVEȚELE, PIJAMALE, DETERGENT, DEZINFECTANT, PAHARE, FARFURII ȘI TACÂMURI DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

Consiliul Județean Brăila a anunțat care sunt donațiile primite de Spitalul Județean Brăila, până astăzi: 314 suluri prosoape de hartie; 696 suluri hârtie igienica; 447 pachete șervețele de masă; 46 litri detergent universal; 339 recipiente cu săpun lichid; 115 tuburi spray geamuri; 19 tuburi loțiune de corp; 36 sticle spumant gel de duș; 29 cutii cremă pentru tălpi; 35 topuri de hârtie; 16.856 pahare de unică folosință; 7.002 farfurii unică folosință; 43.865 tacâmuri de unică folosință; 102 sticle dezinfectant Domestos; 900 perechi mănuși textile, 135 suluri saci menajeri, 900 saci folie, 400 castroane supă unică folosință; 18 pijamale bărbați; 10 lavete; 300 bureți pentru duș; 300 fețe de masă; 800 de perii; 20 găleți mari; 10 coșuri de gunoi; 64 borcane plastic; 40 de perii WC cu suport; 6.881 caserole plastic;16 litri clor; 3000 cutii plastic, 43 pijamale damă; 11 manuși copii; 29 șosete copii;  8 dresuri copii; 12 bluze copii; 1 pijama copii; 18 chiloți copii; 35 maiouri copii; 36 perechi cizme cauciuc; 2 lenjerii pat; 5 cămăși de noapte damă; 7 capoate damă; 11 perechi galosi; 1051mănuși unică folosință; 50 maști din bumbac;  1000 botoși; 641 viziere.

De menționat este faptul ca Asociația Polițiștilor din Brăila IPA a donat 150 viziere, în condițiile în care politiștii din prima linie încă nu au toți viziere, dar reprezentanții asociației amintite au considerat că este o prioritar ca medicii să beneficieze de acestea, urmând să fie asigurate si oamenilor legii astfel de viziere, în perioada următoare.

Imediat cum au fost primite vizierele, acestea au fost preluate de reprezentanții Spitalului Județean.

Potrivit informațiilor noastre, președintele CJ, Iulian Chiriac, a comandat 1000 viziere, pentru a le dona Spitalului Județean.

Alina Tatu, una dintre persoanele care se ocupă de primirea acestor donații, ne-a declarat că a fost impresionant faptul că printre cei care au făcut donații au fost persoane care au simțit dorința ca din puținul pe care îl au, să ajute. Printre aceștia s-a aflat un adolescent care a venit cu 2 topuri de hârtie și de asemenea, o pensionară care  adus un set de cuțite, un set de farfurii, un sul de saci menajeri și un top de hârtie.

Amintim că zilele trecute, conducerea Spitalului Județean Brăila a solicitat ajutor populației, în sensul donațiilor constând în produse de maximă necesitate.

LIVRAREA se face la Colegiul C. D. Nenițescu (Liceul de Chimie) situat pe Șoseaua Buzăului. Produsele vor fi preluate de o persoană desemnată de Spitalul Județean de Urgență Brăila.

Donatorul sa aiba BONUL FISCAL sau FACTURA pentru produse. Dacă donatorul nu va avea bon fiscal sau factura, în contractul de sponsorizare se va trece 0 (zero) la valoare.

PRELUAREA PRODUSELOR

*Luni – Vineri in intervalul orar 09.00 – 16.00

*sambata in intervalul orar 09.00 – 12.00 incepand cu data de 27.03.2020

Persoane de contact:

Alina Tatu – 0752902178

Simona Perianu – 0744506326

UPDATE CORONAVIRUS, 30 MARTIE – 1.952 PERSOANE CONFIRMATE INFECTATE CU CORONAVIRUS, 9.255 DE PERSOANE ÎN CARANTINĂ, 126.371 PERSOANE ÎN IZOLARE LA DOMICILIU

Până astăzi, 30 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea, 209 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 80 la București, 23 la Iași, 15 la Caraș-Severin, 7 la Craiova, 10 la Constanța, 10 la Prahova și 2 la Cluj, 1 la Galați, 1 la Mureș, 1 la Bihor, 1 la Brăila, 3 la Brașov).

Totodată, până acum, 46 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 (internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare) au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică au fost înregistrate alte 192 noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 1 și 90 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 55 de pacienți, dintre care 33 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.255 de persoane. Alte 126.371 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 23.103 de teste, din care peste 1.500 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.009 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 1.273 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat în ultimele 24 de ore 10.092 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.048.902 lei.

Începând de ieri, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Totodată, circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/ gospodăriei, fără a fi necesară completarea unei  declarații.

De asemenea, începând de ieri, 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 86 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus: 52 în Italia, 12 în Franța, 6 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de coronavirus și până la acest moment, 16 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

MILITARII BATALIONULUI 72 GENIU „GENERAL CONSTANTIN SAVU”/BRIGADA 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS” AU PARTICIPAT ASTĂZI LA CAMPANIA DE DONARE DE SÂNGE „SALVEAZĂ O VIAŢĂ”

În contextul efortului național de prevenire și limitare a efectelor virusului COVID-19, militarii Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”/ Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” au participat astăzi la campania de donare de sânge „Salvează o viaţă”.
„Acţiunea organizată la nivelul Batalionului 72 Geniu, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, este coordonată de către compartimentul medical al unităţii.
Militarii Batalionului 72 Geniu vor să dovedească şi de această dată că sunt alături de semeni, pe timpul situaţiilor de urgenţă. Sperăm că exemplul dat de militarii Batalionului 72 Geniu să poată fi urmat de cât mai mulţi oameni care să înţeleagă că sângele donat de ei poate salva un nou născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră şi că noi le putem oferi o şansă la viaţă.
Donarea de sânge este un lucru corect şi bun pe care poţi să-l faci fără prea mult efort”, se precizează pe pagina de Facebook a Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

30 MARTIE, JUDEȚUL BRĂILA – 2946 PERSOANE SUNT ÎN IZOLARE VOLUNTARĂ LA DOMICILIU, IAR ALTE 255 DE PERSOANE SE AFLĂ ÎN CARANTINĂ

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Brăila, astăzi, 30 martie, la nivelul județului sunt în izolare voluntară la domiciliu 2946 persoane, alte 255 de persoane se află în carantină și 646 de persoane au ieșit din autoizolare, la încheierea celor 14 zile. De asemenea, 36 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată, iar un caz de COVID – 19 a fost vindecat.

Polițiștii brăileni continuă să acționeze în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică. Astel, în acest week-end au fost executate peste 270 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare sau carantină în cazul a 2.095 de persoane, în 1.468 de locații și au fost supuse controalelor peste 300 de societăți comerciale, pentru a se asigura suspendarea activității.
În urma activităților desfășurate au fost aplicate 566 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei și au fost întocmite 2 dosare penale pentru comiterea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Dintre sancțiunile contravenționale aplicate, 443 au fost pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în conformitate din Ordonanța Militara nr. 3/2020. De asemenea, polițiștii au depistat până acum 7 persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu, acestea fiind sancționate contravențional cu amendă, în valoare totală de 23.000 de lei, și au fost conduse într-un centru de carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Totodată, precizăm faptul că de la debutul epidemiei, polițiștii au aplicat 1.035 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 2.000.000 de lei.

JUDEȚUL BRĂILA, 28 MARTIE – 213 PERSOANE ÎN CARANTINĂ INSTITUȚIONALIZATĂ, 3.151 DE PERSOANE ÎN IZOLARE LA DOMICILIU

Prefectura Brăila informează că în prezent, la nivelul județului sunt în carantină instituționalizată 213 persoane și alte 33 au primit avize epidemiologice și au ieșit din carantină.
În ceea ce privește izolarea la domiciliu, la acest moment sunt în evidență 3.151 de persoane, iar 235 au ieșit din izolare, după încheierea perioadei de monitorizare.

De la începutul epidemiei, la nivelul județului Brăila au fost depistate în total 6 persoane care au încălcat prevederile Ordonantei Militare 2/2020, privind izolarea la domiciliu, acestea fiind sanctionate  contravențional și conduse în centrele de carantină, unde vor rămâne 14 zile.