PACIENTA CU COVID-19 DIN GALAȚI NU A FOST ADUSĂ LA BRĂILA FIINDCĂ PATURILE DE LA ATI GALAȚI ERAU OCUPATE, CI FIINDCĂ ATI GALAȚI ESTE ÎNCHISĂ, PENTRU DEZINFECȚIE, CONTROL ȘI REPARAȚII

Pacienta din Galați în vârstă de de 76 de ani infectată cu noul coronavirus și aflată în stare critică, ce a fost transportată ieri la Spitalul Județean de Urgență Brăila, fiind internată în Secția Anestezie Terapie Intensivă, a decedat în cursul zilei de astăzi.

Într-o postare făcută ieri pe o rețea de socializare, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a scris cătransferul pacientei respective la Brăila  „a fost o decizie medicală și, dincolo de orice altceva, umană. Viața unui om nu poate fi cântărită sau dezbătută. Nici Jurământul lui Hippocrate! Și nici culoare politică nu au: viața și jurământul!

Am încredere că medicii brăileni vor face tot ce le stă în putință! Situația din județul Galați este mult mai gravă, iar paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate”.

Astăzi, Boboc a venit cu precizări, în sensul în care a explicat că un medic de la ATI (Anestezie Terapie Intensivă) Galați a făcut un comentariu „lămuritor” la postarea sa, doctorul respectiv afirmând că nu a fost vorba despre faptul că paturile de la ATI Galați erau ocupate, ci despre faptul că secția respectivă este deocamdată închisă. Mai concret, prefectul ne-a informat că medicul respectiv a comentat: „Pentru o informare corectă, ATI Galați după mai mult de 2 luni de aglomerare a compartimentului COVID, este în «revizie» totală (dezinfecție, control și reparație aparatură, circuite gaze, etc), cu aprobarea Ministerului”.

În acest context, în care cel mai probabil secția ATI de la Galați nu va fi redeschisă într-o zi-două, l-am întrebat pe prefect dacă a fost luată vreo decizie oficială cu privire la locul în care vor fi transferați posibilii pacienți cu COVID-19 din Galați aflați în stare gravă, care au nevoie să fie internați la ATI – mai exact, dacă ei vor fi aduși la Spitalul Județean Brăila, până la redeschiderea ATI de la Galați.

Cătălin Boboc a declarat că nu s-a luat o astfel de decizie, cu privire la aducerea pacienților la Brăila.

BOBOC: „PRIMARII POT CERE CJ FONDURI PENTRU ACOPERIREA CHELTUIELILOR NEPREVĂZUTE OCAZIONATE DE CRIZA COVID-19”; CHIRIAC: „GUVERNUL POATE FACE UN EFORT SĂ ALOCE ACESTE SUME PRIN MINISTERUL DE FINANȚE”

Preşedintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este amuzat de pretențiile prefectului Cătălin Boboc că ar fi preocupat de redresarea economică a județului și de demersul acestuia din urmă de a informa toate primăriile din județ că pot solicita sprijin financiar de la CJ, în condițiile în care pandemia de coronavirus le-a afectat din punct de vedere financiar.

Mai exact, prefectul a comunicat în scris primăriilor „baza legală pe care o are la dispoziție CJ Brăila, în vederea acordării de sprijin financiar autorităților administrației publice locale aflate în dificultate ca urmare a cheltuielilor neprevăzute ocazionate de criza COVID 19, la cererea publică a primarilor acestor unități”.

În ceea ce-l privește, Chiriac îi amintește prefectului că Guvernul PNL a alocat în acest an județului Brăila un buget mult mai mic decât cel de anul trecut, ceea ce nu denotă un interes pentru soarta Brăilei, ci dimpotrivă. În plus, șeful CJ a declarat că fiecare localitate are un fond de rezervă din care poate lua bani, în cazul unor situații deosebite: „Bugetul Consiliului Județean a fost diminuat cu 10 milioane de euro, pe partea de funcționare. Pentru un județ mic e o sumă foarte importantă, pe care o investeam în partea de infrastructură, în partea de sănătate. Fiecare  unitate administrativ teritorială și-a făcut buget, fiecare primar, fiecare consiliu local și-a gestionat bugetul. Nici bugetul CJ nu este foarte mare.

Acești bani, în primul rând, nu pot fi dați retroactiv. Dânsul (prefectul – n.r.) spune ca noi, CJ, să dăm bani pentru ce au cheltuit primăriile pe COVID-19, eu asta înțeleg din adresa aia. Păi banii deja au fost cheltuiți, cum să dau eu ceva retroactiv? Vine Curtea de Conturi și mă ia la întrebări… Trebuia să fie ceruți înainte; e o anumită ciclicitate și în documentele amdinistrative; dar se pare că el (prefectul Boboc – n.r.) nu prea știe administrație”.

Întrebat dacă s-a cheltuit mult la nivelul localităților pentru măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus, șeful CJ a răspuns: „Nu, nu cred. Sumele alocate de fiecare primar pentru dezinfectarea străzilor și alte lucruri nu cred că au fost foarte mari și cred că Guvernul poate face un efort să strângă informații privind aceste sume, prin Prefectură, și să le aloce prin Ministerul de Finanțe”.

CHIRIAC: SPER CA ÎNTR-UN TERMEN REZONABIL, CORPUL E AL SPITALULUI JUDEȚEAN SĂ DEVINĂ SUPORT COVID, IAR CORPUL B SĂ REDEVINĂ SPITAL DE CRONICI. MI-AŞ DORI CA LA 1 IUNIE SĂ FIE TOTUL GATA, DAR NU DEPINDE DE MINE

În ciuda faptului că prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, anunța în 13 mai planul său care viza transformarea Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului Județean în spital suport COVID-19 și revenirea Corpului B la activitățile anterioare pandemiei (respectiv, spital de cronici), deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru.

Mai concret, pe 13 mai, Boboc informa printr-un comunicat de presă că „luând în considerare numărul mare de persoane cu alte afecțiuni non-urgente care necesită asistență medicală în spitale, s-a consultat cu mai mulți medici și a pregătit un set de modificări. În acest sens, marți, 12.05.2020, Instituția Prefectului-județul Brăila a transmis Spitalului Județean propunerea modificării structurii unității spitalicești, astfel încât Corpul B (fostul Spital 3) să asigure din nou tratamentul pacienților negativi COVID-19, dar cu păstrarea circuitelor pregătite, pentru a putea redeveni spital suport, dacă situația o va impune. Astfel, pacienții infectați cu virusul Covid-19 care vor avea și patologii asociate sau vor avea nevoie de suport ATI ori de intervenții chirurgicale vor fi tratați în Corpul E (Cardiologie-Pediatrie), care va fi transformat în spital suport”.

Boboc făcea acest anunț public în contextul în care se consultase „cu niște medici” și îl informase pe ministrul Sănătății, dar nu discutase cu conducerea Spitalului Județean, adică exact cu cei care ar fi urmat să se ocupe de punerea în practică a acestor schimbări. Ulterior, prefectul a preferat să comunice cu conducerea spitalului prin adrese oficiale, primind răspunsuri care în opinia sa „nu erau clare” și cerând clarificări printr-o nouă adresă, deși putea avea o discuție față, în care cele două părți să lămurească tot ce era de lămurit.

La acest moment, planul prefectului rămâne o idee la care se lucrează și n-ar fi de mirare s-ar putea să se lucreze până când se încheie pandemia, când oricum, Corpul B o să devină spital de cronici.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Chiriac, a declarat că în principiu, este de acord cu transformarea Corpului E în spital suport COVID-19 și „se lucrează la asta”, însă sunt niște chestiuni de rezolvat înainte ca aceste schimbări să fie posibile: “De la începutul pandemiei noi am avut două planuri, chiar trei planuri pe care conducerea spitalului le-a prezentat Direcţiei de  Sănătate Publică. S-a mers cu acel plan (care este valabil și astăzi- n.r) în starea de urgenţă. În momentul stării de alertă, pentru a crea o zonă tampon pentru cei care vor fi confirmaţi sau asimptomatici pe COVID era şi acest plan, ca Corpul E (Secţia de Cardiologie-Pediatrie) să devină spital suport COVID, în locul Corpului B. Acolo trebuie amenajate două săli de operaţie şi mai trebuie mobilier. Într-o perioadă rezonabilă de timp Corpul E va deveni suport COVID-19 și în acelaşi timp deschidem Corpul B pentru cronici. Aceste lucruri se vor întâmpla sub stricta supraveghere a DSP Brăila, care va aviza tot ce înseamnă circuite.  După ce vom avea documentele de la DSP, le vom trimite Ministerului Sănătăţii, ca să schimbe ordinul prin care erau stabilite spitalele suport COVID”.

Potrivit președintelui CJ, deocamdată nu există suficient mobilier în Corpul E: „Sunt necesare și paturi pentru copii. Însă cel mai important lucru este mutarea celor două săli de operație, că sunt foarte importante, precum și funcționalitatea în tot ce înseamnă Terapia Intensivă. Ca să avizeze aceste schimbări, cei de la DSP trebuie să vină pe teren, să observe și nu poți să le prezinți saloanele goale”.

Întrebat când este de așteptat să se rezolve aceste lucruri, astfel încât Corpul E să devină oficial spital suport COVID, iar Corpul B să se deschidă pentru cronici, Chiriac a spus: „Nu pot să vă dau eu un termen, că nu sunt eu cel care care mută paturile, nu sunt eu cel care avizează… Eu sper să fie un termen rezonabil pentru a finaliza această mutare. Mi-aş dori ca undeva la 1 iunie să fie totul gata”.

AZI ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA SIMPOZIONUL DE ARTĂ PLASTICĂ (TABĂRA DE PICTURĂ)

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale anunță că în perioada 25 mai – 4 iunie se fac înscrieri la Simpozionul de Artă Plastică (Tabăra de pictură), care are tema “Brăila: Metaforă şi culoare”. Manifestarea se adrezează elevilor din clasele V – VIII din municipiul Brăila și va avea va avea două secțiuni – Pictură și Desen. Înscrierea se face online, la adresa: simpozion.pictura@gmail.com.

Depunerea lucrărilor se va face în perioada 22 iunie – 3 iulie, jurizarea va avea loc în perioada 8-9 iulie, iar anunțarea câștigătorilor se va face pe 9 iulie.

Un concurent are dreptul să se înscrie la o singură secţiune, la alegere, cu 3 picturi/desene. Sunt acceptați cel mult 15 participanți la fiecare secțiune.

Premiile ce vor fi acordate sunt după cum urmează:
–Secţiunea Pictură: *Premiul I – 400 lei; *Premiul II – 300 lei; *Premiul III – 200 lei; * 3 Menţiuni, în valoare de câte 100 lei

– Secţiunea Desen: *Premiul I – 400 lei; *Premiul II – 300 lei; *Premiul III – 200 lei; * 3 Menţiuni, în valoare de câte 100 lei

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot accesa Regulamentul concursului aici:  http://centruldecreatiebraila.ro/wp-content/uploads/Regulament-Simpozion-Arta-Plastica-2020-1.pdf?fbclid=IwAR2iDchaQrzsuUYr6xtXDpzYIANi_gzZa8FYKSEMVo7iF2x_clcCJHAiYDY

Simpozionul de Artă Plastică este organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

CHIRIAC: SUNT FOARTE MULȚUMIT DE CEEA CE AM FĂCUT PE PARTEA DE INFRASTRUCTURĂ. ESTE O MARE REALIZARE CA ÎN 4 ANI SĂ REABILITEZI 300 KM DE DRUM JUDEȚEAN

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, se declară „foarte mulțumit” de ceea ce a realizat pe partea de infrastructură în cei 4 ani de mandat. El spune că în prezent „ selucrează intens pe drumurile județene și lucrările sunt în grafic”, dat fiind că s-a muncit și în perioada stării de urgență.

Chiriac a precizat că a semnat zilele trecute ordinul de începere a lucrărilor la proiectul de reabilitare a circa 60 de km de drum județean care leagă localitățile Gulianca – Ianca – Viziru – Gradiștea, realizat pe fonduri europene.

De asemenea, mai sunt în lucru proiecte pentru reabilitarea a 4 tronsoane de drum, iar șeful județului speră ca acestea să poată fi realizate tot pe fonduri europene.

„Cu aceste patru tronsoane de drum care sunt acum în proiectare, cam închidem tot ce înseamnă parte de infrastructură rutieră drumuri județene în județul Brăila. Eu cred că este o mare realizare ca în acești 4 ani să reabilitezi 300 km dintr-un total de 605 km; eu zic că este o mare realizare a noastră, a tuturor”, a mai spus Iulian Chiriac.

Mai multe detalii cu privire la drumurile care urmează a fi reabilitate aici:

 

BOBOC, DESPRE REZULTATELE ANCHETEI PRIVIND ULTIMELE 4 CAZURI CONFIRMATE CU COVID-19: UN MINIM ACT DE RESPONSABILITATE DIN PARTEA CONDUCERII DIRECȚIEI STRATEGII PUTEA DUCE LA O GESTIONARE MAI EFICIENTĂ A SITUAȚIEI. ACEST MINIM ACT DE RESPONSABILITATE ÎI PUTEA APARȚINE ȘI PRIMARULUI DRAGOMIR

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a anunțat în urmă cu câteva minute care este rezultatul anchetei făcute în cazul celor patru angajați ai Direcției Strategii din cadrul Primăriei municipiului, care au fost confirmați cu COVID-19.

Boboc a precizat că rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice efectuate la Directia de Strategii arată astfel: „17 persoane au fost izolate la domiciliu, împreună cu familiile. Au fost recoltate inițial probe de la 5 pacienți, 4 având rezultat pozitiv, iar unul negativ. Ca urmare a confirmării in cazul primilor patru, au mai fost recoltate alte trei probe, ale căror rezultate vor fi comunicate în cursul zilei de astăzi. În funcție de rezultate, se vor stabili urmatoarele măsuri.

De cealaltă parte, un minim act de responsabilitate din partea conducerii Direcției putea duce la o gestionare mai eficientă a situației.

Acest minim act de responsabilitate îi putea aparține și primarului Marian Dragomir, care ar fi putut informa autoritățile abilitate, cunoscând foarte bine prevederile legale si faptul că nu avea nici competența, nici calitatea de a recomanda măsuri în astfel de cazuri. Primarul Marian Dragomir avea, în schimb, datoria de a comunica situația autorităților, fiind conducătorul instituției. Din păcate, a ales să comunice prin canale neoficiale!

Era foarte posibil să avem mai puține cazuri dacă s-ar fi luat mai devreme măsurile deja cunoscute, care aparțin specialiștilor. De două luni și jumătate, au tot fost luate astfel de măsuri și rezultatele s-au dovedit a fi foarte bune, după cum știți! De ce ar vrea cineva să schimbe ceva ce funcționează?!

Ancheta se va încheia sau va continua în funcție de ultimele rezultate”.

Potrivit lui Boboc, astăzi sunt internați în spital 8 pacienți, de la începutul pandemiei la nivelul județului Brăila fiind înregistrate 30 de persoane confirmate cu COVID-19.

DRAGOMIR, DESPRE ACUZAȚIILE LANSATE DE DĂNĂILĂ: ATUNCI CÂND SE DEPĂȘESC LIMITELE ÎN POLITICĂ SUNT DOUĂ VARIANTE – SCUZELE ELEGANTE SAU SUPORTAREA CONSECINȚELOR

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), declară că dacă președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, nu își cere scuze public pentru acuzațiile pe care i le-a adus astăzi, îl va acționa în instanță.

Mai concret, liberalul a afirmat astăzi că Dragomir „a încercat să mușamalizeze apariția unui focar de COVID în structurile Primăriei Brăila”, că edilul șef că i-ar fi recomandat salariatului de la Direcția de Strategii care se simțea rău să meargă să-și facă testul pentru depistarea COVID-19 la o clinică privată, nu la Spitalul Județean, că „probabil” a făcut presiuni asupra clinicii respective pentru a nu anunța Direcția de Sănătate Publică despre faptul că a făcut acel test și apoi, că Dragomir ar fi făcut presiuni asupra clinicii să nu anunțe DSP că testul a fost pozitiv.

Primarul se arată indignat de aceste acuzații și spune că a procedat exact așa cum prevede legislația în vigoare în astfel de cazuri.

Marian Dragomir afirmă că lansând asemenea minciuni în spațiul public, Dănăilă „a depășit orice limită a bunului simț”: „Dacă nu își cere scuze îl voi da în judecată, fiindcă deja depășit orice limită a bunului simț. Și vreau să-și ceară scuze public, printr-un comunicat de presă, așa cum a făcut și acuzațiile respective.

Este o minciună sfruntată tot ce spune și este cu atât mai grav, cu cât face referire la un subiect atât de important, fiindcă nu ne jucăm când este vorba despre COVID-19. Nu voi lăsa lucrurile așa, pentru că dacă el vede că nu se întâmplă nimic după ce face asemenea lucruri, va continua în același mod. Am văzut că și într-o emisiune de televiziune a venit cu tot felul de minciuni. Trebuie să se oprească, nu se poate așa ceva. Asta nu mai este luptă politică, a coborât nivelul mult prea mult. Ori își cere scuze public, ori are o problemă.

Eu pot să fac oricând dovada  ca nu am vorbit cu acele persoane, nu am spus nimănui să ascundă ceva.

Zice că aș fi făcut presiuni la un laborator privat?! Nici nu-i cunosc pe oamenii ăia!

Atunci când se depășesc limitele în politică sunt două variante: scuzele elegante sau suportarea consecințelor.

Probabil pe Dănăila l-a prins curentul în Pădurea Stejarul și a făcut temperatură. Doar un mincinos sau un inconștient poate trimite astfel de aberații la presa. Totul este o mascaradă electorală. Afirmațiile domnului Dănăila sunt false și îl somez public să dovedească în termen de 3 zile afirmațiile făcute sau să recunoască faptul că a greșit și a fost indus în eroare. În caz contrar, îl voi da în judecată, pentru a-și cere scuze public. Nu mă interesează despăgubiri financiare de la el, dar când le voi câștiga, o să le donez integral unei case de copii”.

DĂNĂILĂ: TOATĂ LUMEA AR TREBUI SĂ-I MULȚUMEASCĂ PRIMARULUI DRAGOMIR, PENTRU CĂ ÎN CURÂND TOT CORPUL B AL SPITALULUI JUDEȚEAN SE VA UMPLE CU PACIENȚI CU COVID

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, îl acuză pe primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), că „a încercat să mușamalizeze apariția unui focar de COVID în structurile Primăriei Brăila”.

Liderul liberal afirmă într-un comunicat dat publicității că „a aflat filmul evenimentelor de la mai multe persoane care lucrează în Primărie și care se tem pentru sănătatea lor” și îl acuză pe edilul șef că i-ar fi recomandat salariatului de la Direcția de Strategii care se simțea rău să meargă să-și facă testul pentru depistarea COVID-19 la o clinică privată, nu la Spitalul Județean, că „probabil” a făcut presiuni asupra clinicii respective pentru a nu anunța Direcția de Sănătate Publică despre faptul că a făcut acel test și apoi, că ar fi făcut presiuni asupra clinicii să nu anunțe DSP că testul a fost pozitiv: „Încă din data de 11 mai, unul din angajații  Direcției de Strategii din cadrul Primăriei Brăila a manifestat simptome similare cu cele ale pacienților infectați cu COVID 19.

Deși i s-a adus la cunoștință primarului această situație, a ales să MUȘAMALIZEZE acest caz, în speranța că persoana  respectivă nu este purtătorul acestui virus. Din păcate pentru acest pacient, pentru familie, pentru colegii lui de muncă, pentru familiile acestora și pentru toți cei care au intrat în contact cu el, acum urmează o perioadă de incertitudine  de teamă și de izolare.

Filmul evenimentelor pe care l-am aflat de la mai multe persoane care lucrează în Primărie și care se tem pentru sănătatea lor este:

1.În data de 7-8 mai, angajatul Direcției de Strategii a început să aibă simptomele unei răceli, venind în continuare la serviciu.

2.În săptămâna următoare la recomandarea primarului nu a mers la spital PENTRU A-SI  FACE TESTUL DE COVID, ci a ales să mergă la o clinică privată pentru a-și efectua testul.

3.Fără să respecte protocolul, clinica privată nu a înștiințat DSP-ul cu privire la efectuarea acestui test, probabil tot la presiunea politică a primarului.

4.Pacientului i s-a recomandat de către medicul de familie să rămână în izolare până la primirea rezultatului.

5.Între timp, rezultatul testului este POZITIV. Nici de această dată clinica privată nu aduce la cunoștință DSP-ului rezultatul testului, tot la presiunea politică a primarului Dragomir.

6.Pacientul purtător a continuat să rămână la domiciliu, infectând în această perioadă alte persoane, inclusiv unele din categoriile vulnerabile.

În încercarea de a se disculpa, atunci când situația a devenit  critică și a înțeles că Primăria o să devină un focar de COVID, primarul Dragomir a anunțat că vrea să fie transparent. Bineînțeles că pe toți cei care pot fi afectați de această situație nu îi interesează transparența primarului, ci îi interesează ca instituțiile statului să-și facă treaba și să-i protejeze  în fața acestor abuzuri.

Am avut o discuție cu prefectul Brăilei, Catălin Boboc, legat de acest subiect, care trebuie tratat cu maximă seriozitate și sunt convins că ancheta care se va derula cu privire la acest subiect va scoate la iveală toate adevărurile pe care primarul a încercat să le ascundă.

Probabil că și această încercare de mușamalizare a unei situații extrem de grave face parte tot din strategia de «menținere» a județului Brăila în zona curată (fără pacienți cu COVID).

Toată lumea ar trebui să-i mulțumească  domnului primar, pentru că în curând tot corpul B (Spitalul 3) al Spitalului Județean, care până acum a fost gol, se va umple”.

JUDEȚUL BRĂILA, 22 MAI – 4 CAZURI CONFIRMATE CU CORONAVIRUS

Instituția Prefectului anunță că astăzi, 22 mai, la nivelul județului Brăila sunt monitorizate  888 de persoane aflate în izolare voluntară și 98 de persoane care se află în carantină instituționalizată. Alte 5460 de persoane au ieșit din autoizolare la încheierea celor 14 zile și 1022 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată.

De asemenea, conform raportării DSP, de la începutul pandemiei, la Brăila, 26 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 22 au fost deja declarate vindecate și externate.

Potrivit IPJ Brăila, joi, 21 mai, polițiștii au acționat în sistem integrat, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, au fost executate peste 329 de misiuni specifice, fiind verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 747 de persoane. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

CHIRIAC: LIBERALII SUNT ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ; EI TOT CER DEMITEREA MANAGERULUI SPITALULUI JUDEȚEAN CA SĂ DEA BINE CA IMAGINE

Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este de părere că declarațiile sau postările făcute zilele trecute de mai mulți liberali prin care aceștia cer demiterea managerului Spitalului Județean, Delia Râșnoveanu (PSD), nu reprezintă decât niște acțiuni electorale.

Chiriac spune că de la începutul mandatului său, liberalii au avut în principal două subiecte de atac politic, respectiv starea drumurilor județene și Spitalul Județean, iar acum, că drumurile au fost reparate, PNL-ul își concentrează atacul pe spital și pe managerul Râșnoveanu: „Ei sunt în campanie electorală, n-ați înțeles? La începutul mandatului aveau două teme: partea de infrastructură, unde «tocau» cu drumurile – și dacă le-am rezolvat, nimeni nu mai vorbește de partea de infrastructură – și doi, partea de spital. O să începem și partea de spital, să rezolvăm lucrurile acelea.

Și eu mai am un lucru foarte important: toată lumea acuză că lipsește ceva din spital, că a auzit… Domnule, dați-ne nume și prenume! Unde este doamna? N-a avut hălățel. De ce n-a avut halat? Nu i s-a dat, nu l-a primit sau nu s-a îmbrăcat cu el sau asistenta șefă e de vină? Până la urmă trebuie să aflăm și lucrurile acestea. Dacă vorbim la modul general…

«Nu erau  materiale în spital!» Ba erau. Că erau insuficiente, că am dat pentru linia întâi și era foarte important să ne protejăm oamenii care veneau în contact direct cu pacienții confirmați cu coronavirus – și aici mă refer la Boli Infecțioase, la Terapie Intensivă, la UPU…

Și ați văzut că o soluție foarte bună a fost acel cort de triaj. Îmi pare rău că brăilenii mai stau la triere în acel cort, sunt timpi pierduți pentru brăileni, nervi și așa mai departe, dar să știți că noi cu acel cort efectiv ne-am protejat spitalul, cadrele medicale, de virus”.

IONIȚĂ: „SPITALUL JUDEȚEAN BRĂILA NU A DEPUS ÎNCĂ CERERI PENTRU FONDURILE EUROPENE NERAMBURSABILE DESTINATE CHELTUIELILOR LEGATE DE COVID-19”; CHIRIAC: „MAI ESTE TIMP. STRÂNGEM ACUM TOATE DOCUMENTELE”

Deputata Antoneta Ioniță (PNL) declară că Spitalul Județean de Urgență Brăila nu se află printre unitățile sanitare care au depus deja cereri pentru fondurile europene nerambursabile, deși „Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziția spitalelor din toată țara peste 350 milioane euro din fonduri europene, pentru dotarea cu aparatura necesară bătăliei împotriva pandemiei COVID-19, precum și pentru recompensarea cadrelor medicale care au fost expuse în timpul acesteia”.

Ioniță anunță într-un comunicat dat publicității că „sesiunea de proiecte deschisă de minister, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), finanțează:

*Proiecte cu valoare maximă de 10 milioane euro, pentru unitățile publice sanitare și de suport pentru pacienții infectați cu COVID-19, care doresc să achiziționeze echipamente medicale necesare în tratamentul pacienților;

*Proiecte cu valoare maximă de 3 milioane euro, destinate autorităților publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județ, pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei, acordat tot din fonduri europene, personalului medical și auxiliar.

De finanțare pot beneficia inclusiv spitalele care au achiziționat deja echipamente, după data de 1 februarie 2020. Evaluarea celor 23 de proiecte depuse deja este estimată a se realiza în maximum o lună, astfel încât spitalele să beneficieze cât mai repede de contracte de finanțare. Unitățile sanitare beneficiază de sprijinul specialiștilor de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru  accesarea banilor europeni.

Din păcate, Spitalul Județean de Urgență Brăila nu se află printre unitățile sanitare care să fi depus deja cereri pentru fondurile europene nerambursabile, dar am speranța că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile. Banii alocați înseamnă achiziția de echipamente care vor crește calitatea actului medical și după ce pandemia va trece, iar, pe termen scurt, recompensarea cadrelor medicale care s-au aflat în această perioadă într-o permanentă alertă și au fost expuse în încercarea zilnică de a salva vieți. De aceste fonduri poate beneficia atât Spitalul Județean, cât și Consiliul Județean Brăila, pentru furnizorii de servicii de asistență socială, respectiv, centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu handicap neuro-motor sau psihic și a altor categorii de persoane vulnerabile”.

Întrebat ieri despre acest subiect, președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a declarat: „Am dat ghidul de finanțare, strângem acum toate documentele. Depunerea este, din câte știu, până în septembrie”.

CHIRIAC: MANDATUL MANAGERULUI RÂȘNOVEANU SE ÎNCHEIE ÎN SEPTEMBRIE. AR FI BINE CA URMĂTORUL MANAGER AL SPITALULUI JUDEȚEAN SĂ NU MAI AIBĂ COLORATURĂ POLITICĂ

„Punctul slab al managerului Spitalului Județean Brăila, Delia Râșnoveanu, este comunicarea; un manager ar trebui să comunice mult mai bine. În rest, ca manager și-a făcut pe deplin datoria în ultimele luni“ – este, pe scurt, opinia președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), ce a fost întrebat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, care consideră că sunt lucrurile mai puțin bune și care sunt lucrurile bune pe care le-a făcut managerul Râșnoveanu în ultimele două luni și jumătate, în care ne-am confruntat cu criza coronavirusului.

„ În ceea ce privește strict profesional, ca și manager, ca și medic, eu zic că și-a făcut pe deplin datoria, atât timp cât circuitele au fost respectate, cât n-am avut foarte multe cadre medicale infectate, chiar dacă a fost o asistentă de la ATI. Eu zic că lucrurile au fost ținute sub control și că ne-am descurcat foarte bine și se văd rezultatele”, a mai afirmat șeful CJ.

Întrebat ce notă i-a da Deliei Râșnoveanu (PSD) pentru activitatea din ultimele luni, acesta a spus: „Eu aș da o notă spitalului, efectiv, pentru că nu e vorba de un om și nu poți face singur toate lucrurile astea. Eu aș da nota 9 pentru tot ce înseamnă spital; s-au mișcat foarte bine”.

În contextul în care în luna septembrie expiră mandatul de manager al Deliei Râșnoveanu, l-am întrebat pe Chiriac dacă în opinia sa, având în vedere activitate acesteia în cei aproape 4 ani, ar merita un nou mandat.

Președintele CJ a răspuns: „E vorba de dorința dânsei. Eu vă spun că decizia mea este de a scoate din nou postul la concurs și așteptăm și alte persoane care doresc managementul spitalului. Nu am vorbit cu ea despre un nou mandat. Am avut alte priorități”.

Întrebat ce părere are despre varianta ca actulul director medical, dr. Alina Neacșu, să preia managementul Spitalului Județean, Chiriac a spus: „Alina Neacșu își dorește mandatul de manager? Nu am auzit-o niciodată. Dacă își dorește doamna Alina Neacșu, o așteptăm cu proiectul de management pentru concurs. Mai sunt și alți medici în Spitalul Județean care pot fi manageri buni, dar nu-și asumă (aceasta funcție – n.r.). Și eu vă spun că și la primul mandat al Deliei Râșnoveanu, veneau cu proiectele la concurs, dacă își doreau”.

Cât privește faptul că este posibil să se fi prezentat și alți candidați la concursul respectiv, dacă nu ar fi existat suspiciuni cu privire la influența politicului, șeful județului a comentat: „Ar fi bine – și este părerea mea personală – ca următorul manager al Spitalului Județean să nu mai aibă coloratură politică și să putem să discutăm strict despre actul medical”.

Mai multe detalii pe acest subiect aici:

CHIRIAC, DESPRE BOBOC: EL NU ESTE PREFECTUL JUDEȚULUI BRĂILA, CI S-A OCUPAT DE ALTCEVA, TRANSFORMÂND PREFECTURA ÎN PUNCT DE LUCRU AL ORGANIZAȚIEI PNL BRĂILA

„Normal că n-a avut nimic important să-mi spună, dacă el nu este prefectul județului Brăila, nu s-a ocupat de aceste lucruri, ci s-a ocupat de altceva, transformând Prefectura județului Brăila în punct de lucru al organizației PNL Brăila…” – este comentariul președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac (PSD), la recentele declarații făcute de prefectul Cătălin Boboc pe acestă temă.

Mai concret, Chiriac a afirmat în urmă cu câteva zile că de la începutul pandemiei de coronavirus, timp de 6 săptămâni, el nu a discutat deloc nici față în față, nici telefonic, cu prefectul județului, deși Boboc este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, iar Chiriac este vicepreședintele acestui comitet. Președintele CJ a spus că singura comunicare pe care a avut-o în tot acest timp cu prefectul este un schimb de SMS-uri, într-una din zile și l-a acuzat pe Boboc că vrea să fie unicul șef în acest județ.

În replică, prefectul a declarat că n-a discutat nimic în cele 6 săptămâni cu Chiriac pentru că „n-a avut nimic important să-i comunice” și că dacă președintele CJ avea ceva de vorbit cu el, putea să-l caute, fiindcă ușa biroului său este mereu deschisă.

„Nu mi se pare normal să nu discutăm. Nu am fost chemat niciodată la discuții; a considerat că dumnealui deține controlul suprem. După o lună și jumătate am avut un schimb de SMS-uri, atunci când a fost vorba de transferul pacienților de COVID-19 din Vrancea la Spitalul Județean Brăila, când i-am spus că nu este corect”, a mai spus Chiriac ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

PREFECTUL BOBOC: FAC APEL LA RESPONSABILITATE! JUDEȚUL BRĂILA A AJUNS LA 4 PACIENȚI INTERNAȚI CU COVID-19

Prefectul Cătălin Boboc face un „apel la responsabilitate”, cerându-le brăilenilor să repecte măsurile de distanțare socială impuse în această perioadă și să poarte măști de protecție în spațiile închise.

Boboc a postat în urmă cu câteva minute pe o rețea de socializare un astfel de apel, precizând că astăzi au fost confirmate 3 noi cazuri de infectare cu coronavirus la Brăila: „Sâmbătă, 9 mai 2020, primii 22 de brăileni infectați cu noul coronavirus au fost declarați vindecați și externați! Ne-am bucurat cu toții să constatăm că avem 0 cazuri în județul Brăila! Era și firesc să fie așa, când vedeam ce se întâmplă în lume și chiar în câteva zone din țară. În acel moment, am făcut un apel la brăileni, să fie în continuare prudenți, pentru că virusul nu a disparut și pot apărea cazuri noi, în orice moment!

Vineri, în prima zi după încetarea stării de urgență, am repetat același apel, pentru ca măsurile de relaxare ce urmau să intre în vigoare să nu conducă la noi cazuri de infecție cu COVID-19. Am considerat că este datoria mea să îi îndemn pe brăileni să nu ignore măsurile impuse de autorități, precum păstrarea distanței sociale sau purtarea măștii de protecție în spații publice închise, pentru a rămâne unul dintre județele cele mai puțin afectate de pandemie.

Din păcate, vineri, 15 mai 2020, după o săptămană cu zero cazuri, a apărut un nou pacient. Astăzi, la încă o săptămână, încă trei îmbolnăviri cu noul coronavirus!

Așadar, dacă încă mai sunt brăileni care nu consideră că minimele măsuri de igienă sanitară si distanțare, dispuse de Guvernul României, sunt foarte importante, îi rog să țină cont de recomandările autorităților și să aibă încredere că nivelul totuși scăzut al răspândirii virusului la Brăila se datorează în mare măsură respectării cu strictețe a regulilor!

Oameni buni, responsabilitatea este cheia și se află în mâinile noastre!”.

DEȘI PRIMARUL DRAGOMIR A ANUNȚAT EXISTENȚA UNUI CAZ CONFIRMAT AZI CU COVID-19 DE UN LABORATOR PRIVAT, DSP BRĂILA COMUNICĂ OFICIAL ACELEAȘI DATE CA ȘI IERI. LABORATORUL RESPECTIV A OMIS SĂ INFORMEZE DSP DESPRE NOUL CAZ DE COVID-19

În ciuda faptului că primarul municipiului, Marian Dragomir, a anunțat public pe o rețea de socializare că un angajat al Municipalității a fost confirmat astăzi cu COVID-19, în urma testului făcut la un laborator privat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila informează că oficial, astăzi în județul Brăila este un singur bolnav confirmat cu COVID-19 – cel care era și ieri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului, „astăzi, 21.05.2020, la nivelul județului Brăila sunt monitorizate  794 de persoane aflate în izolare voluntară și 113 de persoane care se află în carantină instituționalizată. Menționăm că 5436 de persoane au ieșit din autoizolare la încheierea celor 14 zile și 1006 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată.

De asemenea, conform raportării DSP, de la începutul pandemiei, la Brăila, 23 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 (același număr care ne-a fost comunicat și ieri – n.r.) , dintre care 22 au fost declarate vindecate și externate.

Miercuri, 21.05.2020, polițiștii au acționat în sistem integrat, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, au fost executate peste 244 de misiuni specifice, fiind verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 407 persoane. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli”.

Întrebat de ce nu apare în comunicatul de presă noul pacient confirmat cu COVID-19, prefectul Cătălin Boboc a precizat: „Angajatul Primariei s-a simțit rău și a rămas la domiciliu, la recomandarea medicului de familie. Din proprie inițiativă sau la recomandare, pacientul s-a testat la cerere la un laborator privat care face teste contra cost, iar rezultatul a venit pozitiv. Doamna dr. Andreea Gavrilescu a demarat ancheta epidemiologică și a trimis ambulanța pentru pacient, care va fi internat in spital. I se vor recolta din nou probe, pentru confirmare, și va fi tratat conform procedurilor.

Laboratorul a omis să notifice DSP cu privire la recoltarea probelor, ceea ce ar fi fost obligatoriu pentru luarea în evidență a pacienților. La finalul anchetei vom reveni cu concluzii.

Medicii de familie aveau obligația să anunțe cazul. Laboratorul trebuia să notifice recoltarea probelor. Fiecarei probe îi este alocat un număr unic, pentru monitorizare unitară. În momentul în care DSP introduce un pacient în definiția de caz, îl monitorizează și vine și cu recomandări privind izolarea pentru pacient și eventual contacți, până la sosirea rezultatului”.

După cum am fost informați, noul caz cu COVID-19  o să apară în centralizarea comunicată presei mâine.

PRIMARUL DRAGOMIR: UN ANGAJAT DIN CADRUL PRIMARIEI A FOST CONFIRMAT CU COVID. EL A FĂCUT TESTUL LA UN LABORATOR PRIVAT ȘI A FOST CONFIRMAT POZITIV AZI

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a anunțat pe o rețea de socializare că un angajat al Direcției de Strategii, din cadrul Primariei a fost confirmat cu COVID.

Mai concret, în data de 8 mai, unul dintre angajații Direcției de Strategii a anunțat că se simte rău și i s-a cerut să stea acasă, în izolare și să anunțe imediat medicul de familie. După câteva zile, alți 3 colegi ai acestuia au anunțat că se simt rău și li s-a cerut să procedeze în același mod: izolare la domiciliu și anunțarea imediată a medicului de familie. Ei au primit de la medicii de familie indicații pentru diverse tipuri de tratamente medicale.

Ulterior, unul dintre cei 3 angajați a decis să-și facă pe propria cheltuială, la un laborator privat, un test pentru COVID-19, iar astăzi el a primit rezultatul testului, care a confirmat infectarea cu coronavirus.

Primarul Dragomir a făcut următoarele precizări pe acestă temă:

„1. Acest angajat își desfășoară activitatea într-o altă clădire a Primăriei Brăila (nu în Palatul Administrativ – n. r.)

2.Din data de 11.05.2020, de când s-a simțit rău, este în izolare la domiciliu. Alți 3 colegi sunt în izolare din 08.05.20202 și din 11.05.2020

3.Au contactat medicul de familie, pentru a anunta starea de sănătate

4.Au primit medicamentație pentru problemele medicale semnalate.

5.Un coleg a făcut pe propria cheltuială, la un laborator privat, testul pentru COVID și a fost confirmat pozitiv azi, 21.05.2020

6.Procedura în cadrul Primăriei Brăila a fost respectată – la primul posibil simptom, colegii au mers acasă și au anunțat medicul de familie. Birourile au fost preventiv dezinfectate.

7.De la data confirmarii, 21.05.2020, toți colegii de la Direcția de Strategii vor sta în izolare la domiciliu; au instalat o aplicație pe calculatoarele de serviciu, pentru a putea lucra de acasă și a avea acces la documente

8.DSP Brăila va efectua ancheta epidemiologică și va recolta probe.

9.Voi comunica întotdeauna transparent și nu voi ascunde niciodată adevărul”.