1-18 octombrie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” – Expoziția documentară „Enigmatici și cuminți…”

În perioada 1-18 octombrie Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește expoziția documentară „Enigmatici și cuminți…”, dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, ce se sărbătorește pe 1 octombrie.

„Consacrată ca Zi Internațională a Persoanelor Vârstnice încă din 1991, prima zi de octombrie este un prilej de a-i onora pe cei care care ne-au dat viață, ne-au înseninat copilăria, ne-au luminat drumul spre ceea ce suntem astăzi și care încă își fac griji pentru noi, oricât am fi de puternici. Ziua Persoanelor Vârstnice nu este doar o sărbătoare a familiei, ci și a comunității. Îi cinstim, la 1 octombrie, pe toți concetățenii noștri ajunși la vârsta înțelepciunii, fiindu-le recunoscători pentru tot ce au construit pentru noi.

În 1948 Organizația Națiunilor Unite a avut plăcuta inspirație să fixeze sărbătorirea vârstnicilor pe 1 octombrie, gândindu-se că această zi este în plină toamnă și că în general, toamna este anotimpul bilanțurilor. Această zi dorește să sensibilizeze societatea, instituțiile statului și organizațiile neguvernamentale în privința problemelor unei categorii tot mai largi de persoane, cu nevoi și așteptări specifice.

Sărbătoarea este un semn de recunoaștere a aportului pe care persoanele vârstnice îl au la dezvoltarea economico-socială a țărilor, evenimentul consemnând o nouă viziune asupra rolului pe care aceste persoane îl joacă în viața societății, prin implicarea lor atât în educarea tinerelor generații, cât și la asigurarea bunăstării economice a gospodăriilor din care fac parte”, se arată  într-un comunicat dat publicității de organizatori.