10 NOIEMBRIE, TEATRUL “MARIA FILOTTI” – CONCERT EXTRAORDINAR AL CORULUI “RODNI ZVUTSI” DIN SHUMEN

Sambata, 10 noiembrie, incepand cu ora 17:00, la Teatrul “Maria Filotti” va avea un concert extraordinar al corului “Rodni Zvutsi” din Shumen, cu ocazia sarbatoririi a 185 de ani de la nasterea militantului renasterii bulgaresti, dramaturgul, invatatorul si scriitorul Dobri Voinikov.
Initiatorul evenimentului este Municipalitatea orasului Shumen din Bulgaria, Casa de Cultura “Dobri Voinikov” din orasul Shumen, cu sprijinul Primariei Municipiului Braila.
Corul “Rodni Zvutsi” a fost infiintat in anul 1898 si este una dintre cele mai bune formatii din Bulgaria, castigand de-a lungul timpului numeroase premii, diplome si medalii obtinute la competitii nationale si internationale.
Voinikov este unul dintre cei mai mari renascentisti ai Bulgariei, a carui activitate a fost legata indeaproape de Braila. In anul 1864, Dobri Voinikov a trecut Dunarea, fiind nevoit sa caute in afara tarii sale linistea necesara pentru propria dezvoltare. La Braila si-a scris piesele si a redactat ziarul revolutionar “Dunavstka Zora”. A activat ca profesor si creator al unei ramuri a Comitetului Secret Bulgar, dar si ca scriitor de opere dramatice.
In anul 1864 a avut loc primul spectacol al trupei bulgare reorganizate de Vojnikov. A venit ca institutor la Scoala bulgara din Braila si ajutat de cativa tineri, a reorganizat trupa de teatru a junilor bulgari si a jucat pe scena Teatrului “Rally” piesa “Stoian Voievod”.
Intrarea la evenimentul  de sambata este libera.