16-23 SEPTEMBRIE – FESTIVALUL ”ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA”

In perioada 16-23 septembrie va avea loc cea de a XII-a editie a Festivalului ”ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA”.

Programul manifestarii este urmatorul:
ZIUA I – Duminica, 16 septembrie
*ora 19:00 – sala Bujor Macrin (Studio) – Premiera ”BEFORE BREAKFAST” de Eugene O’Neill
Regia: Andrei si Andreea Grosu
Distributia: Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki
TEATRUL ”MARIA FILOTTI” BRAILA
Durata: 1.10 h
“Eroii lui Eugene O’Neill sunt tesuti din lumini din umbre, imbinand tragicul cu comicul. Sunt frumosi pentru ca stiu sa iubeasca, sunt urati, fiindca supara pe toata lumea, mai ales pe cei puternici, pe cei ce vor sa-i injoseasca si sa-i infranga. Deci ce poate fi mai ispititor pentru un actor decat sa joace un rol creat de Eugene O’Neill?“

*ora 20:30 – Scena din Str. Mihai Eminescu/ (Holul monumental, in functie de conditiile meteo) –  Concert spectacol de muzica medieval, Trupa PONTICE

Trupa ”Pontice” a fost infiintata in 2004 avand ca misiune readucerea in atentia publicului a cantecelor traditionale specifice unor culturi diferite si este formata din Catalin Mirea, Monica Ivanov, Geanina Meragiu, Florentina Ciobanu, Costin Ionescu si Marius Meragiu. Au participat la numeroase festivaluri nationale si internationale (Cetatea Medievala a Fagarasului, Zilele Cetatii Branului, Festivalul International de Folclor de la Bistrita) si au fost aplaudati in mai multe orase din tara: Sfantu Gheorghe, Brasov, Bran, Rasnov, Timisoara, Sibiu, Suceava, Caransebes, precum si la Bucuresti. In concerte, membrii Pontice folosesc instrumente muzicale traditionale: arborele ploii, vioara saracului, diverse fluiere, elemente de percutie.

ZIUA II – Luni, 17 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare – ”BREAKING NEWS” adaptare dupa piesa „Ultima ora” de Mihail Sebastian
Regia Mircea Cornisteanu
TEATRUL DE COMEDIE BUCURESTI
Durata – 2h 20`(cu pauza)

Regia – Mircea Cornisteanu
Distributia: George Mihaita, Dragos Huluba, Sandu Pop, Andreea Samson, Dan Tudor, Teodora Stanciu, Smaranda Caragea, Aurora Leonte, Eugen Racoti, Marius Drogeanu, Ana Maria Turcu, Andrei Runcanu.

“In spectacolul <<BREAKING NEWS>> se intalnesc doua lumi incompatibile: lumea puterii, a banilor, a influentei si lumea idilica a celui care refuza sa se supuna <<zeilor>> prezentului. Nu exista punte, nu poate exista comunicare intre cele doua lumi. Neintelegerea si <<dialogul surzilor>> pot starni rasul dar pot, in aceeasi masura, ingrijora.
Lumea sacalilor din presa interbelica si cea a marilor afaceristi care-i conduc din umbra este una idilica in comparatie cu cea a majoritatii din media asa zis independenta din zilele noastre, al carei principal rost este sa aiureasca pe bietul contribuabil, in asa hal incat sa nu mai inteleaga nimic din ceea ce se petrece in jurul sau, sa-l minta cu seninatate si sa-l manipuleze in folosul celor care detin banii sau puterea. Spectacolul pe care l-am facut impreuna cu admirabilii actori ai Teatrului de Comedie nu vrea altceva decat sa exprime un regret, acela ca <<Breaking news>> a luat locul <<ultimei ore>>” – Mircea Cornisteanu
*ora 20:30 – sala Bujor Macrin (Studio) – ”FATA DIN CURCUBEU”, de Lia Bugnar,  One women show cu Marcela Motoc
TEATRUL DE ARTA BUCURESTI
Durata: 1 h
Un one woman show care te face sa razi si sa plangi, pe masura ce iti dezvaluie povestea. Fata asta, desi a vazut foarte multe filme, nu este un critic de teatru obisnuit, locul ei de munca este locul 13 din cinematograful Curcubeu, acolo isi primeste clientii, acolo isi construieste visele, acolo vede multe filme.
Plasa, in cazul acestui spectacol, e chiar publicul.
Franceza si romana au facut un cuplu inedit in spectacolul „Fata din Curcubeu” („La fille de l’arc en ciel”) pe care Marcela Motoc l-a jucat in 2013 la Teatrul de l’Orme, in arondismentul 19 al Parisului, cartier in care au locuit candva Jacques Brel si Edith Piaf. Romana si franceza se vor imbina din nou, in noua versiune propusa de actrita publicului roman.

ZIUA III – Marti, 18 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare – ”VISATORUL”, dupa romanul lui Ian McEwan
Spectacol concert – Ada Milea
TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMT
Scenografie: Alina Herescu
Durata:1h

Distributia Emanuel Becheru, Corina Grigoras, Nora Covali, Rares Pirlog, Gina Gulai, Maria Hibovski, Catalina Iesanu, Catalina Balalau, Andrei Merchea Zapototki, Dragos Ionescu, Valentin Florea
Intr-o lume in care suntem invatati de mici ca trebuie sa fim mereu „numarul 1“, ca trebuie sa respectam regulile rutinei zilnice, un copil indrazneste sa imbogateasca aceasta realitate cu vise nastrusnice, cu personaje fabuloase si intamplari neasteptate. In aventurile sale fantastice, zecile de papusi ale surorii sale mai mici iau in stapanire spatiul casei, iar motanul batran al familiei are ascuns in blana un fermoar fermecat, prin care se deschide o alta lume.
Un spectacol – concert, in care orice sunet poate deveni muzica, iar visele devin la fel de importante ca faptele reale.
* ora 19:30 – sala Bujor Macrin (Studio) – „PESCARUSUL”, dupa A.P. Cehov
Regia: Andrei si Andreea Grosu
TEATRUL ODEON BUCURESTI
Durata: 1.30 h
Regia : Andrei si Andreea Grosu
Scenografia (decor, costume): Vladimir Turturica

Distributia: Alina Berzunteanu, Marius Damian, Dan Badarau, Nicoleta Lefter, Laurentiu Lazar, Elvira Deatcu, Florina Gleznea, Mihai Smarandache, Gelu Nitu, Cezar Antal
”Pescarusul nostru e o lume care incearca sa se compuna din sunete, culori, materiale, ganduri si miscari, asemeni unei constructii arhitecturale in care ne sprijinim pe o structura de rezistenta nevazuta. Am cautat in directia in care totul e pentru supravietuire, in care facem cat putem ca sa ne indepartam de un final de care ne e frica. Am incercat sa il schimbam, sa pacalim moartea in toate formele ei. Tablou cu oameni care fug in toate directiile, de ce e scris sa li se intample, care spera sa schimbe cursul timpului, care viseaza la cuvinte care capata alte forme cand sunt rostite. Am schimbat sensuri si ne-am aruncat cu totii fara plasa de siguranta. Unii in bratele celorlalti.”

ZIUA IV – Miercuri, 19 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare – ”VISUL UNEI NOPTI DE VARA”, de William Shakespeare

Regia si scenografia: Vlad Cristache
TEATRUL EXCELSIOR BUCURESTI
Durata: 2.30 h (cu pauza), Recomandat: 14 +
Distributia: Aida Avieritei, Emilian Oprea, Camelia Pintilie, Alina Rotaru, Marian Olteanu, Andreea Alexandrescu, Lucian Ionescu, Alexandru Bogdan, Dan Radulescu, Rares Florin Stoica, Mihai Mitrea, Ion Bechet, Stefan Mihai, Oliver Toderita, Tudor Rosu
Niste tineri fug dintr-o cetate dominata de ura, de jocuri de putere si descopera dragostea.
Niste muncitori descopera teatrul si bucuria jocului, intr-o noapte, in padure.
O societate sterila, inchisa, cu ochelari de cal, se lumineaza intr-o noapte ca intr-un vis.
Spectacolul meu este un elogiu adus visarii, evadarii din lumea cenusie si plictisitoare in care traim, un elogiu adus bucuriei de a fi liber si a iubi, un elogiu adus teatrului facut fara pretentii de utilitarism – un teatru care celebreaza viata.

*ora 21:00 – sala Bujor Macrin (Studio), ”SASE DIN 49”, de Spiró György
Regia: Alexandru Maftei
TEATRUL DE ARTA BUCURESTI
Durata: 1h30 fara pauza

Distributia: Dana Voicu si Liviu Cheloiu
Ce i se poate intampla unui cuplu de oameni simpli, atunci cand este pus in fata unui bilet castigator la loto, care valoreaza 10 milioane de euro?
Cei doi, sot si sotie, parinti a doi adolescenti, evolueaza de la bucurie frenetica si imaginatie bolnava, pana la frica paralizanta sau paranoia avansata. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relatiei lor ies incet, incet, la iveala, intr-o cavalcada cand comica, cand tragicomica, ce culmineaza cu un gest extrem.

ZIUA V – Joi, 20 septembrie
*ora 17:30 – Sala Mare –  ”…ESCU”, de Tudor Musatescu
Regia: Doru Ana
TEATRUL MIC BUCURESTI
Durata: 3 h (cu pauza), Recomandat: 12 +

Distributia:  Ovidiu Niculescu, Dan Condurache, Adriana Schiopu, Doru Ana,  Ana Bart, Vlad Corbeanu, Irina Radulescu, Radu Zetu, Ana Bianca Popescu, Sergiu Flesner, Beatrice Peter, Petre Moraru, Avram Birau, Mihai Mititescu, Ciprian Chiriches/Catalin Bucur

“ <<…Escu>> reprezinta sinteza satirica a vietii politice romanesti. Lumea Necsulestilor si a Damienilor e o lume ahtiata dupa putere si dupa posturi inalte. Alaturi de aceasta fauna aflata intr-o perpetua agitatie (somnolentul Stamatescu, rasfatatul Platon) trec prin scena dame voalate, cinice, precum Nina, matroane cu un apetit feroce de dominare ca Miza Stamatescu si indivizi mediocri, dar abili precum Damian. Tot in aceasta lume traieste Decebal Necsulescu- eroul principal si una din figurile tipice de parveniti din dramaturgia romana interbelica” – Tudor Musatescu

*ora 21:00 – sala Bujor Macrin (Studio) – ”VARSTELE LUNII”, de Sam Shepard
Regia: Toma Danila
UNTEATRU BUCURESTI
Durata: 1.10 h
Traducerea si adaptarea: Toma Danila si Ania Tudoran
Regia: Toma Danila
Distributia: Gelu Nitu si Constantin Cojocaru
”Varstele Lunii” vorbeste despre batranete, moarte, ambiguitatea memoriei si speranta ca dragostea poate usura apropierea inevitabila de eclipsa finala. Este o continuare onesta si sfasietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente in operele unuia dintre cei mai importanti dramaturgi americani, axata aici pe lumina si umbra care acompaniaza trecerea timpului.
”Varstele Lunii”, scrisa in 2009, este una dintre ultimele piese ale lui Sam Shepard (1943-2017), unul dintre cei mai mari dramaturgi americani contemporani, castigator al premiului Pulitzer.

ZIUA VI, Vineri, 21 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare, ”LEONCE si LENA”, de Georg Büchner
Regia: Mihai Maniutiu
TEATRUL ”REGINA MARIA” ORADEA
Durata: 1.30 h (fara pauza), nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
Regia: Mihai Maniutiu

Distributia: Richard Balint, Eugen Neag, Adela Lazar, Emil Sauciuc, Daniel Vulcu, Angela Tanko, Georgia Caprarin, Zentania Lupse, Razvan Vicoveanu, Pavel Sirghi, Alin Stanciu, George Dometi
Aceasta poveste complexa despre putere si obedienta, iubire si politica, pusa in scena de Teatrul Regina Maria, marcheaza 200 de ani de la nasterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de catre o mini-orchestra; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi canta si danseaza pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea.

*ora 20:00 – sala Bujor Macrin (Studio) – “N-AI TU TREABA!”, de Catalin Stefanescu, dupa Danila Prepeleac de Ion Creanga
Regia: Alexandru Dabija
TEATRUL ACT BUCURESTI
Durata: 1.20 h
Distributia: Marcel Iures, Andrei Seusan, Alexandru Voicu

“Pentru multi dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creanga poate sa para ceva nostim, dar de o dezarmanta naivitate. Insa, pe cararile si ocolisurile sale, se ivesc intrebari valabile de cind lumea. De ce nu se potriveste o socoteala simpla, facuta acasa, cu cea din tirg? De ce furtul de la cineva care a agonisit avere poate fi considerat un lucru justificat? De ce trage norocul doar la unii? De ce se spune ca banul e ochiul dracului? Pentru toate problemele astea, si pentru multe altele, la noi exista un raspuns suveran: <<N-ai tu treaba!>>” – Catalin Stefanescu

ZIUA VII – Sambata, 22 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare –  ”REGELE GOL”, de Evgheni Svart – PREMIERA
Regia: Lucian Sabados
TEATRUL ”MARIA FILOTTI” BRAILA
Durata: 1.40 h
Regia artistica si ilustratia muzicala: Lucian Sabados
Distributia: Adrian Stefan, Nicholas Catianis jr., Zane Jarcu, Narcisa Novac, Lucian Pinzaru, Catalina Nedelea, Elena Andron, Flori Popa, Silvia Tariq, Dan Moldoveanu, Wanessa Radu, Alex Iordache
“ <<Hainele cele noi ale imparatului>>, de Hans Christian Andersen, este una dintre cele mai consacrate si fascinante povesti! De aceea, varianta teatrala a lui Evgheny Schwartz, scrisa intr-o perioada complicata a omenirii, in Uniunea Sovietica a lui Stalin, a contrariat si deopotriva a incurajat pe conducatorii despotici, in primul caz si pe simplii cetateni, in cel de al doilea. Si eu, la randul meu am fost fascinat de acest text, privit nu numai ca un simplu(…) text teatral, ci ca pe o sansa de a aduna laolalta, pe cei mici si pe parintii ori bunicii lor, si a asculta impreuna o mare poveste , desprinzand fiecare, de la nivelul experientei sale de viata, o pilda, o morala, ca intr-o fabula moderna” – Lucian Sabados

*ora 20:00 – sala Bujor Macrin (Studio) – ”PRAF DE STELE”, de Norm Foster
TEATRUL ”NOTTARA” BUCURESTI
Regia: Lucian Sabados

Distributia: Alexandru Jitea, Luminita Erga, Diana Roman, Ada Navrot

Actiunea se petrece pe balcoanele alaturate ale unui bloc dintr-un mare oras. Protagonistul, John Cummings, discuta cu trei femei: Fay, Angel si Gwen, care ii devin, succesiv, vecine. John e ziarist si incearca sa scrie un nou roman, dar isi petrece timpul mai degraba incercand sa le cunoasca pe cele trei. Fay este prostituata, Angel, o tanara care vrea sa devina cantareata, iar Gwen si-a parasit sotul si vrea sa inceapa o viata noua. Cu fiecare noua vecina, viata protagonistului devine tot mai amuzanta. Discuta despre sex, dragoste, viata si moarte, cu mult umor si… cateva lacrimi.

ZIUA VIII – Duminica, 23 septembrie
*ora 18:00 – Sala Mare –  ”UIMITOARELE NUMERE DE SINGURATATE A LE LUI EDWARD GANT”, de Anthony Neilson
Regia: Dragos Alexandru Musoiu
TEATRUL ”FANI TARDINI” GALATI
Durata: 1.50 h
Distributia: Cristian Gheorghe, Vlad Volf, Oana Mogos, Ionut Alexandru Moldoveanu
In 1881, un renumit si enigmatic impresar al vremii, dl Edward Gant, a prezentat pentru ultima oara show-ul sau. Spectacolul calatoriei ciudate si enigmatice totodata, al lui Edward Gant afiseaza in mod acut deformarile inimii si ale mintii. In piesa lui Anthony Neilson, montata de talentatul Dragos Alexandru Musoiu, acest trist showman isi face o ultima iesire din calatoria prin meandrele sufletelor si sperantelor unor personaje la fel de stranii ca si el. Spectatorii vor putea descifra in povestile de pe scena, suferinte care – ironic ! – stralucesc salbatic ca-ntr-o atmosfera specifica mai degraba circului, si care nu duc la altceva decat la o profunda examinare a imaginatiei, a inimii umane si a rolului teatrului in sine.
*ora 20:00 – sala Bujor Macrin (Studio) – “HAMLET IN SOS PICANT”, de Aldo Nicolaj
Regia: Alexandru Jitea
TEATRUL ”NOTTARA” BUCURESTI
Durata: 1.45 h

Distributia: Gabriel Rauta, Isabela Neamtu, Oana Carmaciu, Vlad Balan, Bogdan Costea, Luminita Erga, Razvan Banica, Filip Ristovski, Rares Andrici, Gheorghe Sabarel, Corina Dragomir

“Hamlet in sos picant” confera noi valente tragediei shakespeariane, mutand accentul de la personajele bine-cunoscute la cele care de obicei raman nevazute si neauzite – bucatarii si servitorii. Froggy, bucatarul castelului Elsinore, „cel mai mare bucatar din Danemarca”, sotia sa, Cathy si ajutoarele lor, Inge si Breck, sunt adevaratii eroi in aceasta poveste care contine toate elementele ce confera tensiune si dinamism actiunii: gelozie, intrigi, suspiciuni, razbunare, drama, iubire, moarte. Un spectacol cu gust si arome.